Dolar 32,3299
Euro 35,0822
Altın 2.286,60
BİST 8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Çayır Tırtılının Yeni Durağı Mısır Tarlaları Olabilir

Çayır Tırtılının Yeni Durağı Mısır Tarlaları Olabilir
21 Temmuz 2022 2:57 pm
127

Türkiye gündeminde yer alan ve Eskişehir’de de ayçiçeği üretim alanlarında görülen ”Çayır Tırtılı” zararlısı ile mücadele çalışmaları devam ediyor.

Eskişehir İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri kontrolünde yerden ve havadan yapılan ilaçlama çalışmaları ile ayçiçeği üretim alanlarında baş gösteren zararlının Eskişehir’de ki yayılışı kontrol altına alındı.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik personeli ve Ankara Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü uzman personelinin yapmış olduğu tespit çalışmalarında; ”Çayır Tırtılının” mısır tarlalarına da görüldüğü belirtildi.

Konu hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş:

“Çayır Tırtılı Zararlısının teknik personelimizin yaptığı inceleme neticesinde ayçiçeği üretim alanlarından sonra mısır tarlalarına da sirayet ettiği görülmüştür. Zararlı an itibari ile özellikle yabancı otların yoğun olduğu tarla kenarlarında görülmeye başlanmıştır. Ancak mısır tarlalarımızda önemli bir zarar görülmemiştir. Mısır son yıllarda birim alandan alınan yüksek verim ve getirisi açısından da üreticimizin yüzünü güldüren önemli bir üründür. İlimiz 334.446 bin da silajlık ve dane mısır üretim alanı ile ülkemiz üretiminde önemli bir yer tutmaktadır. Bu bakımdan ayçiçeğinde olduğu gibi mısır üretim alanlarında da çayır tırtılına karşı zamanında tedbir alınması büyük önem arz etmektedir

Teknik personelimiz vasıtasıyla sahada yapılan tespitlerin akabinde gerek üretim yerinde birebir yapılan görüşmelerle gerekse de SMS ve görsel mesajlar ile çiftçilerimiz gerekli bilgiler aktarılmakta ve nasıl mücadele yapılması gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunulmaktadır.

Zararlıya karşı gereksiz yere ilaçlama yapılmaması, çevre dostu entegre mücadele yöntemleri ile sürdürülebilir tarım ve gıda arz güvenliği konusunda gerekli önlemler alınmalıdır. Ekonomik zarar eşiği aşıldığı anda zaman kaybetmeksizin topyekûn mücadelenin yapılması ilimiz ve ülkemiz tarımsal üretimi için önemlidir.

Şu aşamada çayır tırtılının mısır üretim alanlarımızın iç kısımlarında bir zarar oluşturmadığı bu nedenle bu zararlıya yönelik yapılacak olan ilaçlamanın popülasyonunun daha çok yabancı otların yoğun olduğu sınır kısımlarında konakladığı dikkate alınarak tarla kenarları ile sınırlandırılması önem arz etmektedir. Üreticilerimizin panik yapmadan tarlarını düzenli olarak kontrol etmeleri sadece zararlı gördükleri noktalarda kimyevi ilaçlama yapması yeterli olacaktır.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.