Dolar 32,5826
Euro 34,8334
Altın 2.417,81
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Lösev

Geleneksel Tohum Takas Şenliğine Büyük İlgi

Geleneksel Tohum Takas Şenliğine Büyük İlgi
2 Mayıs 2023 7:37 pm
166

Çanakkale Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği, 29 Nisan 2023 Cumartesi günü, Çanakkale ilçeleri ve beldelerinin yanı sıra çeşitli illerden gelen belediye, STK ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirildi.

Yerel tohumların gelecek kuşaklara aktarılması ve tarımsal üretimin yerel tohumlar ile yapılmasını teşvik etmenin yanı sıra bu konuda farkındalık yaratmak amacı ile çalışmalarını aralıksız sürdüren Çanakkale Belediyesi, kendi ürettiği yerel tohumları Yerel Tohum Takas Şenliği’ne katılanlar ile paylaştı. Halk Bahçesi’nde yoğun katılımla gerçekleşen Yerel Tohum Takas Şenliğine, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları Rebiye Turan Ünüvar ile İrfan Mutluay, Belediye ve İl Genel Meclisi Üyeleri ile muhtarlar, STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Çok sayıda belediye ve üreticilerin katılımı ile gerçekleştirilen şenlikte ilk olarak Başkan Gökhan Halk Bahçesinde kurulan stantları gezdi. Stant gezisi sırasında Çanakkale’nin yanı sıra çevre illerden gelen üretici ve STK temsilcileri ile bir araya gelen Başkan Gökhan, tohumlar ve çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

“Ekilen Topraklarımız Azaldı” 

Stant gezisinin ardından Başkan Gökhan’ın Yerel Tohum Takas Şenliğinin açılış konuşmasını yaptı. Konuşmasına ülke tarımının durumuna değinerek başlayan Başkan Gökhan; Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi tarımdır. Tarımda maalesef çok geriye gittik. Üretimlerimiz düştü. Ekilen topraklarımız azaldı. Sadece ekememek ile değil, yapılaşmayla, betonlaşmayla da topraklarımızı kaybediyoruz. Maalesef tohumlarımızı bir biçimde muhafaza edemiyoruz. Bizim topraklarımıza özgü tohumlarımızı başkaları yurdumuzdan alıp geliştirip bize ithal ediyorlar. Biz hiçbir ürünümüzü geliştirmedik. Mevcut ürünlerimizden kaybettiklerimiz var. Bakla kaldı mı? Kalmadı. Kumkale ovasında pamuk kaldı mı? Kalmadı. Bayramiç’te, Eceabat’ta susam kaldı mı? Kalmadı. Aslına bakarsanız Çanakkale domatesi diye sattığımızda Çanakkale domatesi değil. Çanakkale’de yetişen domates o. Çanakkale domatesi başka bir şey. Yerel yönetim olarak kırsal kalkınma projelerine destek olabilmek amacıyla yatırımlar ve etkinlikler yapıyoruz” dedi.

“Ücretsiz Toprak Analizi Yapıyoruz”

Çanakkale Belediyesinin üreticiyi desteklemek amacı ile ücretsiz toprak analizi projesini hayata geçirdiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Topraklarımızı verimsiz kullanıyoruz. Gübreliyoruz, ilaçlıyoruz, suluyoruz, hiçbiri bilimsel değil. Eskiden destek, mazot ve gübre desteğinden faydalanabilmeniz için Tarım İl Müdürlüğü’nde önce toprağının tahlilini yaptırıyordunuz. Tarım İl Müdürlüğü’nde laboratuvar vardı. Bu laboratuvarı kaldırdılar. Laboratuvarı kapattılar. İstersen üniversite yaptır dediler. Sen bunu tam tersine teşvik edeceksin. İşte biz de tam bunu yapıyoruz. Biz dar gelirli çiftçilerimizin toprak analizlerini ücretsiz olarak yapıyoruz.

“Hedef Bize Ait Olan Ürünlerin Kaybolmasını Engellemek”

Atalık tohumların gelecek kuşaklara aktarılmasının önemine değinen Başkan Gökhan, Çanakklae Belediyesinin bu konuda hayata geçirdiği proje ve çalışmalarına değinerek; “İnsanlarımız atalık tohumlarımıza çok hevesli. Tohumlarımıza sahip çıkmak için belediyeler, üniversiteler, STK’lar mücadele ediyorlar. Çanakkale Belediyesi olarak fide üretiyoruz, tohum üretiyoruz. Atalık tohumlarımızı üretiyoruz. Onları paylaşıyoruz. Çiftçilerimize veriyoruz. Hedef bize ait olan ürünlerin kaybolmasını engellemektir” şeklinde konuştu.

“Tarımda Bir Atılıma İhtiyacımız Var”

Ülke tarımında yeni adımların atılması gerektiğini ifade eden Başkan Gökhan; “Artık önümüzdeki süreçte yeni bir anlayışla atılım ve yatırım yapmak zorundayız. Dünyanın en verimli topraklarında yaşıyoruz. Yukarıda bol yağışlı Karadeniz, aşağıda ılıman Akdeniz… Bütün bölgelerimizin ürünleri lezzetli… Tarımda, köylerdeki göçleri engellememiz lazım. Gençlere fırsat, imkan tanımamız lazım. Köylerin altyapılarını düzenlememiz lazımdır. Bu söylediklerim sadece tarımla ilgili değil, hayvancılıkla da ilgilidir. Türkiye’de bu gidişle kesilecek hayvan bulamayacağız. Bu bizim için ayıptır. Çok büyük bir ayıptır” dedi.

“Bir Reforma İhtiyaç Var”

Konuşmasında kooperatifleşmenin önemine de değinen Başkan Gökhan; “Artık kooperatifleşmek zorundayız. Efendim, kooperatifçilik bizde yürümez. Neden? Doğru düzgün bir kooperatif yasası çıkarmıyorsunuz. Kooperatifleri kendi siyasi emelleriniz için kullanıyorsunuz. Onun için ben tarımda bütün olarak bir reform ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Çanakkale Merkez ve Merkez’e bağlı köylerde, ilçelerimizde, hatta komşu illerimizde dayanışma süreçlerini yapıyoruz. Tohum Takas Şenliği de bunlardan bir tanesi. Ben ümitliyim. Bizim ülkemizin olanaklarının ABD’den Avrupa ülkelerinden daha iyi olduğuna inanıyorum” dedi.

“Kuraklık ve Depremin Tarıma Etkileri” Paneli Gerçekleştirildi

Başkan Gökhan’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından “Kuraklık ve Depremin Tarıma Etkileri” başlıklı panel düzenlendi. Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay’ın moderatörlüğünü yaptığı panelde Prof. Dr. Murat Türkeş ve Çanakkale Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Onur Sinan Türkmen iklim değişiklikleri nedeni ile oluşan kuraklığın yanı sıra ülkenin en önemli konularından biri olan depremleri tarımsal üretime yaptığı olumsuz etkilere değinirken, bu etkilerin minimalize edilmesi amacı ile alınması gereken önlemlere ilişkin sunum gerçekleştirdi. Sunumun ardından Türkeş ve Türkmen katılımcıların sorularını yanıtladı. Panel sonunda ile Türkeş ve Türkmen’e teşekkürlerini ileten Başkan Yardımcısı Mutluay, hediye takdiminde bulundu.

“Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri ve Kullanım Alanları” Söyleşisi İlgi Gördü

Yerel Tohum Takas Şenliği programı Prof. Dr. Harun Baytekin’in konuşmacı olarak katıldığı “Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Yetiştirme Teknikleri ve Kullanım Alanları” söyleşisi ile devam etti. Söyleşide Türkiye’de yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin yanı sıra ekonomik olarak kullanıldıkları alanlara ilişkin bilgi veren Baytekin, katılımcılardan gelen soruları da yanıtladı. Söyleşi sonunda katılımcılar ile paylaştığı faydalı bilgiler nedeni Baytekin’e teşekkür eden Başkan Yardımcısı Mutluay, hediye takdiminde bulundu.

27 Bin Fide Dağıtıldı

Çanakkale Belediyesi tarafından geleneksel olarak düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenliği, tohum takas etkinliklerinin yanı sıra çeşitli alanlarda düzenlenen atölyeler ile gün boyu devam ederken, şenlik kapsamında Çanakkale Belediyesi tarafından üretilen toplamda 27 bin adet domates, biber, patlıcan ve lavanta fidesinin dağıtımı gerçekleştirildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.