Telefon
WhatsApp
Kelaynaklar Takip Altında

300 X 250 Reklam Alanı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Türkiye’de nesli tehlike altındaki türlerden biri olan ve sayıları geçmişte tek hanelere kadar düşen kelaynakları koruma çalışmalarını sürdürüyor.

Geçmişte tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşarken, günümüzde yalnızca Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki üretme istasyonunda bulunan kelaynakları koruma faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, “Kelaynakları koruma çalışmalarımıza 1977 yılında kurduğumuz üretme istasyonumuzda 2 ergin 9 yavru birey ile başladık, bugün kelaynaklara özel kafeslerde yapılan bakımlar neticesinde bu sayı 330’a ulaşmış durumda” dedi.

1989 yılından bu yana göç yollarındaki çeşitli tehlikeler nedeniyle göç edemeyen kelaynakların yeniden doğal göç davranışlarını kazanması için DKMP Genel Müdürlüğü tarafından yoğun çalışmalar da sürdürülüyor. Bu kapsamda yapılan çalışmalar neticesinde geçtiğimiz yıllarda göçe bırakılan bazı kelaynak bireyleri, elektrik nakil hatlarına çarpma sonucu hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine DKMP Genel Müdürlüğü ve WWF (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Türkiye koordinasyonuyla tehlike oluşturan hatlar izole edilerek güvenli hale getirildi.

Umut ve Sıla Üç Günde 650 Kilometre Mesafe Kat Etti

Koruma çalışmalarının yanı sıra kelaynakların göç davranışları üzerine de projeler yaptıklarını ifade eden DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin; “WWF-Türkiye iş birliğiyle yürütülen bir proje kapsamında, kelaynakların (Geronticus eremita) göç yollarının uydu vericileri aracılığıyla izlenmeye başlandığını” söyledi.

Geçtiğimiz günlerde toplam 45 bireyden oluşan kelaynak kafilesinin göç yolculuğuna uğurlandığını belirten Çokçetin; “Kelaynakların göç güzergâhları ve göç süreci güvenliği hakkında veri elde etmek amacıyla iki kelaynağa uydu vericisi takarak göçe gönderdik. Verici takılan ve "Umut" ile "Sıla" adı verdiğimiz iki bireyden sinyal almaya da başladık. Umut ve Sıla göçün ilk üç gününde yaklaşık 650 kilometre mesafe kat ederek Irak’ın iç kesimlerine ulaştı” dedi.

Kelaynakların doğal göç davranışlarına dönmesinin hem türün korunması hem de ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Genel Müdür Çokçetin, “Umut ve Sıla’nın göç serüvenini, uydu vericileri aracılığıyla adım adım takip edeceğiz” dedi.

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Reklam

PORSUK HABER

Eskişehir Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği