Dolar 32,5921
Euro 34,8652
Altın 2.502,81
BİST 9.684,43
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Lösev

EBVHO Başkanı Kızılinler:”Kurbanlık Seçerken Dikkatli Davranalım.”

EBVHO Başkanı Kızılinler:”Kurbanlık Seçerken Dikkatli Davranalım.”
1 Temmuz 2022 6:30 am
183

Eskişehir Bilecik Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler yaklaşan Kurban bayramı öncesinde kurbanlıklar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Oda Başkanı Kızılinler yaptığı açıklamada;

“Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Gerek kurbanlarını henüz almayan ve gerekse kurban kesimi öncesi son bir defa kontrol yapmak isteyenler için iyi bir kurbanlığın tarifi önem arz ediyor. Öncelikle kurban nereden alınmalı. İyi bir kurbanlık belediyelerin  kesin için  izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınmalı. Kurban alınırken il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalı. Tabi özellikle kurban bayramı öncesi bir reklam kliği haline gelen ‘’VETERİNER HEKİMİ KONTROLÜ ALTINDA’’ ifadesine aldanmadan mutlaka işletmede veteriner hekimi bulunduğundan ya da veteriner hekiminin periyodik sağlık kontrollerini yapıp yapmadığından emin olunduktan sonra alınmalı.

Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların ve gebelerin kesimi yasak olduğundan; satın alınacak hayvanların gebe olmadığı ve damızlık vasfının bulunmadığını gösterir veteriner hekimi onaylı rapor kontrol edilerek alınmalı.Gebe hayvanların ve damızlık değeri bulunan dişilerin kesilmemesinin satıcı kadar alıcının sorumluluğu olduğu bilinciyle herhangi bir tereddüt mevzuhu bahisse mutlaka bir veteriner hekimi kontrolünden sonra alınmalı.

Küçükbaş kurbanlıkların fiziksel olgunluğunu tamamlamış olmalı, en az bir yaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerlerinde kene vb parazit bulunmamalı.

  • Burunda,
  • Gözde,
  • Ağızda anormal akıntı bulunmamalı.
  • Bakışları donuk olmamalı.
  • Aşırı saldırgan olmamalı.
  • Solunumu hırıltılı olmamalı.
  • Anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı.
  • Özellikle sırt omurları dolgun olmalı.

Büyükbaş kurbanlık en az 2 yaşında olmalı. Dişi kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamalı.

  • Göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntı bulunmamalı.
  • Özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde yaralar bulunmamalı.
  • Hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği bulunmamalı anal bölgede ishal belirtileri olmamalı.
  • Ayrıca üzerlerinde kene bit vb parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan ve duyarsız olmamalı.

Hemşerilerimizin kurbanlık seçerken dikkatli davranmaları hem insan sağlığına uygun etlerin tüketilmesi hem de özellikle gebe hayvan satın almayarak hayvancılığımızın devamı açısından önemli olduğunu bir kez daha ifade etmek istiyoruz.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.