Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Bakan Kirişçi Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Önemine Dikkat Çekti

Bakan Kirişçi Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Önemine Dikkat Çekti
8 Ekim 2022 5:12 am | Son Güncellenme: 8 Ekim 2022 5:19 am
116

Tarım ve Orman Bakanı Prof Dr Vahit Kirişci, Kayseri programında Kadir Has Kongre Merkezi’nde düzenlenen tohum ve koyun dağıtım törenine katıldı.

Burada konuşan Kirişci, küçükbaş hayvancılığın Türkiye’nin ekolojisi, iklim yapısı, coğrafyası dikkate alındığında mutlaka üzerinde daha fazla hassasiyetle durulması gereken bir hayvancılık grubu olduğunu söyledi.

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde teşvik ve desteğin önemine dikkati çeken Kirişci, şunları kaydetti:

“Bunların daha verimli kılınması adına Dünya Gıda Örgütü ile yürütülen yaklaşık 1,1 milyon dolarlık bütçesi olan bir proje. Bu da anlamlı ve kıymetli. Burada ben rakamdan çok, rakamın kendisinden çok, bu iş birliğinin, bu birlikteliğin, bu ortak çalışmanın önemli olduğunun altını çizmek istiyorum. Eminim bu yapmış olduğumuz etkinlikler sayesinde ülkemizde küçükbaş hayvancılık daha da gelişecek, daha da artacak.

2002 yılında 32 milyon civarında olan küçükbaş hayvan popülasyonumuz son rakamlara göre 58,5-59 milyona yaklaşmış durumda. Hedefimiz 85 milyon nüfusumuz varsa 85 milyona doğru bir şekilde bu hayvan varlıklarımız noktasında yürümek. Tıpkı 2002 yılında 9,9 milyon büyükbaş hayvanımız varken bunun 18 milyona çıktığı gibi. Yeterli mi, elbette yeterli değil. Özellikle küçükbaş konusunda daha fazla gayret göstermemiz gerektiği açık ve aşikâr.”

SU ÜRÜNLERİ ÜRETİMİ

Kirişci, Kayseri’nin tatlı su balığı üreticiliğinde önemli bir yeri olduğuna dikkati çekerek, “Kayseri’de su ürünleriyle ilgili yatırımların daha dikkatli, özenle yürütülmesi konusunda hem arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik hem de valimize bu konuda ön açıcı ve atılması gereken adımlar konusunda öncülük etmesini istedik.” diye konuştu.

Türkiye’nin su ürünleri alanında dış ticaret fazlası veren bir ülke konumuna geldiğine işaret eden Kirişci, “2002 yılında üretilen su ürünleri miktarı sadece 62 bin ton, bugün 472 bin tona çıktı. İhracat 1,4 milyar dolar, ithalat ise sadece 200 milyon dolar. Dış ticaret fazlamız 1,2 milyar dolar. Tarım olarak zaten bizim dış ticaret açığımız yok, fazlamız var. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 121 ama buradaki oranı söylemeye gerek yok.” ifadesini kullandı.

Törende, 1150 ton buğday, 450 ton arpa tohumu ile 1200 küçükbaş hayvan dağıtıldı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.