Dolar 32,3168
Euro 35,0597
Altın 2.307,99
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Depremden Etkilenen Arıcılara Şeker Desteği

Depremden Etkilenen Arıcılara Şeker Desteği
10 Mayıs 2023 7:28 pm
131

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, depremden etkilenen 12 ildeki 10 bin 328 arıcıya 1 milyon 340 bin arılı kovanı için 5 bin ton besleme şekeri dağıtımına 28 Nisan itibarıyla başladıklarını belirterek, yüzde 100 hibeli olan şeker dağıtımını hızlı bir şekilde gerçekleştireceklerini söyledi.

Bakan Kirişci, Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Merkezi’nde düzenlenen “Arıcılara Şeker Desteği” programındaki konuşmasında, afet bölgesi ilan edilen illerin Türkiye’nin stratejik öneme sahip tarımsal üretim merkezleri olduğunu aktardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın arı yetiştiriciliği ve bal üretimi ile ilgili desteklerinin olduğunu anımsatan Kirişci, aynı anda 4 iklimin yaşandığı bir coğrafyanın merkezinde yer alan afet bölgesindeki binbir çeşit bitkinin arıcılığı önemli hale getirdiğini vurguladı.

Kirişci, bölge ekonomisi içinde arıcılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin kendileri için vazgeçilmez olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

“Deprem afeti nedeniyle lojistik imkanların kısıtlı olması, ağır geçen kış şartlarında arıların ihtiyaç duyduğu besini temin edilebilmesi adına şeker önemli bir besin kaynağıdır. Biz de bundan hareketle yetiştiricilerimizin taleplerine kulak kabarttık, sessiz kalmadık. Bütçesini ayarladık ve yüzde 100 hibeli olarak şeker dağıtımının kararını aldık. 12 ilimizdeki 10 bin 328 arıcımızın 1 milyon 340 bin arılı kovanı için 5 bin ton besleme şekeri dağıtımına 28 Nisan itibarıyla başladık. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta 1180 arıcımızın sahip olduğu yaklaşık 105 bin kovan için 7,2 miloyon lira değerindeki toplam 424 ton şeker dağıtımını hızlı bir şekilde gerçekleştireceğiz.”

Kirişci, konuşmasının ardından Dulkardiroğlu ve Okikişubat ilçelerinde arı yetiştiriciliği yapan 436 çiftçiye yönelik gerçekleştirilen şeker dağıtımını yaptı.

“HERKESİN SUYU VERİMLİ VE İSRAF ETMEDEN KULLANMASI GEREKİYOR”

Bakan Kirişci ayrıca, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan atık su arıtma tesisinde incelemede bulundu.

Kirişci, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin ilçeye kazandırdığı tesisin, AB’den alınan 18 milyon Avroluk bütçeyle Ekim 2022’de hizmete alındığını anlattı.

Kullanılan her türlü suyun arıtılması, her türlü atık maddenin en iyi şekilde değerlendirilmesinin temel hedefleri olduğunu dile getiren Kirişci, “Bu tesiste atıkların biyogaza ve onun da çevrimle elektriğe dönüştürülmesi ve bu elektriğin de buranın ihtiyacı olan enerjinin yüzde 60’ı gibi önemli bir bölümünü karşılıyor olması çok önemli.” dedi.

Herkesin suyu en verimli, en etkin, israf etmeden kullanması gerektiğine işaret eden Bakan Kirişci, şöyle konuştu:

“Türkiye su zengini bir ülke değildir. Su fakiri olmamış olsa bile bugün için ama önümüzdeki nüfus projeksiyonu, sanayileşme ve diğer iklim değişimi gibi etkenlerden dolayı yağışlarda azalma veyahut da hava sıcaklığının artma riski bizi netice itibarıyla daha az suya, su kaynaklarına ve bu su kaynaklarını da daha dikkatli kullanmaya yönlendiriyor. O açıdan da hem bu tesisin işini hafifletme hem de suyu verimli kullanmak, idareli kullanmak adına da bunun çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Elbette suyu yeniden kazanmak gibi de çabalarımız var biliyorsunuz. Yani atık suların arıtıldıktan sonra tekrar kullanılması. Bunların hepsi şu anda mümkün hale geldi.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.