Dolar 32,5174
Euro 34,9344
Altın 2.435,08
BİST 9.794,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Lösev

Alacağımız Küçük Tedbirlerle Vatanımız Hep Yeşil Kalabilir.

Alacağımız Küçük Tedbirlerle Vatanımız Hep Yeşil Kalabilir.
25 Temmuz 2022 7:19 am
159

Anız adı verilen, tarımsal üretim sonucunda biçilmiş olan tahılların toprakta kalan kök ve saplarına, toprak işleme ve ekim kolaylığı sağlaması, zaman ve enerji tasarrufu sağlaması nedeniyle çiftçiler tarafından yakma yoluna gidilmektedir.

Anız yangınları ile hava kirliliği artarken, topraktaki yararlı mikroorganizmalar yok olmakta, toprakta bulunan mikro ekosisteme ağır hasar verilmektedir. Ayrıca yapılan işlem karbon salınımını hızlandırarak küresel ısınmaya sebep olmaktadır.

Anız yangınları yanında üretim alanlarında çıkan yangınların bir diğer önemli sebebi; yol kenarlarına araçlardan atılan sönmemiş sigara veya mercek etkisi yapabilecek çöplerdir.

Anız yangınları ve orman yangınları ile ilgili uyarılarda bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş:

“Günümüzde bu yangınların görünen en büyük zararı, orman yangınlarına neden olmasıdır. Ormanlarımızın yakın olan hububat tarlaları bu bakımdan büyük riskler taşımaktadır. Ülkemizde her yıl üretim alanları ve ormanlarımızda çıkan yangınlar canlılar için yaşam kaynağı olan oksijen üreticisi binlerce dönüm ağacımızı ve doğada yaşayan binlerce canlılarımızı yakarak kül etmektedir.

Ülkemiz ve bölgemizin gündemini meşgul eden orman yangınları, yeşil vatanımıza yönelen en büyük tehdittir. Bu yangınlarla, topraklarımızda telafisi çok uzun zaman alan hasarlar oluşmakta, vatandaşımızın vicdanı sızlatılmaktadır.

Üreticilerimiz tarla ve bahçelerini temizlemek için anız yangınına alternatif yöntemleri öğrenmek için en yakın İlçe Müdürlüğümüze başvurabilirler. Atalarımızdan emanet aldığımız tarım ve orman varlıklarımızı, çocuklarımıza hakkıyla teslim edebilmek için her vatandaşımızın üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekir. Başta müdürlüğümüz olmak üzere tüm paydaşlarımızın bu konuda hassas davranarak elinden gelen çabayı göstereceğine gönülden inanıyorum.” dedi

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.