Dolar 32,3717
Euro 34,9902
Altın 2.326,00
BİST 9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C
Lösev

Eskişehir’de Çayır Tırtılı Görüldü

Eskişehir’de Çayır Tırtılı Görüldü
19 Temmuz 2022 6:42 am | Son Güncellenme: 19 Temmuz 2022 6:43 am
143

Trakya bölgesinin ardından, Eskişehir’de çiçekleri ile tarlaları sarıya boyayan çiftçilerin ‘sarı gelin’ olarak adlandırdığı, fotoğraflara konu olan ayçiçeği tarlalarında “çayır tırtılı” tehlikesi görüldü.

Eskişehir genelinde yaklaşık 225 bin dekar alanda ayçiçeği yetiştiriliyor ve bu üretim alanı ile Türkiye’de 12. Sırada yer alıyor. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Teknik personelleri tarafından yapılan incelemeler ve üreticilerden gelen bilgiler neticesinde Eskişehir’de %3 oranında, Alpu 5.000 da, Mahmudiye 500 da, Odunpazarı 250 da, Seyitgazi 100 da ve Tepebaşı 900 da olmak üzere toplam 6.750 da alanda bulaşıklık tespit edildi.

Tespit çalışmaları sonrası mücadele işlemlerine başlanarak 6.750 da alanın yaklaşık % 93’ünde (6.285 da) zararlının yaşam döngüsü dikkate alınıp mücadele edilerek zararlı popülasyonu azaltıldı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş: “Çayır tırtılı bitkinin yaprak ve çekirdek kısmını yiyerek, üründe büyük büyük verim kaybına sebep olan bir zararlıdır. Bu nedenle etkin mücadelenin zaman kaybetmeden yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, ilimizde teknik personelimiz tarafından “çayır tırtılı” zararı tespiti yapıldıktan bir gün sonra ilaçlama çalışması başlamış, konu hakkında muhtarlarımız, üreticilerimiz ve STK’lara bilgilendirme mesajı atılmıştır. Üreticilerimiz ve teknik personelimiz kol kola bu zararlı ile kararlı bir şekilde mücadeleye devam etmektedir. Bu zararlı ile mücadele için, Bakanlığımızın tarafından 25 g/l Deltamethrin etken madde olan insektisit ilaçları tavsiye edilmektedir. Uygulanan kimyasal mücadele yanında kültürel mücadele olarak, özellikle sonbaharda toprak derin sürülmek suretiyle kışı geçirmek üzere toprağa giren larvalar öldürülmüş olur. Üretimin itici gücü, bal arılarının göz önüne alarak ilaçlama yapılması çok önemlidir. Çayır tırtılı zararını en aza indirmek için, üretim yerlerinde bu zararlı ile karşılaşıldığında vakit kaybedilmeden en yakın ilçe müdürlüğüne bilgi verilmesi ve acilen ilaçlamaya başlanması gerekmedir.” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.