Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Bakan Kirişci Uşak’ta Tohum Dağıtım Törenine Katıldı

Bakan Kirişci Uşak’ta Tohum Dağıtım Törenine Katıldı
15 Ekim 2022 8:10 am
148

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen tohum dağıtım törenine katıldı.

Türkiye’de uzun dönem insanların, ‘benim babam çiftçi’ veya ‘ben çiftçilik yapıyorum’ demekten imtina ettiğini, bu anlayışın artık ‘kurtuluş tarımda’ düşüncesine evrildiğini aktaran Kirişci, “Şimdi iki ülke arasındaki savaştan en çok etkilenen alan pandemiyle birlikte bozulmuş olan tarım ve gıda zinciri oldu. Bunların hem tedarik hem üretiminde ciddi aksamalar yaşandı. Tahıl koridorunun açılmasıyla birlikte dünya rahat bir nefes aldı ve 22 Temmuz’dan bu yana geçen toplam 331 gemiden 7,4 milyon ton civarında hububat ilgili ülkelere taşınmış oldu. İnşallah burada bir aksaklık olmaz. İnşallah bu koridordan bu ürünün akışı devam eder.” diye konuştu.

Dünyada her ülkenin olduğu gibi Türkiye’nin de kendi şartları olduğunu dile getiren Bakan Kirişci, şöyle devam etti:

“Yani 65 milyon olan 2002’deki nüfusumuz 85 milyona çıkmış durumda. 4,5 milyon civarında bize ‘Güvenli limandır.’ deyip gelip sığınmış olanlar var. Bu ülkeye gelen turistler var. Bu turistler için başka bir ülkeden pizza, hamburger, lahmacun, kebap siparişi verecek halimiz yok. Neticede ürettiklerimizi onlara ikram etmek ve onlar için de üretiyor olmak durumundayız.

Üretimi artırmak ve ekilmemiş alanları boş bırakmamak için bir süreç başlattık. Tohumluk veriyoruz, bunun yüzde 75’ini sübvanse ediyoruz. Böylelikle şu veya bu gerekçeyle ekilmeyen alanların ekimine hız vermiş oluyoruz. Göç nedeniyle üretimden uzak kalan tarım arazilerin kiraya verilmesi, kiralardan elde edilecek gelirin de arazi sahiplerine ödenmesi için çalışma yapıyoruz.”

Tarıma yönelik mevzuat ve düzenlemeleri tarım camiasına kazandırarak üreticileri rahat ettirmeyi hedeflediklerini söyleyen Kirişci, daha nitelikli üretimi sağlamak istediklerini kaydetti.

Bazı konulardaki zorlukları aşmaya çalıştıklarını vurgulayan Kirişci, “Mesela sütle ilgili konuda sizlerden çok yoğun talepler geldi. Geçen hafta Ulusal Süt Konseyi buradaki net olan sıcak sütün çıkış fiyatını, üreticinin elinden çıkış fiyatını 7,5 lirayken 8,5 lira olarak ilan etti. Biz de onun üzerine 50 kuruşluk primi koyduk. Süt ve yem arasındaki o parite de 1,41 -1,43 gibi. İşte pariteyi de çok rahatlıkla 1,30’un üzerine çıkarak tutturmuş olacağız. ‘Sen üret yeter.’ diyoruz.”

Bakan Kirişci, dağıtılacak tohumların bereket olarak topraklardan yükselmesi ve çiftçilere refah olarak yansıması dileğinde bulundu.

Konuşmanın ardından Tarım ve Orman İl Müdürü Nihat Ağan, Kirişci’ye hediye takdim etti.

Törende çiftçilere toplam bin 125 ton arpa, buğday ve tritikale tohumu dağıtıldı.

Vahit Kirişci, tören öncesi embriyo transferiyle doğan iki buzağıya biberonla süt içirdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.