Dolar 32,5975
Euro 34,7931
Altın 2.498,37
BİST 9.439,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C
Lösev

2022 Yılı Kabuklu Fındık Alım Dönemi Samsun’da Başladı

2022 Yılı Kabuklu Fındık Alım Dönemi Samsun’da Başladı
23 Ağustos 2022 5:56 pm
128

Toprak Mahsülleri Ofisi fındık alımına başladı. İlk fındık alımını Samsun’da yapan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal “Karadeniz’de fındık üreten illerimizde her yıl 50’nin üzerinde alım noktası açıyoruz. Bu sene de 50 farklı noktada 70’ten fazla ekiple fındık alım işlemine devam edeceğiz.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi Kabuklu Fındık Alım Dönemi Açılışı Samsun’da başladı. Alınan ilk fındığın randımanı 54, fiyatı ise 56,15 TL/kg oldu.

Kabuklu Fındık Alım Dönemi Açılışı Çarşamba Şeker Fabrikasında yapıldı. Açılışta konuşan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal “TMO bugün itibarıyla fındık alımına başladı. Samsun-Çarşamba’da şeker fabrikaları deposunda ilk defa bu yılın fındık alımını gerçekleştirdik. Karadeniz’de fındık üreten illerimizde her yıl 50’nin üzerinde alım noktası açıyoruz. Bu sene de 50 farklı noktada 70’ten fazla ekiple fındık alım işlemine devam edeceğiz. Hasat yeni başladı. Kurutma işleminin ardından önümüzdeki haftalarda bu alımlar daha da yükselecek.” dedi.

Pazar günleri hariç haftanın 6 günü randevu sistemi ile fındık alımına devam edileceğini belirten Genel Müdür Güldal “Alım kriterlerimizi ilan ettik. Rutubet oranını yüzde 6’dan üretici mağdur olmasın diye bu yıl yüzde 6,5’a kadar yükselttik. Borsa kesintisini TMO olarak biz ödüyoruz. Bu yeni çalışmalarla üreticilerle sağlıklı bir satış dönemi gerçekleştirmeyi umut ediyoruz. Personel görevlendirmelerimiz tamam. TMO şu anda birçok bölgede mahsul alımına devam ediyor. Karadeniz’de fındık alımı başladı. Ege’de kuru üzüm alımları yapılacak. Haşhaş kapsülü aldığımız yerler var. Mısır alacağımız bölgeler var. Bu sene ürün bereketli, mahsul çok. Üreticilerin ürünlerini hakkıyla ve rahatlıkla pazarlayabilmeleri için TMO her noktada hizmet veriyor. Kurum olarak her bölgeye yetişmek için bayram tatili yapmayan arkadaşlarım şu anda da cumartesi günleri tatil yapmayıp haftanın 6 günü fındık alımına devam edecekler” şeklinde konuştu.

Türkiye’de üretilen fındığın büyük bir kısmının Samsun’da üretildiğinin altını çizen Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı da “Samsun için önemli ve mutlu bir gün. TMO, fındık alımını Samsun’da başlattı. TMO’nun hem arz talep dengesini belirlemesi hem fiyatı öldürmemesi hem de çiftçinin malının değerlenmesi anlamında yapılan çalışmalar takdire değer. Samsun fındık üretiminde çok önemli. Bereketli topraklar üzerindeyiz. Fındık üretimi de Türkiye’deki üretimin yüzde 17’sini oluşturuyor. İnşallah bu rakam büyüyerek devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Çarşambalı fındık üreticisi Yusuf Özkan’ın getirdiği 870 kilo fındığın randıman analizi yapıldı. Genel Müdür Ahmet Güldal, 54 randıman gelen fındığa 56,15 TL/kg fiyat vererek Kurum adına satın aldı.

Üretici Yusuf ÖZKAN şunları kaydetti:  “Fındığım 54 küsür randıman geldi. Randıman kuruluk oranı da çok iyi çıktı. Havalar da çok iyi gitmişti. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a fiyattan dolayı teşekkür ediyoruz. Şu anda fındığımdan alacağım net rakam 56 TL 15 kuruş oldu. Hakkımızı aldık. Yeni sezonda TMO’ya ilk kez fındık teslim eden kişiyim. Fındığımız da bizi mahcup etmedi. Verilen fiyat da ürüne iyi baktığım için yüksek çıktı. Randıman yüksek olunca fiyat da yüksek oluyor. Şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.