Dolar 32,5649
Euro 34,9847
Altın 2.420,19
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Lösev

Damlama Sulama Boruları Başkentli Çiftçilere Ulaştırılmaya Başlandı

Damlama Sulama Boruları Başkentli Çiftçilere Ulaştırılmaya Başlandı
2 Haziran 2023 6:55 pm
119

Ankara Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden BelPlas AŞ’nin atık plastiklerden ürettiği damlama sulama boruları Başkentli çiftçilere ulaştırılmaya başlandı. İlk olarak pilot bölge olarak seçilen sebze üretiminin Nallıhan’ın Davutoğlan Mahallesi’ndeki çiftçilere ulaştırılan damlama sulama boruları yüzde yüz hibe ile dağıtılıyor.

 Çevre dostu geri dönüşüm projelerini hayata geçiren Ankara Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan ürünlerin değerlendirilmesi için de çalışmalarına devam ediyor. ABB iştiraklerinden BelPlas AŞ, Kahramankazan’da kurduğu geri dönüşüm tesislerinde park ve bahçelerden toplanan atık plastikleri geri dönüşümle damlama sulama borusu hâline getiriyor. Üretilen damlama sulama boruları da Başkentli üreticilere dağıtılıyor.

 “AMACIMIZ TOPRAK VE SU KAYNAKLARINI ETKİN KULLANMAK”

Pilot bölge seçilen ve sebze üretiminin yoğun olduğu Nallıhan’ın Davutoğlan Mahallesi’nde 28 sebze üreticisine ücretsiz damlama sulama borusu desteğinde bulunuldu.

ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Bu borular belediyemizin iştiraki olan BelPlas AŞ tarafından Ankara’dan toplanan plastik atıkların değerlendirilmesiyle elde edilen borulardır. Damlama sulama borularını bir sonraki yıl tekrar kendilerinden toplayarak geri dönüşümde değerlendirip yeni baştan sulama borularını üreticilerimize dağıtacağız. Amacımız toprak ve su kaynaklarını etkin kullanmak ve sürdürülebilir kullanım sağlamak… İklim değişikliğinde su kaynaklarını etkin kullanımını sağlayacak yöntemlerini geliştirmeye devam ediyoruz. Bununla beraber Ankaralı üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu tüm tarımsal destekleri vermeye devam ediyoruz” dedi.

 YEŞİL EKONOMİ HAYATA GEÇİRİLİYOR

Proje kapsamında; kırsalda üretim yapan çiftçilerin uzun yıllar kullanmış olduğu geri dönüştürülebilen sulama borusu ve plastik aksamlar da çiftçilerden toplanarak BelPlas AŞ tesislerinde geri dönüşümü sağlanarak yeniden damlama sulama borusu üretimi gerçekleştirilecek.

Proje ile yeşil ekonomiyi harekete geçirmek (geri dönüştürülebilirlik), yüzde 70 sulama suyu tasarrufu, girdi maliyetlerinin azalması, etkin gübreleme ve dekardan daha fazla ürün alınabilmesi hedefleniyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.