Dolar 32,5457
Euro 34,8627
Altın 2.427,60
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Lösev

Gürer: “Mazota Zam, Gıda Fiyatlarını Hoplatıyor”

Gürer: “Mazota Zam, Gıda Fiyatlarını Hoplatıyor”
8 Ekim 2022 4:49 am
143

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’de semt pazarının nabzını tuttu. Pazarcı esnafı satış yapamamaktan yakınırken, vatandaş ise fiyatların çok yüksek olduğundan şikayet etti.

Alışveriş için pazara gelen bir vatandaş, CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer’i karşısında görünce, “Bizi bu iktidardan kurtarın, yeter bıktık artık” diye dert yanarken, pazarda 3 saattir siftah yapamayan kuru gıda satıcısı da vatandaşın alım gücünün düşmesinden olumsuz etkilendiklerini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pazaryerinde  dert dinledi yine bildik manzaralarla karşılaştı.

BU DEVRAN NEREYE KADAR DÖNECEK? 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’i Pazar yerinde gören bir vatandaş, “Bu devran nereye kadar gidecek? Bizi kurtarın artık” diyerek isyan etti. “Hep hüsran, hep hüsran! Vatandaş isyan ediyor. Yüzde 20’lik bir elit kesim var onlar rahat, bunun yüzde 10’luk yalakası var onlar da rahat. Ama biz bıktık artık” şeklinde konuştu.

KURU GIDA FİYATLARI EN AZ 3 KAT ARTTI 

Pazaryerinde kuru gıda tezgahı açan ve pazar başladığımdan beri  henüz siftah yapamadığını söyleyen pazarcı esnafı ise vatandaşın alım gücünün daraldığına dikkat çekti.  Mercimeği çeşidine göre 25- 30 liradan, nohudu 40 liradan, bulguru 18 liradan barbunyayı 40 liradan ve kuru fasulyeyi de 30 liradan satmaya çalıştığını anlatan esnaf, “Geçen yıla göre fiyatlar 3 kat arttı” dedi.

GEÇEN YIL 40 LİRAYA DOLAN BİR ŞİNİK KAP BU YIL 250 LİRAYA DOLUYOR

“Şinik” olarak tabir edilen ve bir ağırlık birimi olarak kullanılan kabın geçen yıl 40 liraya dolarken bu yıl 250 liraya dolduğunu söyleyen kuru bakliyat satıcısı, “ tezgahı açtığımdan beri 3 saat oldu, sadece 3 kişi gelip fiyat sordu, onlarda alış veriş yapmadan gitti. Kimi  fiyat soruyor, kimi yarım kilo almak istiyor. Yarım kilo isteyen olunca ben sanki bu işin suçlusuymuşum gibi utanıyorum. Hepsi yerli ürün. Üreticinin girdi maliyeti artınca bize geliş fiyatı da artıyor. Geçen yıl 2 lira kazandığım üründen bu yıl onu da kazanamıyorum. Bir umutla tezgah açmaya devam ediyorum” diyerek, pazaryerlerindeki yangının hangi boyutta olduğunu gözler önüne serdi.

AKŞAMA YEMEK YAPAMAYACAĞIM 

Pazardaki fiyatların çok arttığını ve alışveriş yapamadan eve dönmek zorunda kalacağını söyleyen bir kadın ise CHP milletvekili  Ömer Fethi Gürer’e pahalılıktan yakındı ve “Ben ne yapacağım şimdi, şu saate kadar yiyecek bir şey alamadım, herif (eşim) akşama yemek istese, yemek yapamayacağım” şeklinde konuştu.

“ELMA AĞAÇLARINI KESECEĞİM!”

Bahçeden topladığı elmaları Pazar yerinde satmaya çalışan bir pazarcı ise “ Elma masraf arttı. Geçen yıl sattığım fiyata elmayı satamıyorum. Yaptığım masrafa yazık. Vatandaş markette elmanın yanına varamıyor. Üretende yaptığı masrafı çıkaramıyor. Bizim elde ürün kalıyor. Yeter artık! Bu çarpıklığı gören yok.1000 tane ağacım var, hepsini keseceğim. Bu iş bitti” diyerek yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti.

NAKLİYE ÜCRETİNDEKİ ARTIŞ ESNAFI DA VATANDAŞI DA MAĞDUR EDİYOR 

Sebze tezgahında ürün satmaya çalışan bir esnaf ise yerli ürünün  mevsiminin bittiğini ve Adana’dan ürün getirdiğini belirterek, “Eskiden 300 liralık mazot ile Adana’ya gidip geliyorduk, şimdi  üç kat artışla  depo doluyor. Her gün mazota zam geliyor istesek de  istemesek de  nakliye ücretini fiyata yansıtıyoruz. O da vatandaşa yüksek geliyor. 5 kilo alacaksa 1 kilo alıp gidiyor” dedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, pazar yerlerinde yangının artarak devam ettiğine dikkat çekti. İktidar enflasyonu düşüreceğini söylüyor. Elektrik, akaryakıt ve üretici girdi maliyetlerine sürekli zam yaparak enflasyonu hokus- pokus yaparak, şapkadan tavşan çıkararak mı yapacak? Vatandaş yalandan bıktık derken pazarcı esnafı pazara getirdiğimiz ürün azalttık çünkü vatandaş alım gücü yok. Bu kere nakliye fiyata daha çok yansıyor ve fiyata bir darbe daha vuruyor” diye konuştu.

VATANDAŞ DA ESNAF DA DERTLİ 

Niğde’de kurulan en büyük pazarın önceki yıllarda adeta iğne atsan yere düşmez deyiminin tam karşılığı olarak çok kalabalık olduğunu ancak son yıllarda alışverişe gelen vatandaş sayısında ciddi azalmalar görüldüğünü belirten  Ömer Fethi Gürer, “ Pazarda vatandaş zorunlu olan ürününü almaya çalışıyor. Özellikle kış boyu tüketeceği salça, turşu gibi ya da dayanıklı ürüne yöneliyor. Pazarda ürün çeşidi de tezgahlarda azalmış durumda. Pazarcı vatandaşın alım gücü hesaplayarak  satabileceği kadar ürün getirir olmuş, vatandaş ise kısıtlı alışveriş yapıyor. 2 kilo alacağı üründen yarım kilo  alıyor. Zorunlu olmayan üründen uzak duruyor. Bir iki ürün ile bir hafta idare etmeye çalışıyor. Esnaf ise  girdilerdeki artış ile üreticiden ürünü aldığı fiyatla çok cüzi bir kar ile ürün satmaya çalıştığını, nakliye ücretlerindeki artıştan  dert yanıp her gün gelen mazot zammı,  pazarda elimizde kalanı akşam akaryakıt istasyonuna varınca pompa depoya girdiği an cebimizden alıyor. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık, diyorlar. Pazarda dahi çok sayıda üründe bir önceki  yıla göre 3-4 kat, hatta bazı ürünlerde 5 katlık artış var; vatandaş ne yapsın, esnaf ne yapsın? Yaz ayları bölgenin  yerel sebze ürünleri kullanılarak geçti, kış  geldi. Bölgeye ürün Çukurova’dan  kamyon ile  gelecek. Kiloda yalnız nakliye nedeniyle 1-2 lira fiyat  artıyor. Girdi maliyetleri ile  fiyatı artan ürüne birde nakliye zammı eklenecek. Mazota gelen her zam pazarda, çarşıda her ürünün fiyatına da zam demek. Mazota gelen zam gıda fiyatlarını hoplatıyor. Pazar fiyatları markete göre nispeten daha uygun gibi. Marketlerde de etiketler uçuyor. Aynı ürünü bir gün sonra aynı fiyatla bulmak dahi zorlaşmış durumda. Üreten, girdi artışı ile kazanamazken satan da gelir daralmasından dert yanıyor. Vatandaş ise sofrasında ekmeği küçültüp ihtiyaç olan gıdayı alamaz durumda. Cebinde para olmadan yalnız çarşı, pazar ve market gezip, iç geçiren yurttaş sayısı artıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.