Dolar 32,5026
Euro 34,5398
Altın 2.497,12
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C
Lösev

Gürer: “3 Bin 452 Liraya Yükselen Prim, Çiftçi ve Esnafı Zora Soktu”

Gürer: “3 Bin 452 Liraya Yükselen Prim, Çiftçi ve Esnafı Zora Soktu”
3 Şubat 2023 11:09 am
155

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı konuşmada, çiftçi ve esnaf Bağ-Kur primlerinin 3 bin 452 liraya çıktığını belirterek, çok sayıda ödeme güçlüğü çeken esnaf ve çiftçi için çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Gürer sigortalı çalışan ile Bağ-Kur’lu çiftçi ve esnaf arasında prim gün sayısında adaletsizliğinde giderilmesini istedi. Esnaf ve çiftçi 9000 bin gün prim öderken sigortalı kademeli 7.200 gün prim ödemesi nedeni ile oluşan farklılığın esnaf ve çiftçi lehine düzenlenmesini istedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bağ-Kur ve SGK’da emekli olabilmek için yatırılması gereken prim gün sayılarının farkı, prim miktarının yüksek olması ve emeklilik için gereken koşulların zorluğu ile ilgili düzenleme istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, emekliliğe ermenin de emekliliği yaşamanın da AKP iktidarlarıyla sorun hâline geldiğini belirterek, “Çiftçi ve esnaf BAĞ-KUR primleri 3.452 liraya çıktı. Bugünkü ekonomik krizde çiftçi ve esnaf bu primleri nasıl ödeyecek? Bu konuda düzenleme sağlanmalıdır. Çok sayıda ödeme güçlüğüne düşen esnaf ve çiftçi için çözüm üretilmelidir” dedi.

BAĞ-KUR 9000 GÜN, SOSYAL SİGORTALAR 7 BİN 200 GÜN

BAĞ-KUR’da emekli olmak için primin 9000 gün olması şartı olduğuna dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal sigortalarda ise bu kademeli olarak 7200 gün olduğuna işaret etti. Ömer Fethi Gürer, bu aradaki dengesizliğin ortadan kaldırılması, esnaf ve çiftçinin emekli olması için de primlerinde sigortalılarla eş değer kılınması gerektiğini ifade etti. Gürer konuşmasında şöyle dedi.”   Emekliliğe ermek de emekliliği yaşamak da AKP iktidarlarıyla sorun hâline geldi. Çiftçi ve esnaf BAĞ-KUR primleri 3.452 liraya çıktı. Bugünkü ekonomik krizde çiftçi ve esnaf bu primleri nasıl ödeyecek? Bu konuda düzenleme sağlanmalıdır. Çok sayıda ödeme güçlüğüne düşen esnaf ve çiftçi için çözüm üretilmelidir. BAĞ-KUR’da emekli olmak için primin 9000 gün olması şartı vardır. Sosyal sigortalarda ise bu kademeli olarak 7200 gündür. Bu aradaki dengesizlik ortadan kaldırılmalı, esnaf ve çiftçinin emekli olması için de primlerinde sigortalılarla eş değer kılınmalıdır. Bu haksızlık giderilmelidir.”

DENGESİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI 

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’teki konuşmasında ayrıca Niğde’de teşvikten yararlanan ve 74 kişi çalışan bir firmanın teşvikten 67 bin 928 lira aylık sigorta yatırıyor olduğunu belirterek, “Bir gün gecikirse 171 bin 978 liraya çıkıyor. Bu dengesizlik de ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.