Dolar 32,5286
Euro 34,9326
Altın 2.438,75
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Lösev

Büyükşehir’den Ölümcül BVD/MD Hastalığıyla Mücadeleye Büyük Destek

Büyükşehir’den Ölümcül BVD/MD Hastalığıyla Mücadeleye Büyük Destek
6 Eylül 2022 6:10 pm
116

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Denizli Büyükşehir Belediyesi, büyükbaş hayvanlarda görülen ölümcül BVD/MD hastalığına karşı başlattığı aşılama projesinde Kale ilçesinde yer alan 2.500 büyükbaş hayvanın ilk doz aşı uygulamasını tamamladı.

Denizli’de, Kale ilçesi Demirciler, Gölbaşı, Adamharmanı, Çakırbağ, Narlı Mahallelerinde Mart ayından itibaren büyükbaş hayvanlarda görülen BVD/MD (Bovine Viral Diarrhea/Mucosal Disease) hastalığı ile mücadele kapsamında Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Denizli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde başlatılan proje kapsamında Kale ilçesinde 217 işletmede yer alan toplam 2.500 büyükbaş hayvanın ilk doz aşılarını gerçekleştirdi. Görevli veterinerlerin 217 işletmede yerinde gerçekleştirdiği aşılama uygulamasına Denizli Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Naciye Kapukıran, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Atmaca, İl/İlçe sağlık personeli ve beraberindekiler eşlik etti.

BVD hastalığında ateş, anoreksi (yeme bozukluğu), sulu ishal ve erozyonlu stomatitis, topallık ve pnömoni gibi klinik belirtiler görüldüğü belirtildi. Gebe ineklerde BVD enfeksiyonlarının sık olarak meydana geldiği bunlara bağlı olarak yavru ölümü, yavru atma, anormal doğumlar ve erken doğum ile sonuçlanabildiği, enfekte buzağıların yaşamlarının ilk yılında ölüm oranı %50’ye ulaştığı belirtildi. Buzağılarda kronik ateş, sulu ishal, burun akıntıları ve erozyonlu veya ülseratif stomatitis (ağız mukozası yangısı)  dikkati çekiyor. Bu klinik belirtileri gösteren hayvanların ise kısa sürede ölebileceği belirtildi.

Yapılan aşılama ile sürüye yeni virüs girişinin önleneceğine işaret edilirken, BVD/MD riski de azaltılacak. Hastalığın bulunduğu bölgelerin kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi için Denizli Büyükşehir Belediyesi ile Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün ortaklaşa yürüttüğü projede, ilk etapta 2500 ilk doz aşı 2.500 büyükbaş hayvana uygulanırken, ikinci doz aşının 3 hafta sonra gerçekleştirileceği ifade edildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.