Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Gürer: “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşadığı Sorunlar Görmezden Gelinmemeli”

Gürer: “Mevsimlik Tarım İşçilerinin Yaşadığı Sorunlar Görmezden Gelinmemeli”
7 Eylül 2022 7:48 am
131

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer tarım işçisi kadınların eğitimleri ilgili ne yapıldığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e sordu. Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

” Mevsimlik tarım işçisi kadınların eğitimlerinin ve öğrenim hayatlarının devam edebilmesi için bir çalışma yapılmakta mıdır?

Yapılan bir çalışma varsa, bu çalışmaların işbirliği içinde yürütüldüğü bakanlık, kurum ve kuruluşlar hangileridir?”

Sorularını yanıtlayan Bakan Bilgin, “Mevsimlik Tarım İşçileri konulu 2017/6 sayılı Genelge ile kurum ve kuruluşların mevsimlik tarım işçilerine yönelik görev ve sorumlulukları net bir şekilde belirlenmiştir. Anayasal bir hak olan eğitim ve öğretim hakkına erişim mevsimlik tarım işçisi kadınları da kapsayacak şekilde her bireye eşit bir şekilde sunulmaktadır.

Mevsimlik tarım işçilerine, Bakanlığımız koordinasyonunda İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile işbirliği içerisinde hizmetler sunulmaktadır” yanıtını verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanın yanıtının alanda yaşanan sorunlarla örtüşmediğini işaret etti. Gürer, “Hasat dönemi başladığı süreçten(Mayıs ) bu yana okul süreci devam ederken tarlalarda çalışmaya başlayarak aile bütçesi katkıda bulunmaya çalışan binlerce eğitim çağında olan çocuklar okula gitme yerine işçi olarak çalışmaktadır. Mevsimlik tarım işçileri hijyen koşullardan uzak toz toprak içinde en ağır koşullarda ekmek peşine düşmüş durumdadırlar. İller arası işe göre göç eden aile çocukları eğitimden uzak kalmaktadır. İktidarın genelge ve açıklamaları ile sahada yaşananla örtüşmemektedir. Ürüne göre sürekli bölge değiştiren ailelerin çocukları okul başlangıcı ve son dönem hasat evresinde okul eğitimini yarım bırakarak tarlalarda çalışmaya gelmektedir. Tarım işçilerinin çocukları için eğitime yönelik çalışmalar var denilse de çadırda geçen işçilik süresince böyle bir imkanın sağlanamadığı görülmektedir. Çocukların ve kadınların eğitiminin devamlılığını sağlayacak süreç  tarlada ki  çalışma şartları göz önünde bulundurularak gerçekçi düzenlemeler sağlanmalıdır. Eğitim dışı kalan ya da yetersiz eğitim ile hedeflediğine erişmede zorlanan kadın ve gençler için eğitimini sürdürecek destek yaratılmalıdır. Acaba kaç öğrenci tarlada bahçede çalışıyor? Bakanlığın bu bağlamda bir verisi var mı? O da çok bilinmemektedir” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.