Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C
Lösev

Fıstık Hasadı Yapıldı

Fıstık Hasadı Yapıldı
7 Eylül 2022 6:24 pm
122

Batman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından merkeze bağlı Binatlı Köyünde Fıstık Hasadı Etkinliği düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan il Müdürü Mehmet Aydın; ”Batmanımız tarım ile ön plana çıkan bir ildir. Batman tarımında yüzde 10’luk payı Fıstık alıyor. Getirisi her sene yüzde 5 oranında artmaktadır. Arzumuz makineli tarımın giremediği yerlerde Fıstık üretilmesidir. Bakanlığımızın destekleri de bu kapsamdadır. Yüzde 6 ve üzeri eğimli bölgelerde çiftçilerimize destek vermekteyiz. Fıstıkta 150 Milyon TL Gayrisafi milli hasılamız var.” dedi.

İl Müdürünün konuşmasının ardından kürsüye çıkan Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Fıstık hasadının tüm çiftçilere hayırlı olmasını ve Fıstık yetiştiriciliğinin hububat alanlarının dışında eğimli arazilerde yapılması gerektiğinin altını çizerek, düz arazilerde yapılan Fıstık tarımını, toprak kaybı olarak nitelendirdiğini belirtti.

Batman Valisi Ekrem Canalp yaptığı konuşmada; ”Milli Güvenlik ve Enerji Güvenliğinin yanında Dünyanın gündeminde artık Gıda Güvenliği de bulunmaktadır. Bugün her ülkenin Milli Güvenliğinden ve Enerji Güvenliğinden sorumlu olduğu gibi Gıda Güvenliğini sağlamak gibi öncelikli bir görevi ve hedefi olmak zorundadır. Gıda güvenliği dendiği zaman akla ürünlerin hijyenik koşullarda halk sağlığına uygun olması gelirdi. Ama bugün gelmiş olduğumuz nokta gıda güvenliğine bu çerçevenin çok ötesinde bir anlam yüklemiştir. Gıda güvenliği demek dünyada yaşanabilecek kriz zamanlarında bir ülkenin kendi milletini besleyebilecek kadar bir arz güvenliği konseptini oluşturabilmesi demektir”. dedi.

Gıda güvenliğini sağlamak için birkaç stratejik hedefin çok iyi tutturulması gerektiğini ifade eden Vali Canalp, ”Bunlardan bir tanesi nitelikli tarım alanlarının korunması, ikincisi kendi iklimimize ve coğrafyamıza uygun ürünlerin yetiştirilmesi, tohumların belirlenmesi ve verimlilikten asla taviz verilmemesidir. Bir başka boyut; çiftçilerimizin sürekli destekleniyor olmasıdır. Dolayısıyla Devlet olarak önceliğimiz tarım ve hayvancılıkla uğraşan insanımızı sürekli istikrarlı ve artan oranda desteğimizi ön planda tutmalıyız. Hükümetimizin yıllardan beri önceliği bu oldu. Her geçen yıl tarıma verdiğimiz destek miktarı artmaktadır. Bizler bu bereketli tarım arazilerini dedelerimizden miras aldık, bu mirası torunlarımızın torunlarına en iyi şekilde emanet etmek hepimizin görevidir. Bugün burada Fıstık hasadı için beraberiz. Diğer hububatlarda karşılaştırdığımız zaman getirisi yüksek bir ürün ancak çok stratejik bir ürün olan Buğday ekim alanlarını daraltıyoruz. Burada önemli olan düz arazilere değil nispeten tarımın zor olduğu eğimli arazilere yoğunlaşmamız lazım.” Diye konuştu.

Bu sene fıstık rekoltesinde nispi bir düşüşün beklendiğini ifade eden Vali Canalp,  ”Özellikle son dönemlerdeki soğuklardan dolayı düşüş yaşandı. Geçen seneye göre rekoltede yüzde 25’lik bir düşüş bekliyoruz, ama fiyatlarda da yüzde 100’ün üzerinde artış bekliyoruz. Çiftçilerimize destek verirken, eğitilmelerini de sağlamamız gerekiyor. İlaçlama konusunda yeni teknoloji ve metotları bilmeli, sulama konusunda yeni alanlar açmalıyız, Çiftçilere yönelik yapacağımız en büyük hizmetlerden biri sanayi alanıdır.  Batman’da 50-60 bin kişinin daha istihdamını sağlayacak yeni sanayilere ihtiyaç var. Aksi halde uzun vadede işçiliği bitirmek mümkün olmayacaktır. Kuracağımız sanayi alanlarından biri de Gıda İhtisas OSB olmalıdır. Çiftçinin ürettiği ürünü hammadde olarak değil de yüksek katma değerli ürüne yani nihai ürüne dönüştürmek gerekir” dedi.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.