Dolar 32,5158
Euro 34,6976
Altın 2.489,34
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C
Lösev

Depremzede Üreticilerin Destekleme Ücretlerine Elektrik Dağıtım Şirketi El Koydu

Depremzede Üreticilerin Destekleme Ücretlerine Elektrik Dağıtım Şirketi El Koydu
28 Şubat 2023 6:32 pm
152

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, deprem nedeniyle, partisince görevlendirildiği Diyarbakır’da depremzede üreticilerle bir araya geldi, Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet  Şirin Demir, Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Mühendisler Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman’ı CHP il Başkanı Abdullah Atik ve İsmail Akyıl ile ziyaret edip tarımın sorunlarını konuştu.

Yenişehir Ziraat Odası’nda, oda yöneticileri ve çiftçilerin sorun ve taleplerini dinledi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, sorunları anlatan Diyarbakır- Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, deprem nedeniyle sağlanan ve depremzede üreticilerin hesabına aktarılan destekleme ödemelerinin, Ziraat Bankası tarafından bloke edilerek, bölgede elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik A.Ş.’nin hesabına aktarıldığını belirtti. İskenderoğlu, “Depremzede çiftçi can derdinde, Dicle Elektrik A.Ş. ise para peşinde!” diyerek, uygulamaya tepki gösterdi.

GÜRER DİYARBAKIR’DA…

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremden etkilenen iller arasında yer alan Diyarbakır’da depremzede üreticilerle bir araya geldi.

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ile birlikte Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet  Şirin Demir, Yenişehir Ziraat Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu, Ziraat Mühendisler Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman’ı ziyaret edip tarımın sorunlarını yaşayanlardan dinledi. Ziraat Oda Başkanları ve Ziraat Mühendisleri oda başkanı bölgede en önemli sorunun sulama suyu için kullanılan elektrik bedeli yüksekliği ve yatan desteklemelerin enerji şirketince  borçlardan dolayı el konması olduğunu anlattı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e Yenişehir  Oda Başkanı Süleyman İskenderoğlu üreticilerin sorunları kapsamlı olarak anlattı.

İSKENDEROĞLU: “DEPREMZEDE ÇİFTÇİNİN DESTEKLEME ÜCRETLERİNE EL KOYDULAR”

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, bölge olarak 40 binden fazla can kaybına yol açan depremde etkilendiklerini belirterek, “Diyarbakırlı çiftçiler olarak Tarım ve Orman Bakanımızın üreticiye mazot ve gübre desteği verileceğini açıklamasından dolayı mutlu olmuştuk. Geçtiğimiz Cuma akşamı destekleme ödemeleri üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı. Ancak, bölgele elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş., tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcu olan çiftçiler için yapılan ödemelere bloke koydurup, çiftçiler için yatırılan paraları kenti hesaplarına aktarttı. Bu nedenle çok sayıda çiftçi destekleme için ödemen paraları görmeden, bu paralar Dicle A.Ş.’nin hesaplarına aktarıldı” dedi.

HERKES CAN DERDİNDE, ŞİRKET PARA PEŞİNDE…

11 ili etkileyen depremde 40 bin ila 50 bin arasında vatandaşın hayatını kaybettiğini, bu illerin OHAL ve Afet Bölgesi kapsamına alındığını anımsatan Süleyman İskenderoğlu, “O kadar insan vefat etmişken, biz canımızın derdine düşmüşken, Dicle Elektrik A,Ş. İse paranın derdine düşmüş. Depremde olsun çiftçilere aktarılan paraya bloke konulmamalı idi. Dağıtım şirketi bu gücü nereden ve kimden alıyor?” diye konuştu.

ÇİFTÇİ KAÇMIYOR, BORCUNU ÖDEYECEK

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye elektrik borcu olan çiftçinin, hasattan sonra borcunu ödeyeceğinin altını çizen Süleyman İskenderoğlu, “Çiftçi kaçmıyor., 2 buçuk- 3 ay sonra borcunu ödeyebilir. Ancak şimdi gübre atamaz ise verim az olur. Çiftçiye destek için verilen gübre ve mazot paralarına el koymak da nereden çıktı? Çiftçi ülkenin lokomotifidir. Çiftçi bir yere kaçmıyor. Bir üreteceğiz ki insanlar metropollerde tüketebilsin. Elektrik dağıtım şirketi üretimin önündeki engeldir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil” şeklinde konuştu.

BORÇLAR 1 YIL SÜREYLE FAİZSİZ ERTELENMELİ

Süleyman İskenderoğlu, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının da deprem nedeniyle limitine bakılmaksızın 1 yıl süreyle faizsiz bir şekilde ertelenmesi gerektiğini de belirtti.

DAĞITIM ŞİRKETİNE CİDDİ TEPKİ VAR

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise kendisinin de çiftçi olduğunu belirterek, destekleme ücretlerine elektrik dağıtım şirketi tarafından el konulmasına çiftçilerden ciddi anlamda tepki olduğunu belirtti.

“ZİRAAT BANKASI DAĞITIM ŞİRKETİNİN TAHSİLDARLIĞINI YAPIYOR”

Deprem nedeniyle üreticilerin hesabına aktarılan mazot ve gübre desteklerinin hesaba yatar yatmaz, şirkete aktarılmasına tepki gösteren Abdullah Atik, Ziraat Bankasının bu şekilde adeta elektrik dağıtım şirketinin tahsildarlığını yaptığını ifade etti.

KABUL EDİLEMEZ DEPREMZEDE ÇİTFÇİ DAHA ÇOK DESTEKLENMELİ

CHP Milletvekili Gürer, çiftçiler için ödenen paralara bloke koymak yerine, özellikle deprem bölgesindeki üreticilerin daha çok desteklenmesi, borçlarının ertelenmesi ve bu bölgede tarımın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Diyarbakır Sur Ziraat Odası Başkanı Mehmet  Şirin Demir, Bölge çiftçisi için desteklemelerin İhtiyaca göre artırılması gerektiğini ifade etti. Buğday başta olmak üzere ithalat yapılması yerine çiftçi üretim desteği artırılması yerine kendi kendimize yeter noktaya erebileceğimizi söyledi.

Ziraat Mühendisler Odası Şube Başkanı Abdussamed Ucaman 1050  üye  ziraat mühendisin 300’e yakını işsiz olduğunu, çiftçiliğin sorunlardan arındırılması yanında bilimsel tarımın bölgede gelişmesinin verimi artıracağını ifade etti. Bazı ilçelerde yıkılan ahırlar bulunduğunu ve bu bağlamda besicilerinde desteklenmesi gerektiğine işaret etti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer beraberinde CHP il Bşk Abdullah Atik, parti yöneticisi İsmail Akyıl ile yaptığı ziyaretler sonrası kapsamlı bir raporun hazırlanıp CHP Genel Merkezine vereceklerini söyledi ve görüşmelerde bölge sorunlarını saptadıklarını ifade etti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.