Dolar 32,5668
Euro 34,9970
Altın 2.425,42
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C
Lösev

Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası Törenle Açıldı

Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası Törenle Açıldı
26 Nisan 2023 4:44 am
164

Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katıldığı törenle açıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile birlikte Et ve Süt Kurumu Trabzon Et Kombinası’nın açılış törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, burada yaptığı konuşmada, 21 yılda tarım ve hayvancılığa 817 milyar liralık destek verildiğini söyledi.

2002 yılında 98 milyon ton olan bitkisel üretim miktarını şu anda 128,6 milyon tona getirdiklerini dile getiren Kirişci, bunun tüm zamanların en yüksek üretimi olduğunu, bitkisel üretimde yüzde 30’un üzerinde artış sağladıklarını ifade etti.

Kirişci, hayvansal üretimde ise büyükbaş hayvan sayısını yüzde 72 artışla 17 milyona çıkardıklarını belirterek, “Yine yüzde 76’lık artışla 20 yılda küçükbaşta da 56,3 milyona hayvan sayımızı çıkardık. Bunu ne için söylüyorum? ‘Bu ülke üretmiyor.’ diyenler artık duysunlar. Bu ülkenin üreten üreticilerine hakaret etmekten vazgeçsinler.” diye konuştu.

Açılışını yaptıkları tesiste alınan etlerin kesim ve işleme faaliyetinin yürütüleceğini kaydeden Kirişci, “2 bin 600 ton kıyma, 450 ton kuşbaşı, 200 tondan fazla kavurma olmak üzere antrikot ve diğer ürünler burada üretilip inşallah Trabzon başta olmak üzere bölge illerine sevk edilecek.” dedi.

Et ve Balık Kurumu’nun, üretmeleri konusunda üreticileri teşvik edeceğini vurgulayan Kirişci, şöyle devam etti:

“Üreticilerimiz Allah’ın izniyle sözleşmeli besicilik, sözleşmeli süt inekçiliği sayesinde yarın bugünkünden daha düzenli ve öngörülebilir bir görünüme kavuşacak. Bu ülkenin her türlü ihtiyacı yerli ve milli olarak üretilmeye devam edecek, daha fazlası sağlanacak. Bu tesis sayesinde bu bölgede Akçaabat köftemiz başta olmak üzere bu tür ürünlerin de dağıtımı mümkün hale gelecek. Tanzim satışlarda, Tarım ve Kredi’nin kooperatif marketlerindeki et reyonlarında da satışları olacak. Ordu, Giresun Rize, Artvin, Gümüşhane başta olmak üzere bu bölgeye hizmet verecek bir tesis.”

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek tesisisin açılışı gerçekleştirildi.

TARIM SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ İLE TOPLANTI

Bakan Kirişci Trabzon’daki programı kapsamında, Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısına da katıldı. Kirişci, burada yaptığı konuşmada, Resmi Gazete’de 5 Nisan’da yayımlanan Orman Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin yasanın devrim niteliğinde olduğunu vurguladı.

Düzenlemenin, 9 kanunda 40 maddelik bir değişikliği kapsadığını dile getiren Kirişci, “Planlı tarımı, kanunun, tarım kanunundaki hükümleri biraz daha netleştirerek altını doldurarak böyle bir düzenleme yapmış olduk.” dedi.

Sözleşmeli üretimin kapsamını genişlettiklerini dile getiren Kirişci, “Sözleşmeli üretim şeker pancarında var aslında ama biz bunun kapsamını genişlettik. Gerçekten mevzuat açısından da bütün ihtiyaçları ve istekleri dikkate alarak bir düzenleme yaptık ve tarafların hukuklarını da sonuna kadar koruyan kollayan bir düzenleme gerçekleşmiş oldu.” ifadesini kullandı.

Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) hakkında da bilgi vererek, şunları söyledi:

“Trabzon’da böyle bir problemimiz yok. 62 bin çiftçimiz gözüküyor 62 bini de kayıtlı ama öyle şehirlerimiz var ve Türkiye ortalamasından bahsedersen yüzde 63 mesela. Yüzde 63’ü ancak ÇKS’ye kayıt olabiliyor. Burada da sadece bakanlığın çiftçi kayıt sistemindeki bilgilerini esas almak veya ÇKS’ye girebilen çiftçileri esas almak yerine başkaca kayıtları da dikkate alalım diye bir düzenlemeye gittik. O da bu konuda bizim elimizi güçlendirecek.”

Orman alanlarıyla ilgili de devrim niteliğinde adımlar attıklarını aktaran Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Orman köylülerimizin hak ve menfaatlerinin ve bunlarının gelirlerini artırıcı, koruyucu, geliştirici adımlar attık. Ne yaptık? Ormandan elde edilen gelirlerin masrafları çıkıldıktan sonra geri kalan kısmının yüzde 10’unu orman köylülerine vereceğiz. Önünde orman duruyor ama bundan yararlanamıyor. Ne yapacak orman köylüsü, bu ormanı daha çok sahiplenecek, bu ormanı geliştirecek, koruyacak, kollayacak. İkinci olarak odun ihtiyacı artı evini yapmak için kereste ihtiyacı. Şimdi burada da kerestenin veya odunun maliyet fiyatından yüzde 70 iskonto yapacağız. 100 liraysa maliyet fiyatı, satış fiyatından değil dikkat buyurun 30 liradan diyelim. 100 lira yerine 30 liradan bu ürünleri temin etmesini sağlayacağız.”​

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.