Kuş Göç Rotaları Haritalanıyor
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü zengin kuş çeşitliliğini korumak ve göç eden kuş türlerinin yaşam alanlarını güvence altına almak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP), ülkenin sahip olduğu zengin kuş çeşitliliğini korumak ve göç eden kuş türlerinin yaşam alanlarını güvence altına almak amacıyla önemli bir projeyi hayata geçiriyor. "Kuş Göç Haritalarının Belirlenmesi Projesi” ile Türkiye’nin güncel kuş göç yollarının tespit edilerek bu hayati rotaların korunmasına katkı sağlanması hedefleniyor.
Göçmen kuşlar, her yıl binlerce kilometre kat ederek beslenme, üreme ve barınma gibi temel yaşam faaliyetlerini sürdürebilecekleri alanlara ulaşıyor. Bu zorlu yolculuklarda belirli bölgeler, kuşlar için kritik öneme sahip dinlenme ve geçiş noktaları olarak öne çıkıyor. Türkiye ise coğrafi konumu sayesinde üç kıta arasında bir geçiş köprüsü niteliği taşıyarak birçok kuş türü için yaşamsal öneme sahip bir güzergâh sunuyor.
Doğaya Saygılı Planlama İçin Bilimsel Altyapı
Proje ile ilgili bir değerlendirmede bulunan DKMP Genel Müdürü Kadir Çokçetin, “Proje kapsamında oluşturulacak güncel kuş göç yoğunluk haritası, doğa koruma politikalarının geliştirilmesinde ve kuş türlerine yönelik tehditlerin azaltılmasında yol gösterici bir kaynak olacak” dedi. Çokçetin ayrıca, veri tabanı oluşturma, veri toplama ve yapay zeka destekli analiz çalışmalarıyla birlikte ornitolojik izlemeler de yapılabileceği bilgisini verdi.
Arazi çalışmalarının DKMP Genel Müdürlüğü bünyesindeki uzman personel tarafından 2025 yılı boyunca ilkbahar ve sonbahar göç dönemlerinde yürütüleceğini söyleyen Genel Müdür Çokçetin, bu kapsamda personele gerekli teknik eğitimlerin verildiği bilgisini paylaştı. Çokçetin, arazi çalışmalarının yanı sıra geçmiş dönem kuş gözlemlerinin ve ulusal/uluslararası veri tabanları ile sivil toplum kuruluşlarından elde edilen bilgilerin de projeye entegre edilerek çok yönlü bir değerlendirme ortamı sağlanabileceğini vurguladı.
Ulusal ve Uluslararası Stratejilere Katkı
Bu kapsamlı veri tabanının, gelecekte hazırlanacak olan biyolojik çeşitliliği koruma stratejileri, tür eylem planları ve habitat yönetimi çalışmaları için güçlü bir altyapı sunacağını belirten Genel Müdür Çokçetin, “Proje, aynı zamanda taraf olduğumuz uluslararası doğa koruma sözleşmeleri doğrultusunda hazırlanacak rehber dokümanlara katkı sağlayacak bir nitelik taşıyor” dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olarak her çalışmada olduğu gibi bu projede de biyolojik çeşitliliğin korunmasını esas aldıklarını kaydeden Kadir Çokçetin kuşların yaşam döngüsüne saygılı ve sürdürülebilir doğa yönetimini destekleyen bilimsel temelli adımlar atmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Benzer Haberler
Bakan Yumaklı Orman Benim Kampanyası Etkinliğine Katıldı
Aydın Memecik Zeytinyağı Uluslararası Pazarlarda Güçlü Bir Konum Hedefliyor
Mihalıççık Beylikova Yerel Eylem Grubu Derneği Kuruldu
Et ve Süt Kurumunun Görevi Kar Etmek Değil!
Kirazdere’ye İki Yılda 16 Bin Alabalık Salındı
Coğrafi İşaret Kıymetli Bir Kimliktir
Kahverengi Kokarca İle Mücadelede Sülünler Devrede
Soğanda Üretici İle Market Arasındaki Fiyat Farkı Yüzde 220!