Telefon
WhatsApp
Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurar

300 X 250 Reklam Alanı

Tarım ve Gıda Etiği Derneği tarafından Uluslararası Kooperatifler Günü dolayısıyla bir basın açıklaması yapıldı. 

TARGET Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"İnsanlık, son yıllarda pek çok sorunla ve krizle karşılaşmaya başlamıştır. Bunların karşısında, bireyler tek başlarına ayakta kalmakta ve çözümler bulmakta zorlanmaktadır. İnsanlar; zorluklar, tehditler, tehlikeler ve sorunlar karşısında yaşamlarına devam etme ve çözümler bulma arayışına girmiştir. Kooperatifçilik, insanlığın birlikte hareket etme ve iş yapma konularında bulduğu büyülü yöntemlerden birisidir. Modern anlamda yaklaşık 180 yıllık geçmişe sahip kooperatifçiliğe olan ihtiyaç günümüzde daha fazla ortaya çıkmaktadır.

O nedenle her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi günü, Birleşmiş Milletler tarafından kooperatifçilik farkındalığını artırmak ve toplumsal bilinci yükseltmek için “Uluslararası Kooperatifler Günü” olarak kutlanmaktır. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan günün bu yıl teması, “Kooperatifler: Daha İyi Bir Dünya İçin Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Çözümler Üretme” şeklinde belirlenmiştir.

Son yıllarda ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara karşı gelişmiş ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede kooperatifçiliğin değeri ve önemi artmaya başlamıştır. Bu yüzden Birleşmiş Milletler, 2012 yılından sonra, tarihinde aynı alanda ilk kez olmak üzere, 2025 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak ilan etmiştir. Bu yılın ana teması, 2012 yılında olduğu gibi, “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurarlar” diye seçilmiştir.

Birçok ülkede ve tarihlerde farklı etkinlik ve çalışmaların planlandığı ve yürütüldüğü Uluslararası Kooperatifler Yılında ön plana çıkarılan dört temel amaç vardır:

* Toplumun farkındalığını artırmak,

* Büyümeyi ve kalkınmayı desteklemek,

* Destekleyici çerçeveyi savunmak,

* Liderliğe ilham vermek.

İnsanlığın ortak deneyim ve kazanımlarından birisi olan kooperatifçiliğin ülkemizdeki geçmişi yüzyılı aşmıştır. Cumhuriyet öncesi başlayan Türk kooperatifçilik deneyimleri, özellikle Genç Cumhuriyet’in ilk yıllarında hız kazanmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, kooperatifçiliğe çok önem vermiş ve yaygınlaşması amacıyla birçok çalışma başlatmıştır. Atatürk, o yıllarda kurulan ve halen ayakta olan ilk iki kooperatifin bir numaralı ortağı olmuştur. Gerçekte, ülkemizin kurucu liderleri/liderliği, kooperatifçiliği sadece bir ekonomik yapı şeklinde değil aynı zamanda kültür ve zihniyet dönüşümü olarak ele almış ve önemsemiştir.

Sosyal ve ekonomik rolleri ile işleyişleri nedeniyle kooperatifler dünyada “üçüncü yol/üçüncü sektör” olarak anılmaktadır. Doğası ve işleyişi gereği kooperatifler ne özel sektör işletmesine ne de kamu sektörü işletmesine benzer. Kooperatifler bu ikisinin dengeli bir bileşimi olarak kurulmakta ve çalışmalar yürütmektedir. Kooperatifler ekonomik ve sosyal faaliyetleri ve işlevleri, kendi güçleri oranında, sürdürmektedir. Başta AB ülkeleri olmak üzere özellikle gelişmiş ülkelerde tarım, gıda, bankacılık dahil belli sektörlerde kooperatiflerin rolleri ve güçleri belirgindir. Bu ülkelerde kooperatifler; çalıştıkları sektörlerde planlama, üretim, pazarlama gibi temel işlevleri “oyun kurucu” seviyesinde yerine getirmekte ve ulusal ekonomi ve toplam istihdam içinde önemli pay almaktadırlar.

Kooperatifler sosyal temelli ekonomik işletmelerdir. İlgili ticaret yasaları ve düzenlemeleri çerçevesinde kurulan ve faaliyetlerde bulunan kooperatiflerin hem ekonomik hem de sosyal rolleri vardır. Kooperatifler bir yandan üretim, pazarlama, finans ve tedarik benzeri ekonomik faaliyetlerde bulunurken diğer yandan dayanışma, demokrasi, iş birliği, yoksulluğun sonlandırılması, gıdaya erişim, fırsat eşitliği ve eşitsizliklerin ortadan kaldırılması gibi sosyal rollerini yürütmektedir.

Kamu ve toplum, emeğin ve ekmeğin karşılığı bulması için kooperatifçiliğe daha fazla önem ve hak ettiği değeri vermelidir. Bireysel çaba ve çalışmaların toplumsal ölçekte olmasının yolu örgütlü ve bilinçli biçimde hareket etmekten geçmektedir. Bireyler, yokluk, yoksulluk ve yoksunlukta eşitlenmek yerine tokluk, varlık ve esenlikte buluşmalıdır. Bunun yolu da birlikteliğin gücü olan kooperatifçiliktir. Çünkü kooperatifler hem daha iyi bir toplum dolayısıyla dünya için çalışırlar hem de kalıcı ve kapsayıcı işler yaparlar.

Uluslararası Kooperatifler Gününde; geçmişten günümüze kooperatifçilik çalışmalarına destek vermiş bütün kooperatifçileri saygıyla selamlar, toplumsal refah ve kalkınma için kooperatiflerin bir tercih değil zorunluluk olduğunu bir kez daha hatırlatırız"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Yazarlarımız

Eskişehir Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği