Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C
Lösev

Büyükşehir Sürdürülebilir Gelecek İçin Organik Tarımı Destekliyor

Büyükşehir Sürdürülebilir Gelecek İçin Organik Tarımı Destekliyor
9 Ağustos 2023 6:19 am
184

Samsun Büyükşehir Belediyesi yaptığı çalışmalar ile sürdürülebilir gelecek için kentte organik tarımı desteklemeye devam ediyor. Bu kapsamda kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan havzalarda çiftçi birliklerine 4 adet dal parçalama makinası teslim edildi. Çiftçiler bu makinaları kullanarak çevreyi ve bahçelerini korurken aynı zamanda kompost hazırlayarak kendi gübrelerini üretecek. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, organik tarımın yaygınlaşmasını çok önemsediklerini belirterek bu amaçla çiftçileri desteklemeye ve teşvik etmeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye’nin en önemli tarım arazilerine sahip kentlerden biri olan Samsun’da, Büyükşehir Belediyesi tarımsal üretimin artması ve tarımın güçlenmesi için çalışmalar yapmaya devam ediyor. Hayata geçirilen projelerde özellikle organik tarımla ilgili çalışmalara özel olarak hassasiyet gösteriliyor. Yeşilırmak ve Kızılırmak havzaları üzerinde kurulan Çakmak Barajı ve 19 Mayıs I, 19 Mayıs II, Kavak Güven Göleti ve 19 Mayıs Göletleri 1 milyon 371 bin nüfuslu kentin içme suyu ihtiyacını karşılarken bu bölgelerde yapılan çalışmalar ile çiftçiler organik tarıma yönlendiriliyor. Toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımının sağlanması amacıyla Büyükşehir Belediyesi ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP)  işbirliğinde ‘Samsun İli İçme suyu Havzaları (Çakmak-Dağköy) Çevrelerinin Korunması ve Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi’ gerçekleştiriliyor. Projenin birinci etabında 100’ün üzerinde üyeye sahip çiftçi birliklerine 4 adet dal parçalama makinası teslim edildi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen çalışma ile çiftçilerin bu makinaları kullanarak çevreyi ve bahçelerini korurken aynı zamanda kompost hazırlayarak kendi gübrelerini üretecekleri belirtildi.

‘ORGANİK TARIMI TEŞVİK EDİYORUZ’

Proje ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Hicran Çıkış Kanca, “Samsun’da organik üretim yapan 8 bin 580 çiftçi mevcuttur.  Baraj havzalarında Belediyemiz ve DOKAP işbirliğinde 2020 yılında ilk olarak yürütülen ‘Çakmak Barajı Çevresinde Bulunan Havzasının Korunması ve Organik Üretimi Desteklemesi Projesi’ ile havzada organik üretim teşvik edilmiş 648 üye 16 bin 882 dekar alanda üretim yaparken bu sayı 2023 yılında 791’e yükselmiştir. Samsun İli İçme suyu Havzaları (Çakmak-Dağköy) Çevrelerinin Korunması ve Organik Tarımın Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında ise çiftçilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Projelerle organik tarımın yaygınlaştırılması tüm gelir gruplarının tüketebileceği organik ürünlerin üretiminin desteklenmesi, izlenebilirliğin tesis edilmesi, etkin kontrol ve sertifikasyon sisteminin işletilmesi, organik ürün konusunda tüketici bilincinin artırılması sağlanacak” dedi.

‘ÖNCÜ ÇALIŞMALAR YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, kentte organik tarımın yaygınlaştırılması için yapılan çalışmalara çok önem verdiklerini belirterek “Bu kapsamda birçok projeyi gerçekleştiriyoruz. Özellikle organik tarımın yaygınlaştırılacağı alanlar noktasında içme suyu havzalarımızla ilgili özel bir çalışmamız var. İçme suyu havzası ve çevresinin korunması ile iyi tarım ve organik tarım faaliyetlerinin artırılması için çiftçilerimizi destekliyoruz. Çevresel sürdürülebilirlik ve kirlenmenin en aza indirilmesi amacıyla adımlarımızı atıyoruz. İnsan sağlığını önceleyen ve bu amaçla su kalitesini en üst düzeyde tutacak olan bir tarımsal üretim modeli hayata geçiyor. Ovalarımızda organik tarım sektörünün gelişimini sağlayacak iyi örnekleri oluşturmak için öncü çalışmalar yapmaya, çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.