Dolar 32,3299
Euro 35,0822
Altın 2.286,60
BİST 8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Eskişehir’de Bir İlk, Maviyemiş Hasadı Yapıldı

Eskişehir’de Bir İlk,  Maviyemiş Hasadı Yapıldı
29 Ağustos 2022 8:13 am
166

Eskişehir’de üretimi ilk defa yapılan Maviyemiş meyvesinde hasat başladı.

Maviyemiş Tarım San. Ve Tic. Ltd. Şti tarafından modern teknik ve yöntemlerle 2021 yılında tesis edilen Maviyemiş bahçesinde ilk hasat Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı Rıdvan Akpolat, Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Ece Özel Cura, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Uğur Sağlam, İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sami Yasin Uysal ve İl Müdürlüğü teknik personelinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunun 14. Maddesi gereği, tarımsal yapılar kapsamında soğuk hava deposu, tasnif ve kasalama tesisi yapılmak amacıyla izinlendirilen, modern teknik ve yöntemler ile işletilmekte olan İnönü İlçesi Yenice Mahallesinde bulunan maviyemiş bahçesi, 4000 kök fidan ile 12.000 m2 arazide üretime başladı. Birkaç yıl içerisinde alan genişletilerek yaklaşık 50.000 m2 arazi üzerinde 18.000 kök fidana ulaşılması hedeflenen bahçede yabancı ot kontrolü malçlama ile yapılırken sulama, gübreleme ve bakım işlemlerinin tamamı otomasyon sistemi ile yürütülüyor. Soğuk-Ilıman bölgelerde adaptasyon yeteneği yüksek olan Maviyemiş bitkisinin; kök, gövde ve çiçeklerinin -26 ile -29 dereceye kadar dayanıklı olması, rakım, güneşlenme ve soğuklama ihtiyacı bakımından bölgemiz koşullarında yetiştirmeye uygun olması ile makineli tarımın az olduğu küçük arazilerin değerlendirilmesi bakımından Eskişehir için alternatif olabilecek bir ürün niteliği taşıyor. Yüksek oranda antioksidan madde içeriğine sahip maviyemiş meyvesinin, kanser başta olmak üzere göz hastalıkları, damar tıkanıklığı, damar sertliği, romatizmal hastalıklar, varis, hemoroid gibi birçok hastalığa iyi geldiği biliniyor. Dünya piyasasında her geçen gün üretimi ve yayılımı artan maviyemiş meyvesi, taze meyve olarak, meyve suyu olarak, kurutularak, pasta sektöründe ve süt ürünlerinde, ilaç sektöründe, kozmetik sanayisi gibi birçok alanda kullanıldığı biliniyor. Bu nedenle İnönü ilçesi için yenilikçi ve yüksek katma değerli bir ürün olarak ön plana çıkıyor.

“Ülkemiz ve İlimiz tarımını daha üst seviyeye taşıyacaktır”

Eskişehir Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş hasat öncesi yaptığı değerlendirmede:  “5403 sayılı Kanun kapsamında soğuk hava deposu, tasnif ve kasalama tesisi yapılması amacıyla izinlendirilen, sulama, gübreleme ve bakım işlemlerinin tamamının otomasyon sistemi ile yapıldığı Maviyemiş bahçesi, İnönü İlçesi ve ilimiz üreticilerine örnek olabilecek katma değeri yüksek ve alternatif ürün yetiştirilen modern bir tesistir. Bu tarz tesisler kurulumundan ürünlerin paketlenmesine kadar her aşamada Tarım ve Orman Bakanlığımızca destekleniyor. İlimizde ilk defa tesis edilen maviyemiş bahçesi, kentten köye dönüş sonrası büyük emekler ile kurularak üretime başlamış genç yatırımcılarımızın eseridir.  Bu ve bunun gibi örnek tesisler ile kentlerden kırsala planlı dönüşün gerçekleşmesi, tarımsal üretimin günümüz teknolojisi ile harmanlanarak yapılması Ülkemiz ve İlimiz tarımını daha üst seviyeye taşıyacaktır.  Ayrıca yerinde üretim ve pazarlama yapılarak nakliye ve ara kademelerdeki giderler bertaraf edilerek hem üreticinin hem de tüketicinin kazanması sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

“Yurt dışı ihracat hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz”

Maviyemiş Tarım San. Ve Tic. Ltd. Şti ortaklarından Ayten Kılıç ve Osman Nuri Kılıç ise yaptıkları konuşmalarda: “2020 yılında maviyemiş bahçemizin kurulum çalışmalarına başladık. Yatırım maliyetimiz yaklaşık 145.000 EURO (2.600.000TL). Kurulum sürecimizde vazgeçtiğimiz zamanlarda bile İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün desteği ile yolumuza devam edebildik. Gerek izin aşamasında gerekse teknik destek konusunda her zaman yanımızda oldular. Bunca emekle tesis ettiğimiz bahçemizin ilk hasatında da yanımızda olan başta İl Müdürümüz Ender Muhammed Gümüş’e, İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüze ve tüm teknik ekibe teşekkür ediyoruz. Onların desteğiyle 18.000 kök maviyemişe ve 2023 yılında artacak hasat tonajımızla yurt dışı ihracat hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza inanıyoruz” diyerek açıklamalarda bulundular.

İl Müdürü Gümüş: “Tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz. Çabalarımızın sonucunun böyle güzel bir bahçeye dönüştüğünü görmek hepimizi çok mutlu etti. Bu örnek bahçemizde yetiştirilen maviyemiş meyvesinin ilk hasadı bol ve bereketli olsun” temennileri ile sözlerini tamamlayarak bahçedeki hasada eşlik etti.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.