Dolar 32,5340
Euro 34,9280
Altın 2.439,99
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C
Lösev

Geçen Yıl 150 Hayvan Beslerken Bu Sene Sayı 90’a Düştü

Geçen Yıl 150 Hayvan Beslerken Bu Sene Sayı 90’a Düştü
4 Mart 2023 6:34 am
171

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkede son zamanlarda baş gösteren yem fiyatlarındaki anormal artışların, hayvancılığı bitirme noktasına geldiğini söyledi.

Diyarbakır’da CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e, hayvancılıkta yaşadıkları sorunları anlatan yetiştiriciler, “Geçen yıl 1000 lira olan saman 3 bin 300 liraya, 3 bin lira olan arpa 6 bin 500 liraya çıktı. Bu şartlarda hayvancılık yapmak zorlaştı” dediler.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, partisince depremin bitkisel ve hayvansal üretimdeki etkilerinin belirlenmesi amacıyla görevlendirildiği Diyarbakır’da hayvan yetiştiricilerini ziyaret etti.

HAYVANCILIKTA YAŞANAN SORUNLAR

Diyarbakır Besi Organize Sanayi Bölgesi’nde hayvan yetiştiricilerini ziyaret eden Gürer’e, burada hayvancılık sektöründe yaşanan sorunlar anlatıldı.

Geçen yıl 150 hayvanı varken bu yıl bu sayının 90’a gerilediğini söyleyen bir hayvan yetiştiricisi, maliyetlerin yüzde 100 arttığını, bu nedenle hayvancılıkla uğraşanların sayısının da yarı yarıya azaldığını belirterek, “Hayvancılık bitme noktasına geliyor. Kimse hayvan beslemek istemiyor” dedi.

1000 LİRALIK SAMAN 3 BİN 300 LİRA OLDU 

Samanın ton fiyatının geçen yıl 1000 lira iken bu yıl 3 bin 300 liraya, arpanın tonunun ise 3 bin liradan 6 bin 500 liraya çıktığını söyleyen hayvan yetiştiricisi, “Yem fiyatları sürekli artıyor. Bir hayvana günde 14-15 kilogram yem veriyoruz” diye konuştu.

Deprem bölgesinde hayvancılık yapanlara destek verileceği açıklanmasına rağmen şu ana kadar desteklemelerle ilgili bir gelişme olmadığını da söyleyen hayvan yetiştiricisi yem ve saman fiyatları sürekli arttığı için bu işin sürdürülebilirliğinin kalmadığını ifade etti.

MALİYETLERİ  ARTTI

CHP Diyarbakır İl Başkanı Abdullah Atik ise yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle vatandaştan çok şikayet aldıklarını belirtti. Geçtiğimiz yıllarda bu topraklarda milyonlarca hayvan beslenirken, günümüzde tek tek hayvan yetiştiricisine rastlandığını ifade eden Atik, maliyetlerin yüksek olmasının durumu bu noktaya taşıdığını kaydetti.

Besicilerin ve yetiştiricilerin sorunlarını dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ise hayvanların eskisi gibi meralarda beslenmediğini, hayvancalar artık kapalı ortamlarda yılın 12 ayı yemle beslendiğini, bu durumun ise yem fiyatlarının artmasını, yem fiyatlarının artmasının da maliyet artışına neden olduğu için besicilerin hayvan beslemeyi bırakmasına neden olduğunu anlattı. Gürer Hayvancılıkta ülke genelinde yaşanan sorunlara deprem bölgesinde hayvan stresi ile eklenen sorunlar olduğunu, telef olan hayvanlar yanında çok sayıda hayvan yavru attığını belirtti. Yem fiyatlar artış hayvancılığı sürdürülür olmaktan giderek çıkarıyor. Yem için önlem ve destek şart” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.