Dolar 32,3759
Euro 35,0031
Altın 2.326,03
BİST 9.097,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C
Lösev

Bitkileri Koruyalım, Hayatı Koruyalım…

Bitkileri Koruyalım, Hayatı Koruyalım…
13 Mayıs 2022 11:47 am
132

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 12 Mayıs Perşembe günü Dünya Bitki Sağlığı Günü (DBSG) kapsamında ‘Bitkileri Koruyalım, Hayatı Koruyalım’ etkinliğini Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile birlikte Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Dr Durali Koçak tarafından yapıldı.

FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli 2020 yılı Dünya Bitki Sağlığı Yılının en önemli kazanımlarından birinin 12 Mayıs’ın Dünya Bitki Sağlığı günü ilan edilmesi olduğunu belirtti. Düşünceli, belirlenen bu özel günün hedefinin bitki sağlığı konusundaki farkındalığın her düzeyde artırılması, üreticilerin entegre mücadele konusunda bilinçlendirilmesi ve bitki sağlığının önemini karar vericilere ve politika yapıcılara aktarılması olduğunu söyledi. Bitki zararlıları ile mücadelenin tarım tarihinde çok eskiye dayandığını ifade eden Düşünceli, “İnsan sağlığı, hayvan sağlığı ve gezegenimizin sağlığı bitkilerimize bağlı. Ayrıca bitki sağlığını korumadan, gıda güvenliğini sağlayamayız. Bitkilerin özellikle sınır aşan zararlılardan korunması ancak önleyici tedbirlerin etkin uygulanması, sürekli izleme ve ülkeler arasında bölgesel ve küresel iş birliklerinin güçlendirilmesi ile mümkün olabilir. FAO-Türkiye Ortaklık Programı kapsamında yürütülen bölgesel buğday pas hastalıkları projesi bu iş birliklerine güzel bir örnektir” dedi.

Etkinlik Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Sayın Dr Durali Koçak’ın konuşması ile devam etti. Koçak, “Dünya Bitki Sağlığı Gününün amacı Bitki sağlığı faaliyetlerinde farkındalık oluşturmak, gıda güvenliği ve güvenilirliğini sağlamak, çevreyi korumak, sağlıklı ürün elde etmek, tarımsal üretimi artırmak ve çiftçilerin refah düzeyini yükseltmek ve küresel farkındalığı artırmaktır.” dedi. Bitki sağlığının insan sağlığına ve tarımsal üretime etkisinin önemine dikkat çeken Koçak, “Bitkisel üretim insanların ve hayvanların besin madde ihtiyaçlarının karşılanmasında, sanayiye hammadde sağlamada, istihdam oluşturmada, ülkelerin milli gelirinin yükseltilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle zirai mücadele gıda güvenliği için olduğu kadar ekonomi için de önem arz etmekte olup bakanlığımız bu alanda üreticilerimiz, tarım danışmanları, teknik personel, toptancılar ve diğer tüm paydaşlar için eğitim programları yürütmektedir.” dedi.

Etkinlik Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü (TAGEM) Nevzat Birişikin konuşması ile devam etti. Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanlığı yaptığı günlerde edindiği kazanımlara değinen Birişik, “Böylesine kompleks bir ekosistemde bitki sağlığını korumak çok özel bir çaba ve emek istiyor. Yerkürede yaşamı mümkün kılan şey bitkiler, onlar yoksa bakteriler de var olamaz, hayvanlar da var olamaz, onlar yoksa insanlar da var olamaz. ”dedi.

Konuşmaları takiben fuaye alanında, aralarında biyolojik ve biyoteknik mücadele ürünleri, izleme ve erken uyarı sistemleri ve drone uygulamalarının da yer aldığı entegre mücadele uygulamalarında kullanılan ürünler sergilendi.

12 Mayıs Dünya Bitki Sağlığı Günü’nü (DBSG) günü hakkında

Birleşmiş Milletler (BM), bitki sağlığını korumanın açlığı sona erdirmeye, yoksulluğu azaltmaya, biyolojik çeşitliliği ve çevreyi korumaya ve ekonomik kalkınmayı artırmaya nasıl yardımcı olabileceği konusunda küresel farkındalığı artırmak için 12 Mayıs’ı Dünya Bitki Sağlığı Günü (DBSG) olarak ilan etti. Gün, 2020 yılında kutlanan Dünya Bitki Sağlığı Yılı’nın önemli bir mirası olarak değerlendirilmektedir.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.