Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 18°C
Lösev

Gürer: “Selden Zarar Gören Üreticilerin Borçları 3 Yıl Ertelensin”

Gürer: “Selden Zarar Gören Üreticilerin Borçları 3 Yıl Ertelensin”
16 Haziran 2023 4:33 am
144

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, dün yurdun büyük bölümünde etkili olan sağanak yağış sonrası oluşan sel afetinden etkilenen üreticilerin, kamu bankalarına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının 3 yıl ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Üreticilerin yaralarının sarılması için bu konuda, TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi verdiğini aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünleri, hayvan varlıkları ya da seraları selden zarar gören üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ve Tarım Sigortası kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın kullandıkları kredilerin ertelenmesini istedi.

TARIM ALANLARINDA CİDDİ HASAR VAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında,12 Haziran tarihinde yurdun önemli bölümünde meydana gelen sağanak yağış sonrasında, taşkın ve sel gibi afetlerin oluştuğunu, bu olumsuzluğun özellikle tarım alanlarında ciddi hasara yol açtığını anımsattı.

NİĞDE’NİN BÜYÜK BÖLÜMÜ SELDEN ETKİLENDİ

Çok sayıda il ile birlikte Niğde’nin ilçe, belde ve köylerindeki tarım alanlarının da selden olumsuz etkilendiğini aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Niğde ilinde  Çavdarlı, Yeşilgölcük, Hasaköy Alay, Bağlama, Kiledere, Çarıklı, Burç, Pınarcık, Koçak, Güney gibi kırsaldaki yerleşim yerlerinin yanında Bor ilçesinde bulunan sanayi bölgesi ve Kemerhisar beldesi de selden etkilenmişlerdir. Ayrıca yaşanan bu afet sonucunda Niğde-Kayseri yolu bir süreliğine trafiğe kapanmıştır” diye konuştu.

YARALAR SARILMALI

Sağanak yağışlar sonucu selin etkili olduğu bölgelerin tarımsal üretim açsından önemli iller olmasının, tek geçim kaynağı tarımsal üretim olan çiftçileri olumsuz etkilediğine işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Güre, “Bölgedeki ekili alanların zarar görmesi sonucu ciddi ürün kaybı yaşanmıştır. Sel afetinin yaşandığı illerin ülke tarımsal üretimindeki yeri göz önünde bulundurularak acil bir şekilde gerekli tespitler yapılmalı ve çiftçilerin yaraları sarılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

ÇKS VE TARIM SİGORTASI ŞARTI ARANMAMALI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sel felaketi nedeniyle ürünleri, seraları ve hayvan varlıkları zarar gören üreticilerin, ÇKS ve Tarım Sigortası kapsamında olup olmadığına bakılmaksızın, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullandıkları kredi önemelerinin ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

KANUN TEKLİFİ VERDİ

Konuyla ilgili olarak hazırladığı Kanun Teklifini, TBMM Başkanlığına sunduğunu da açıklayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu Kanun Teklifi ile yaşanan afetten etkilenen çiftçilerimize Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanun kapsamındaki yardımlardan faydalanmaları ve üreticilerin mağduriyetlerinin bir nebze olsun giderilmesi amaçlanmıştır” ifadelerini kullandı.

ZARAR GÖREN ÜRETİCİLER DOĞRUDAN CUMHURBAŞKANLIĞI TARAFINDAN DESTEKLENMELİ

Tarım sigortası yaptıramayan ve herhangi bir nedenle ÇKS’ye kayıt yaptıramayan üreticilerin zararlarının da doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından karşılanması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çünkü genellikte küçük aile tipi işletmeler olan bu üreticilerin üretimi sürdürme çabası içinde oldukları bilinmeli ve afetlerden gördükleri zarar mutlaka karşılanmalıdır. Bunların ilaç, gübre, tarlayı sürerken kullandığı mazot gibi girdileri dikkate alınarak, zarar gören çiftçiler tespit edilmeli ve ÇKS kaydı ve TARSİM sigortası olup olmadığına bakılmaksızın zarar gören tüm çiftçilerin zararları karşılanmalıdır” diye konuştu.

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN NEDEN OLACAĞI SORUNLARA DİKKAT

Düzenlediği basın toplantısında küresel iklim değişikliklerinin neden olduğu sorunlara da dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu sorunlar kaygı verici boyutlara ulaştı. İspanya’daki kuraklık, Rusya –Ukrayna savaşı ve gelecek yıl ciddi bir kuraklık yaşanacağının öngörülmesi gıdaya erişimde sorun yaşanmasına neden olacak unsurlar olarak belirlenmiş durumda” dedi.

KURAKLIK İÇİN ÖNLEM ALINMALI

Siyasi iktidarı bu konuda uyardığını belirten CHP Milletvekili Gürer, “2024 yılında olası kuraklığın etkisiyle yurtdışından ürün getirme sorunu, oradan gelecek ürünlerin fiyatların yüksek olması hatta ürün bulabilmede ortaya çıkacak sorunlar dikkate alınarak, Türkiye’de üretici artırıcı ve kuraklığın etkisinin azaltılmasını sağlayacak önlemler alınmalıdır. Akdeniz’e ve Karadeniz’e boşa akan yerüstü sularının yönü, Anadolu’ya çevrilmeli, yeraltında su çıkarılarak tarım arazilerinin uslandığı, Konya, Niğde, Aksaray gibi illerde yer üstü sularının kullanılması sağlanmalıdır. Sulu tarım ile ilgili olanak genişletilmelidir. Bunlar yapılmaz ise önümüzdeki süreçte gıdaya erişimde ciddi sorunlar yaşanabilir” uyarısında bulundu.

TABİİ AFETLERDEN ZARAR GÖREN ÇİFTÇİLERE YAPILACAK YARDIMLAR HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 20/06/1977 tarihli ve 2090 Sayılı Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2- (I) 12.06.2023 tarihinde ülke genelinde yaşanan sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, dolu, yıldırım düşmesi ve hortum afetleri nedeniyle tarım alanları, ürünleri, seraları, hayvan ahırları ve hayvanları zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen gerçek ve tüzel kişilerin T.C. Vakıfbank A.Ş., T.C. Halkbank A.Ş., T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından kullandırılan ve bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla vadesi, taksit vadesi, hesap devresi henüz gelmemiş olmakla birlikte bir yıl içinde dolacak olan veya vadesinden itibaren doksan günlük bekleme süresi içerisinde olan tarımsal kredi borçları, vadesinde, taksit vadesinde, hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmemeksuretiyle vade tarihinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren üç yıl süreyle ertelenir.

(2) T.C. Vakıfbank A.Ş., T.C. Halkbank A.Ş., T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin “Tasfiye Olunacak Alacaklar” hesaplarında kayıtlı veya kayıtlı olması gerekentarımsal kredi borçları ise bu Kanunun yayımı tarihini takip eden ayın birinci iş günü itibarı ile faiz tahakkuk ettirilmeksizin bu tarihten itibaren üç yıl süreyle ertelenir.

(3) Birinci fıkra kapsamındaki zararların karşılanmasında, üreticilerin 14/06/2005 tarihli ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında sigortalı olup olmadıklarına bakılmaz.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.