Dolar 32,5384
Euro 34,8990
Altın 2.437,23
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C
Lösev

Gemlik Zeytini Avrupalı Oluyor

Gemlik Zeytini Avrupalı Oluyor
23 Mayıs 2023 9:18 pm
182

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 28 Mayıs itibariyle tescil süreçleri tamamlanacak olan Gemlik Zeytini’nin Avrupa Birliği tarafından coğrafi işaretli ürün olarak resmen kabul edileceğini açıkladı.

Bursa programı kapsamında Gemlik Zeytin Hali’ni ziyaret eden Bakan Varank, zeytinci esnafla sohbet etti, Gemlik Zeytini için Avrupa Birliğinde yapılan coğrafi işaret tescili hakkında bilgi verdi.

Türkiye’nin yerel ve yöresel değerlerini uluslararası düzeyde etkin şekilde korumak için ocak ayında uluslararası coğrafi işaret seferberliği başlattıklarını anımsatan Bakan Varank, itiraz süreci tamamlanacak coğrafi işaretlerle birlikte AB’de tescilli ürünlerin sayısının 9’dan 14’e yükseleceğini belirtti.

41 ÜRÜN İÇİN BAŞVURU

İlk aşamada Türkiye’nin ticari potansiyeli yüksek 100 ürününü uluslararası düzeyde tescil ettirmek istediklerini ifade eden Varank, halen 41 başvuruyla ilgili işlemlerin AB Komisyonu nezdinde devam ettiğini ifade etti.

Dünyaca ünlü Gemlik Zeytini’nin Türkiye’deki coğrafi işaret tescilinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verildiğini hatırlatan Bakan Varank, şöyle devam etti:

“Artık bu ürün coğrafi olarak tescil edilmiş, gerçekten şartları sağlayan ürünlerin tescillenerek alım satımının yapıldığı, tescillendiği bir ürün haline geldi. Biz sadece Türkiye’de bu ürünü tescillemekle kalmadık. Avrupa Birliği nezdinde de coğrafi işaretimizin tescilini almak üzere Bakanlığımıza bağlı Bursa-Bilecik-Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) ile birlikte bir başvuru yapmıştık. Avrupa Komisyonu’nun resmi gazetesinde Gemlik Zeytini’nin tescili için ilan yapıldı. 28 Mayıs itibariyle bu tescil süreci tamamlanmış olacak. Artık Gemlik Zeytini, Avrupa Birliği nezdinde de resmi olarak tanınan bir ürün haline gelecek. Hayırlı uğurlu olsun diyoruz.”

AVRUPA’DA TANINAN 10. ÜRÜN

Türkiye’nin yerel özellikleri ve yerel ürünleriyle dünyanın en zengin ülkelerinden biri olduğuna işaret eden Varank, şunları kaydetti:

“Şimdiye kadar Türkiye’den 9 ürünün Avrupa Birliği nezdinde tescili yapılmıştı. Gemlik Zeytini de 10’uncu ürün olarak tescili tamamlanmış olacak ve dünya pazarlarında bu ürünümüzü çok daha iyi pazarlayacağız. Artık dünyada ‘Gemlik Zeytini’ olarak bu ürün talep edilecek. Reklamını da bu şekilde yapmış olacağız. Tabii bunun yanında Bursa’nın farklı ürünlerinin de coğrafi işaret tescilini dünya nezdinde devam ettirmek için başvurularımız var. Onların neticelerini de bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde Bursa Şeftalisi, Bursa Siyah İnciri ve Bursa Kestanesi’nin tescillerini de Avrupa nezdinde almış olacağız.”

SIRADA 4 ÜRÜN VAR

Gemlik Zeytini’nin yanı sıra 10 Mayıs’ta itiraz süresi dolan Suruç Narı ve 22 Mayıs’ta itiraz süresi dolacak Çağlayancerit Cevizi ile üç coğrafi işaretin tescil sürecinin haziran ayında tamamlanması öngörülüyor.

Öte yandan coğrafi işaret başvurusu yapılan ve inceleme süreçleri tamamlanan Edremit Zeytinyağı ve Milas Yağlı Zeytini ile ilgili itiraz sürelerinin dolması bekleniyor.

AB’DE TESCİLLİ 9 ÜRÜN VAR

Türkiye’nin şu anda Avrupa Birliğinde Antep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı, Aydın Kestanesi, Milas Zeytinyağı, Bayramiç Beyazı, Taşköprü Sarımsağı, Giresun Tombul Fındığı ve Antakya Künefesi olmak üzere 9 tescilli coğrafi işareti bulunuyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.