Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
BİST 9.008,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Geleneksel Türk Mutfağının Lezzet Sırrı: Baklagiller

Geleneksel Türk Mutfağının Lezzet Sırrı: Baklagiller
23 Mayıs 2023 8:17 pm
165

Reis Gıda, 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Türk Mutfağı haftası ve geleneksel Türk mutfağının lezzet sırrı olan baklagillerin önemine dikkat çekti.

Türk Mutfağı haftası ile ilgili olarak Reis Gıda tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

”Tüm dünyanın yüzyıllardır bildiği ve tanıdığı geleneksel Türk mutfağının lezzetli yemeklerinin sırrı, tüketicilerimizin maharetli elleriyle hazırladığı ve besin değeri yüksek olan, sağlık deposu baklagillerin neredeyse her yemekte kullanılıyor olmasından geliyor.

Türk mutfağının damaklarda iz bırakan lezzetli yemekleri zengin besin değerleri ve doyurucu olmasının getirdiği özellikleriyle dünya mutfakları arasında hep merak uyandırmış ve popülaritesi çok yüksek olmuştur. Çorbalar, pilavlar, dolmalar, salatalar ve birçok yemekle birlikte kullanılan baklagiller, lezzetli yemeklere zenginlik ve çeşitlilik katarak her zaman sofralarımızın vazgeçilmezi oluyorlar.

Binlerce yıllık tarihi ve çeşitli coğrafyalardan etkilenerek şekillenen Türk mutfağı, Orta Asya’nın zenginliklerini, Orta Doğu’nun baharatlarını ve Akdeniz’in tazeliğini harmanlar. Türk mutfağı, sadece lezzet açısından değil, aynı zamanda sosyal bir paylaşım ve bir araya gelme kültürünü de yansıtır. Misafirperverlik, sofraların zenginliği ve yemeklerin paylaşılması Türk mutfağının önemli bir özelliğidir.

Köklü geçmişe sahip bir kültürle günümüze kadar uzanan mutfağımızı gelecek nesillere aktarmak, çocuklarımızın baklagilleri severek tüketmesini sağlamak ve mutfaklarımızda onlara daha çok yer vererek uzmanlarında dediği gibi haftada en az 3-4 öğünümüzde baklagilleri tüketmek; artık sadece kadının görevi değil, bütün ebeveynlerin sorumluluğundadır.” denildi.

Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, “Çocuklarımız bizim geleceğimiz. Onlara ata mirası bakliyatlarımızı sevdirmenin yanı sıra sağlıklarını da düşünerek “Abur Cubura Karnımız Tok” kampanyamızı başlatarak sağlıklı beslenmenin farkındalığını küçük yaşta çocuklarımıza kazandırmayı amaçladık. Bir gıda şirketi olarak, önce çocuklarımızdan başlayarak sosyal sorumluluk projelerimizi geliştiriyoruz. “Sağlıklı Yemek İyi Gelecek” söylemimizle, gelecek nesillerin de bizim gibi sağlıklı ve kaliteli gıdalara erişme hakları olduğunu vurgulamak istiyoruz. Var gücümüzle geleceğe sağlıklı gıdalar sunarken, geleneksel Türk mutfağımız için de kaliteli ürünler üretmek için çalışıyoruz. ” dedi.

Sağlıklı bir besin zincirinin olmazsa olmazı baklagillerin kolay ulaşılabilirliği ve uzun süre saklanabilen dayanıklı ürünler olmasının getirdiği avantajla dünya mutfaklarında kendine her zaman yer bulduğuna dikkat çekilen açıklamada , beslenme listelerinin baş tacı olan baklagillerin, tüm dünyada olduğu gibi geçmişten günümüze uzanan beslenme alışkanlıklarında insan sağlığını koruyan ve iyileştiren özellikleriyle hep tercih sebebi oldukları ifade edildi. Kalp, şeker hastalıkları, yüksek kolesterol ve anemi gibi pek çok sağlık sorunu ile mücadelede ön plana çıkan besin ailesinin baklagiller olduğu belirtildi.

Gluten içermeyen yapılarıyla vegan beslenen kişilerin tüketiminde önemli miktarda protein kaynağı olması nedeniyle yer alan baklagillerin aynı zamanda sağlık için sıklıkla beslenme listelerinde uzmanlar tarafından önerilerek diyet listelerinde kendilerine yer bulduğuna yer verilen açıklamada, sürdürülebilir tarımın teşvik edilmesi ve gezegenimizde meydana gelen küresel çapta iklim değişikliği gibi konulara olan olumlu etkileriyle önemli bir ürün grubu olan baklagiller, yetiştirilirken daha az su ve gübreye ihtiyaç duymaları açısından, ayrıca havadaki azotun toprağa aktarılmasını sağlayarak da tarım arazilerinin korunmasına katkı sağlayarak biyoçeşitliliğin devinimini büyük ölçüde desteklediği belirtildi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.