Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Eskişehirli Genç Kadın Çiftçi İlayda Altıntaş’a Plaket

Eskişehirli Genç Kadın Çiftçi İlayda Altıntaş’a Plaket
15 Aralık 2022 7:04 am
208

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) işbirliğinde düzenlenen Tarımda Türkiye Yüzyılı Çalıştayı Antalya’da 5-8 Aralık 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. Etkinlikte, Çifteler, Dikmen Mahallesinde tohum yetiştiriciliği yapan üniversite öğrencisi, Eskişehirli  Genç Kadın Çiftçi İlayda Altıntaş’a plaket verildi.

Tarımda Türkiye Yüzyılı Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak bütün paydaşlarla istişare halinde olmaya büyük önem verdiklerini ve sektör temsilcileriyle sık sık bir araya geldiklerini söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: “Uzun bir yüzyılı inşa etme yolundaki hedeflerin ancak toplumun ilgili bütün kesimlerini bir araya getirmek ve gereken sinerjiyi oluşturmakla mümkün olacaktır, bu nedenle Türkiye’nin yüz yılına damgasını vuracak tarım ve ormanla ilgili çalışmaları da tüm paydaşlarla işbirliği içinde gerçekleştireceğiz” dedi.  Tarımın, “Türkiye Yüzyılının” en güçlü ayaklarından birisi olması gerektiğini vurgulayan Bakan Kirişci; “Bakanlık olarak da yeni yüzyılın şekillenmesi konusunda önemli çalışmalar yaptık. Tarım ülkesi olarak bilinen bir ülkenin bir tarım kanunu yoktu, ıslahçı hakları kanunu yoktu, tohumculuk kanunu yoktu, lisanslı depoculuk kanunu yoktu, toprak koruma ve arazi kullanım kanunu yoktu bunun gibi 10’un üzerinde temel ve vazgeçilmez olan kanunlar bu dönemde çıktı. Bu kanunlar yol gösterici oldu” ifadelerine yer verdi.

Bu yıl 150 milyon doları aşan tohum ihracatının, ilk kez ithalatı geçtiğini söyleyen TYAB (Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği)  Başkanı Hacı Ömer Güler; “Devletimizin sağladığı teşvik ve desteklerle son 15 yılda sertifikalı tohum üretimi yüzde 800 artarak 1 milyon 325 bin tona ulaşmıştır. Yerli ve milli üretimimizin ihtiyacımızı karşılama oranı stratejik ürünlerde yüzde 100’ün üzerinde, diğer ürünlerde ise yüzde 100’e çok yakın. 2022 yılının 9 ayında tohum ihracatımız 150 milyon doları aştı, 13 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik. Tarihimizde ilk kez tohum ihracatı, ithalatını geçti.” diye konuştu.

Tohumculuk Çalıştayına Eskişehir Damgasını vurdu. Etkinlik kapsamında Eskişehir, Çifteler, Dikmen Mahallesinde tohum yetiştiriciliği yapan üniversite öğrencisi, Genç Kadın Çiftçi İlayda Altıntaş’a plaket verildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş tarafından Eskişehirli çiftçiler için TYAB’a (Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği) ortak proje yürütme teklifi sunuldu.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş yaptığı açıklamada: “Tohum Yetiştiricileri Alt Birliğinin Antalya’da düzenlediği Tohumculuk Çalıştayı’nda Çifteler ilçemizden çiftçi bir babanın gururu, çiftçiliğe aşık ve azimli bir genç çiftçimiz İlayda Altıntaş’a Tarımda Türkiye Yüzyılı anısına plaket takdim edildi. Tüm Eskişehirli çiftçilerimiz adına gurur duyduk. İnşallah kendisini Bakanlığımızca yürütülen uzman eller projesinde de destekleyeceğiz. Tohumluk üretiminde çiftçilerimizin, firmalarımızın ve kamu kurumlarının sorun, talep ve önerileri ile yasal ve yapısal düzenlemeler değerlendiriliyor. Çalıştaya Eskişehirli çiftçilerimiz için bir proje teklifimiz ile katılım sağlıyoruz.” ifadelerine yer verdi. İl Müdürü Gümüş TYAB Başkanı Hacı Ömer Güler’e Eskişehir’de üretimi gerçekleştirilen Lületaşı Tespih armağan etti.

Gıda güvenliği, yenilenebilir enerji, markalaşma ve dijital tarım konularının değerlendirildiği Tarımda Türkiye Yüzyılı Çalıştayı’nın ikinci gününde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TMO, TİGEM, BÜGEM ve TAGEM Genel Müdürlüklerinin sunum ve soru-cevap şeklinde gerçekleştirdiği panellerde tohumluk üreticisi çiftçiler ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Plaket töreni ve toplu resim çekiminin ardından çalıştay sona erdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.