Dolar 32,5869
Euro 34,7990
Altın 2.499,78
BİST 9.453,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C
Lösev

FAO Gıda Fiyat Endeksi En Yüksek Seviyesinde

FAO Gıda Fiyat Endeksi En Yüksek Seviyesinde
8 Nisan 2022 2:06 pm
141

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünya gıda emtia fiyatlarının, Karadeniz bölgesindeki savaşın temel tahıllar ve bitkisel yağlar için piyasalarda şoklar yaratmasıyla büyük bir sıçrama yaparak, Mart ayında şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine ulaştığını açıkladı.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mart ayında ortalama 159,3 puana ulaşarak endeksin fiyat takibine başladığı 1990 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu sıçrama Şubat ayına göre de yüzde 12,6 artışa işaret ediyor. Endeks, yaygın olarak işlem gören gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri takip ediyor. Endeksin açıklanan son seviyesi Mart 2021’e göre yüzde 33,6 daha yüksek.

Ukrayna’daki savaşın tetiklemesiyle buğday ve bütün iri taneli tahıl ürünlerinde büyük fiyat artışları yaşandı. Bu nedenle de FAO Tahıl Fiyat Endeksi, Mart ayında Şubat ayına göre yüzde 17,1 daha yüksek seviyede gerçekleşti. Rusya Federasyonu ve Ukrayna, son üç yılda sırasıyla küresel buğday ve mısır ihracatının yaklaşık yüzde 30 ve yüzde 20’sini gerçekleştiriyordu. Dünya buğday piyasalarındaki fiyatlar, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki mahsul koşullarına ilişkin endişelerle daha da tırmanarak ay boyunca yüzde 19,7’lik bir artış kaydetti. Bu arada mısır fiyatları aylık bazda yüzde 19,1 artarak arpa ve sorgum fiyatları ile birlikte rekor seviyeye ulaştı. FAO’nun Pirinç fiyat endeksi ise,birçok farklı nedenden dolayı Mart ayında Şubat ayına göre küçük bir değişiklik gösterdi. Fiyatlar hala bir önceki yılın yüzde 10 altında seyrediyor.

Ukrayna’nın dünyanın önde gelen ihracatçısı olduğu ayçiçeği tohumu yağı fiyatlarının artması nedeniyle FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de yüzde 23,2 arttı.

Palmiye, soya ve kolza tohumu yağı fiyatları, ayçiçeği çekirdeği yağı ve ham petrol fiyatlarının artmasıyla belirgin bir şekilde yükseldi. Güney Amerika’nın ihracatındaki düşüş ile ilgili endişeler de soya yağı fiyatlarındaki artışı destekledi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi ise düşüş trendini tersine çevirdi ve Şubat ayına göre yüzde 6,7 oranında arttı. Şeker endeksi, Mart 2021’deki fiyatından da yüzde 20 daha yüksek bir seviyede. Yükselen ham petrol fiyatları ve Brezilya Reali döviz değerlenmesinin fiyat artışının başlıca nedenleri arasında yer aldı. Hindistan’daki olumlu üretim beklentileri aylık fiyat artışlarının daha da yükselmesini engelledi.

Et fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesinde

FAO Et Fiyat Endeksi Mart ayında yüzde 4,8 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Batı Avrupa’daki kesimlik domuzların yetersizliği da domuz eti fiyatlarının artışına neden oldu.

Uluslararası kümes hayvanı fiyatları da, kuş gribi salgınlarının ardından önde gelen ihracatçı ülkelerden gelen arzların azalmasıyla yükseliş trendine girdi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 2,6 arttı. Fiyatlardaki artış 2021 Mart ayına göre yüzde 23,6’ya ulaştı. Süt endeksindeki yükselişe, özellikle Asya pazarları kaynaklı uzun vadeli siparişler için ithalat talebindeki tırmanma ile birlikte gelen süt tozu ve tereyağı fiyatlarındaki sert artış neden oldu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.