Alacağımız Küçük Tedbirlerle Vatanımız Hep Yeşil Kalabilir.

Anız adı verilen, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve saplarına, toprak işleme ve ekim kolaylığı sağlaması, zaman ve enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle çiftçiler tarafından yakma yoluna gidilmektedir.
Anız yangınları ile hava kirliliği artarken, topraktaki yararlı mikroorganizmalar yok olmakta, toprakta bulunan mikro ekosisteme ağır hasar verilmektedir. Ayrıca yapılan işlem karbon salınımını hızlandırarak küresel ısınmaya sebep olmaktadır.
Anız yangınları yanında üretim alanlarında çıkan yangınların bir diğer önemli sebebi; yol kenarlarına araçlardan atılan sönmemiş sigara veya mercek etkisi yapabilecek çöplerdir.
Anız yangınları ve orman yangınları ile ilgili uyarılarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş:
“Günümüzde bu yangınların görünen en büyük zararı, orman yangınlarına neden olmasıdır. Ormanlarımızın yakın olan hububat tarlaları bu bakımdan büyük riskler taşımaktadır. Ülkemizde her yıl üretim alanları ve ormanlarımızda çıkan yangınlar canlılar için yaşam kaynağı olan oksijen üreticisi binlerce dönüm ağacımızı ve doğada yaşayan binlerce canlılarımızı yakarak kül etmektedir.
Ülkemiz ve bölgemizin gündemini meşgul eden orman yangınları, yeşil vatanımıza yönelen en büyük tehdittir. Bu yangınlarla, topraklarımızda telafisi çok uzun zaman alan hasarlar oluşmakta, vatandaşımızın vicdanı sızlatılmaktadır.
Üreticilerimiz tarla ve bahçelerini temizlemek için anız yangınına alternatif yöntemleri öğrenmek için en yakın İlçe Müdürlüğümüze başvurabilirler. Atalarımızdan emanet aldığımız tarım ve orman varlıklarımızı, çocuklarımıza hakkıyla teslim edebilmek için her vatandaşımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Başta müdürlüğümüz olmak üzere tüm paydaşlarımızın bu konuda hassas davranarak elinden gelen çabayı göstereceğine gönülden inanıyorum.” dedi