Dolar 32,5871
Euro 34,7913
Altın 2.509,42
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C
Lösev

Eskişehir Tarımın Öncüsü ve Gözbebeğidir

Eskişehir Tarımın Öncüsü ve Gözbebeğidir
19 Ekim 2022 6:57 pm | Son Güncellenme: 19 Ekim 2022 7:41 pm
159

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Tarım Gıda Etiği Derneği (TARGET) işbirliğiyle düzenlenen ve 2 gün sürecek olan “Kuru Tarım, Yeniden!” başlıklı Uluslararası Sempozyum başladı.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ: “Türkiye, dünyada kuru tarım öncülüğüne yine Eskişehir’den başlayacaktır. Eskişehir, tarımsal yayım açısından öncüdür. Eskişehir tarımsal bilgi sisteminin gözbebeğidir. 1929’da olduğu gibi yine kuru tarımın öncüsü, Eskişehir olacaktır.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen: “Kırsalda susuzluğun hat safhaya geldiği bir dönemde bu özel sempozyumu düzenliyoruz. 2 gün sürecek sempozyumumuzda köylerimizin durumunu geniş kitlelere duyuracak, ülkemizi ve pek çok ülkeyi doyuracak o eski köylerin fikri temellerini atmış olacağız.

Babası merhum Ali Numan Kıraç’ı anlatırken gözleri dolan iş insanı İnan Kıraç: “Ben Eskişehir doğumluyum. Ali Numan Kıraç büyük bir mücadele veren bir insandır. Türk tarımına büyük katkı sunmuştur. Atatürk’ün emriyle soyadımız Kıraç olmuştur. Bugün baktığımızda Eskişehir, Türkiye’nin en güzel, en doğru şehri olmuştur.”

Kuraklık ve iklim krizinin geleceğimizi tehdit eden en büyük problemlerden biri haline geldiği günümüzde, değeri ve önemi her geçen gün artan kuru tarımın yeniden sahiplenilmesi gereğini vurgulamak amacıyla düzenlenen “Kuru Tarım, Yeniden!” başlıklı Uluslararası Sempozyum, Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı’nda (Opera) açılış konuşmalarıyla başladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile Tarım Gıda Etiği Derneği (TARGET) işbirliğiyle düzenlenen ve 2 gün sürecek olan uluslararası sempozyumda ülkemizden ve yurtdışından bilim insanları, araştırmacılar, uygulayıcılar ile tarım paydaşları bir araya geliyor. Sempozyumun açılışına CHP Genel Başkan Tarım Politikaları Başdanışmanı, Parti Meclisi Üyesi ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan, Ziraat Odaları temsilcileri, Eskişehir merkez ve ilçelerinden çiftçiler ve davetliler katıldılar.

Sempozyumun açılış konuşmalarını Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, iş insanı İnan Kıraç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen yaptı.

Açılışın konseri sonrası sempozyumun ilk konuşmasını yapan Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ, “Bugün 19 Ekim Dünya Etik Günü. Bu özel günde 2 gün boyunca sürecek olan ‘Kuru Gıda Yeniden!’ sempozyumunun yapılıyor olması hem çok anlamlı, hem çok onur verici. Kuru tarım Anadolu’da doğmuş bir tarım. Anadolu çiftçisinin emeği ile insanlarımızı beslemiş bir tarımdır. Büyük Önder Atatürk önderliğinde 1925 yılında Buğday Islah İstasyonu ve 1929’da kurulan Dryfarming Araştırma İstasyonu ile deneme üretimleri başladı. Anadolu insanını bilimle buluşturmak için kurulmuş çok değerli kuruluşlar. Eskişehir’de 1929 yılında Ali Numan Kıraç’ın müdürlüğünde kuru tarım buradan başlatıldı. Büyük Atatürk, Numan Bey’e Kıraç soyadını ve Can Kıraç’a da adını verdi. Türkiye dünyada kuru tarım öncülüğüne yine Eskişehir’den başlayacaktır. Tarımsal yayım açısından Eskişehir öncüdür. Eskişehir tarımsal bilgi sisteminin gözbebeğidir. 1933 yılında ilk Şeker Fabrikası, 1936 Mahmudiye Köy Eğitmenler Kursu kuruldu. İlk köy enstitüsü yine 1940’ta Çifteler’de kuruldu. Eskişehir çok özeldir. O yüzden sempozyumu burada yapmak istedik” dedi.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1929 yılında Eskişehir’de kurulan Kuru Tarım (Dryfarming) Araştırma İstasyonu’nun ilk müdürü olan ve soyadı kendisine Atatürk tarafından verilen Ali Numan Kıraç’ın oğlu iş insanı İnan Kıraç da duygu dolu bir konuşma yaptı. Kıraç, konuşmasında babasının Eskişehir’den başlattığı ve ülkemiz için verdiği mücadeleyi katılımcılara aktararak, “Ali Numan Kıraç büyük mücadele veren bir insandır. Türk tarımına büyük katkı sunmuştur. Atatürk’ün emriyle soyadımız Kıraç olmuştur. Bu soyadını en iyi şekilde 2 kardeş muhafaza ettik. Ben Eskişehir doğumluyum. 9 yaşına kadar buradaydım. Eskişehir çok özeldir, çok güzeldir” dedi.

Babasının kendisine yazdığı, “İnan, sana yalvarıyorum. Sakın ha Türk pasaportundan başka pasaport taşıma. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı dışında bir vatandaşlık teklif edilirse kabul etme. Sen Türk doğdun Türk öleceksin” sözlerini sempozyum katılımcıları ile paylaşan Kıraç, duygu dolu anlar yaşadı. Kıraç sözlerini, “Eskişehir, Türkiye’nin en güzel, en doğru şehri oldu. Yılmaz Hoca’yı bu yüzden çok kutluyorum” diyerek tamamladı.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen de konuşmasında, “Rahmetli Ali Numan Kıraç’ı bir kez daha saygıyla anıyoruz. Bildiğiniz üzere Türk tarımı Türkiye ve ülke dışındaki ülkeleri besleyecek haldeyken son 20 yılda kendisini besleyemez hale gelmiştir. Buğdaydan mercimeğe her şeyi alır durumdayız. Köyleri geziyorum, nüfus yaşlı ve gençler şehre gitmiş durumda. Ayrıca kırsalda susuzluğun had safhaya geldiği bir dönemde bu sempozyumu düzenledik. 2 gün sürecek sempozyumda köylerimizin durumunu geniş kitlelere duyurup, ülkemizi ve pek çok ülkeyi doyuracak o eski köylerin fikri temellerini atmış olacağız. Türkiye’nin daha da kıraçlaşmaya başlayan bir ortamda ürünler üreteceği, hayvanları yetiştireceği bir güne ulaşmayı diliyorum. Ali Numan Kıraç’ın ruhu şad olsun. Eskişehir bir Atatürk şehri ve Atatürk düşünceleri ile beslenen bir şehir olmaya devam edecektir.” dedi.

Konuşmalar sonrası Başkan Büyükerşen, İnan Kıraç ve Prof. Dr. Mehmet Özdoğan’a teşekkür plaketi verdi. Açılış konuşmalarının ardından gün boyu devam edecek sempozyumun açılış konferansını Hollanda Wageningen Üniversitesi Felsefe Grubu’ndan Prof. Dr. Bart Gremmen gerçekleştirdi.

Kuru Tarım Yeniden Sempozyumunun birinci oturumunda;

Tarım ve Gıda Etiği Derneği – TARGET Genel Sekreteri Prof. Dr. N. Yasemin Yalım’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Bart Gremmen Wageningen Üniversitesi Felsefe Grubu/Hollanda Kuru Tarıma Geçişin Etik Yönlerini, Doç. Dr. Nedret Durutan Okan (Uluslararası Tarım ve Kırsal Kalkınma Uzmanı) Türkiye’nin Kuru Tarım Başarısı: Tutkulu Profesyoneller, Prof. Dr. Fahri Altay, (Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi) Türkiye’de Kuru Tarım Islah Çalışmalarının Tarihçesi ve Geleceğe Bakış

İkinci Oturumda;

Oturum Başkanı Dr. Mesut Keser (Uluslararası Kurak Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) Türkiye Ofisi), Prof. Dr. İbrahim Atalay (Karabük Orman Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi), Türkiye’nin Kuru Tarım Ekolojisi ve Tarım: Verimli Bir İlişki, Prof. Dr. Selim Kapur (Çukurova Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi), Prof. Dr. Erhan Akça (Adıyaman Üniversitesi) Yarı-Kurak Bölgelerde Arazi Kullanımına Yeni Bir Yaklaşım: Biyoekonomik Arazi Kullanımı, Doç. Dr. Fethiye Özberk (Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi), Şanlıurfa’da Yarı-Kurak Alanlarda Buğday ve Arpa Tanımında Çiftçi Uygulamaları

Üçüncü Oturumda;

Oturum Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım (Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi), Fahri Harmanşah( DUC/TIGEM Bitkisel Üretim Daire Başkanı – Emekli), Devlet Üretme Çiftliklerinin (Düç) Türkiye’nin Kuru Tarım Alanındaki Başarısına katkıları, Prof. Dr. Alptekin Karagöz (Aksaray Üniversitesi Öğretim Üyesi ), Yarı Kurak Bölgelerin Biyoçeşitlilik Zenginliği ve Korunması, Prof. Dr. Doğanay Tolunay (İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi) Yarı Kurak Alanların Ekolojisi hakkında bilgiler verdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.