Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 20°C
Lösev

CHP Milletvekili Gürer: ”Şekerpancarı İçin Taban Fiyat Açıklanmalıdır”

CHP Milletvekili Gürer: ”Şekerpancarı İçin Taban Fiyat Açıklanmalıdır”
30 Ağustos 2023 5:03 am
142

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mısır ürününde bir yıl öncesine göre %5’lik taban fiyat artışının şekerpancarı üreticisini kaygılandırdığını, halen açıklanmayan şekerpancarı taban fiyatının girdi artışları ve enflasyon dikkate alınarak belirlenmesi gerektiğini söyledi. Gürer çiftçinin 2 bin lira üzerinde pancarın şeker varlığına göre ise 2200-2500 TL aralığında taban fiyat beklediğini ifade etti.

Pancar yetiştiricisi Süleyman Çakmak, gübre, mazot, tohum ve sulama giderlerinin arttığını belirterek, bu yıl en az 2 bin 500 lira civarında bir taban fiyat beklediklerini belirtti.

GÜRER, PANCAR ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINI DİNLEDİ…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin Bor ilçesine bağlı köylerde pancar üreticileriyle bir araya geldi.

30 yıldır pancar yetiştiriciliği yaptığını belirten Süleyman Çakmak, üretim şartlarının her geçen yıl biraz daha zorlaştığını ancak 30 yıldır, bu yıl ki kadar zor bir dönem görmediklerini belirtti.

Girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı zorlandıklarını anlatan Süleyman Çakmak, “Bu işi sürdürülebilirliği azaldı, artık işi çocuklarımıza bırakacağız. Çocukların da bu şartlarda üretim yapması zor görünüyor” dedi.

Pancar yetiştiricilerine devlet desteği sağlanmadığını, sözleşmeli tarım yaptıkları için kotalı ekim yaptıklarını belirten Süleyman Çakmak, kotayı dolduramadıkları zaman kota ceza aldıklarını ifade etti.

SULAMA SORUNU…

Pancar üretiminin düşmesi halinde şeker üretiminin de azalacağına işaret eden Süleyman Çakmak, “Su sorunumuz var. Sondaj vuramıyoruz. Kuyulara ruhsat alamıyoruz. Bir ekim döneminde en az 15 kere sulama yapıyoruz. Ektiğimiz üründen para kazanamıyoruz. İlaç, gübre, tohum ve mazot fiyatları sürekli artıyor. En az 2 bin 500 lira taban fiyat bekliyoruz. Çünkü bu yılki maliyetler çok yüksek” şeklinde konuştu.

KAMPANYA DÖNEMİ 20 EYLÜL’DE BAŞLIYOR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şeker pancarından kampanya döneminin 20 Eylül’de başlayacağını belirterek, üreticilere, maliyetlerin altında bir taban fiyat verilmesi halinde, çiftçi büyük sıkıntı yaşar. Mısır ürününde bir yıllık fiyat artışı %5 olması tüm üreticileri kaygılandırıyor. Çiftçide düşük taban fiyatların Bakan Şimşek’ten kaynaklandığı kaygısı yaratıyor. Tek yetkili Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ben ekonomistim” diyerek yaratığı ekonomik çöküş politikasının tam tersi uygulamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile başlayan bu dönemde tüm yük üretenlerin çiftçi ve hayvancılık yapanların sırtına vurulması ciddi sorunlar üretir.

Bakan Şimşek, taban fiyat enflasyon gerekçesi ile baskılanması çiftçiyi topraktan koparır, ithalatı tetikler. Gıda işi geçmişteki gibi plansız, programsız, öngörüsüz yürümeyeceği ve dünyada ciddi problemler yarattığı görüldü. Tarıma yüklenerek enflasyona çözüm aranması sorunları katlar. Girdi maliyeti artarken sıfır gelir artışı ile çiftçi ve üretici üretimi sürdüremez. Maliyetler üretim bölgesi toprak yapısından kuru ve sulu tarım ve verim   özelliğine göre değişkenlik gösterir. Şekerpancarında polar oranı önemlidir. Çiftçi kök üründe polar oranına göre de fiyat artışı beklemektedir. Özelleştirmeler ile şekerpancarı sorunlu bir ürün durumuna gelmiştir. Taban fiyat bir yılda oluşan giderler dikkate alınıp belirlenmelidir. Geçen yıl tonu 1470 TL olan pancar için bu yıl açıklanacak taban fiyat Enflasyon+Girdi maliyet+Makul kar üzerinden oluşturulmalı ve bir an önce taban fiyat açıklanmalıdır. Gübre, mazot, tarım ilacı, tohum, işçilik, tarla kirası, sulama giderleri, nakliye giderleri esas alınıp taban fiyatlar açıklanmalıdır” diye konuştu.

FABRİKALAR SATILDI, ŞEKER KARABORSAYA DÜŞTÜ

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin ardından, Türkiye’nin 24 yıl sonra ilk kez şeker ithal eden bir ülke durumuna düştüğüne değinen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şeker fabrikaları özelleştirilmeden önce ülkemizde şeker açığı yoktu. Verilere göre halende yok. Nasıl oldu ise  fabrikalar özelleşince şeker  karaborsaya düştü ve Türkiye 400 bin ton şeker ithal etmek zorunda kaldı” dedi.

PANCAR YETİŞTİRİCİSİ DESTEKLENMELİ 

Şeker pancarının stratejik bir ürün olduğuna da vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarından şekerin yanı sıra melas, alkol ve küspe üretildiğini; küspenin hayvan yemi olarak kullanıldığını, alkolün ise sanayide kullanıldığını belirtti. Gürer, “Topumu, ilacı, gübreyi satan esnafın dışında, nakliyeyi yapan, ürünü satan ve fabrikada çalışan işçileri de düşündüğümüzde geniş bir kesimin ekmek yediği ürün olan şeker pancarını üretin, yetiştiren çiftçi mutlaka desteklenmeli” diye konuştu.

VERİLECEK TABAN FİYAT ÇİFTÇİYİ MAĞDUR ETMEMELİ 

Çiftçilerin 2000 TL üzerinde en az 2 bin 200 lira, bazı yörelerde de  polar oranına göre 2 bin 500 lira civarında taban fiyat beklentisinin olduğunu aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çiftçi haklı olarak diyor ki, ‘verilecek taban fiyat bizi mağdur etmesin, ettiğimiz masrafı karşılayacak bir taban fiyat olsun’ istiyor” şeklinde konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.