Dolar 32,5320
Euro 34,8934
Altın 2.422,04
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C
Lösev

Gübre Kuraklığı Yaşayacağız

Gübre Kuraklığı Yaşayacağız
16 Mart 2022 8:22 am | Son Güncellenme: 16 Mart 2022 8:38 am
170

Eskişehir Tarım Platformu ikinci toplantısını TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesinde gerçekleştirdi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nde gerçekleşen ikinci toplantıda “Tarımsal Girdilerden Biri Olan Gübre” üzerine değerlendirmelerde bulunuldu. Toplantıda TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi, Eskişehir-Bilecik Veteriner Hekimler Odası, Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği,  Eskişehir Ziraatçiler Derneği,  Tarım Orkam Sen ve S.S. Eskişehir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği yetkilileri hazır bulundu.

Tarım Platformu Üyesi olan Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli tarafından toplantıyle ilgili olarak yapılan açıklamada; “2021 yılındaki kuraklık, iklim şartlarındaki olumsuzluklar nedeni ile zor bir yıl geçiren çiftçimiz yeterli ürün alamadı. Ekim ayında gübre fiyatlarına gelen aşırı zamlardan dolayı taban gübresini çok az kullandı ya da hiç kullanmadı. Yüzde 400’lere çıkan fiyatlarda, yüzde 30 kadar indirim olsa da yüksek fiyatlardaki gübreyi çiftçimiz alıp, tarlasına atamadı. Yapılan küçük çaplı indirim de anında buharlaştı.
Şu günlerde; ortalama fiyatı 10.000 lira olan taban gübresinin ekilecek ürüne bağlı olarak, toplamda 50 kilogram kullanılması gerekir. 1 dekar alanda gübre maliyeti yaklaşık 500 liraya çıkar. Üreticiye gübre desteği olarak verilen miktar ise sadece 20 lira ile yüzde 4 kadar. Bu oranın en az yüzde 50 olması gereklidir. Geçmiş yıllarda olduğu gibi faturasını ibraz eden her üreticiye en az yarısının destek verilmesi şarttır!
Geldiğimiz noktada; bazı üreticilerimiz gübre fiyatlarındaki artıştan dolayı gübre alamadı ve sıvı gübreye yöneldi. Sıvı gübrenin çoğu merdiven altı üretimdir. Bunun denetiminin yapılması, üreticinin kaybının önüne geçilmesi gereklidir.
Evet, Rusya- Ukrayna arasında savaş var. Hammadde sıkıntısı var ve hammaddenin yüzde 100’e yakını ithal. Gübre kullanımının yüzde 12’lik kısmını tek başına karşılayan Rusya; gübre ihracatını yıl sonuna kadar askıya aldı. Demek ki; ekim yılı içinde de gübre fiyatları artmaya devam edecek. Bunların farkındayız. Üreticilerin gübre kullanmadan yeterli ürün alamayacağının da farkındayız. Bu durum; ülkemizde bir nevi “Gübre Kuraklığı” yaşatacaktır.
Önümüzdeki günlerde; çiftçimiz kullanması gereken gübreyi tedarik ederek, kullanmalıdır. Bunun da yolu; aşırı artan gübre fiyatlarının en az yüzde 50 oranında desteklenmesinden geçer.
Yeteri miktarda gübre kullanmayan çiftçimiz verim düşüklüğünden dolayı üretimde umduğunu bulamayarak, üretimden vazgeçecektir.”
Eskişehir Tarım Platformu üyeleri yaptıkları ortak açıklama ile birlikte; “Yukarıda belirtilen tüm olumsuzlukların bir an evvel giderilmesini yetkililerden talep ediyoruz” dedi.
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.