Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C
Lösev

Gürer: “Tarım Sektörü Borcu 487 Milyara Dayandı”

Gürer: “Tarım Sektörü Borcu 487 Milyara Dayandı”
5 Eylül 2023 6:20 pm
108

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların bir hafta içinde. bankalara bireysel kredi ve kredi kartı bakiyesi olarak 40 milyar 500 milyon lira daha borçlandığını belirtti.

Verilere göre Bankaların 7 aylık karının 293,4 milyar lirayı aştığını anlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bankaların elde ettiği karın geçen yılın aynı dönemine yüzde 41,2 arttığını belirtti. Kredi kartı borçlarının yılbaşından bu yana ise yüzde 98 oranında arttığına dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yılın ilk 7 ayında tüketici kredilerindeki artış oranının ise yüzde 31,6 olduğuna işaret etti.

VATANDAŞLARIN BANKALARA OLAN BORÇLARI ARTIYOR 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaptığı açıklamada, vatandaşların banklara ve finans şirketlerine olan borçlarındaki artışa dikkat çekti.

Vatandaşların bankalar ve finans kuruluşlarına olan bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesinin 18 – 25 Ağustos haftasında 40,5 milyar lira artarak 2 trilyon 374 milyar liraya kadar tırmandığını aktaran CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Beklenenin aksine faiz oranlarında yaşanan yükseliş nedeniyle tüketici kredisi kullanımının azalmadığını, düşük gelir ve yüksek fiyat artışlarının kredi kartı borçlarındaki yükselişin sürmesine yol açabileceğini ifade etti.

KREDİ KARTI BORCU BİR HAFTADA 25 MİLYAR LİRA ARTTI

Söz konusu haftada tüketici kredilerinde 15,5 milyar, kredi kartı borç bakiyesinde ise 25 milyar liralık artış yaşandığına işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yıl başından bu yana ise tüketici kredileri yüzde 31,6 oranında artarak 1 trilyon 474 milyar liraya, kredi kartı borç bakiyesi ise yüzde 98 oranında artarak 901 milyar liraya yükseldi” diye konuştu.

BANKALARIN KARI YÜZDE 41,2 ARTTI 

Bankacılık sektörünün bu yılın ilk yedi aylık dönemindeki karının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,2 oranında artarak 293,4 milyar liraya yükseldiğini belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankacılık sektörüne olan kredi borçlarının, bu yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 37,4 (781 milyar lira) artarak 2,9 trilyon liraya yükseldiğine vurgu yaptı.

TARIM SEKTÖRÜNÜN BANKALARA OLAN BORCU YÜZDE 48,1 ARTTI 

Tarım sektörünün bankacılık sistemine olan borçlarının da bu yılın ilk yedi aylık döneminde yüzde 48,1 oranında artarak temmuz ayında 487,5 milyar liraya kadar yükseldiğini ifade eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bankaların zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan kredi alacakları ise yılbaşından bu yana 8,1 milyar liralık artışla 38,4 milyar liraya çıktı. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde ise 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor. Bu arada vatandaşların TOKİ’ye de 46 milyar liralık taksitli konut borcu var” dedi.

VATANDAŞ 171,2 MİLYAR LİRA FAİZ ÖDEDİ 

Vatandaşların, bu yıl ocak-temmuz döneminde kredi kartı ve bireysel krediler nedeniyle bankalara ödediği faizin geçen yıla göre yüzde 79,7 oranında artarak 171,2 milyar liraya ulaştığını da belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların geçen yıl aynı dönemde 95,3 milyar lira faiz ödediğini anımsattı.

İCRA DAİRELERİNE YENİ GELEN DOSYA SAYISI ARTTI

1 Ocak- 1 Eylül 2023 tarihleri arasında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58,9 oranında artarak 9 milyon 307 bin olduğunu aktaran CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ayrı dönemde, aboneliklerden kaynaklanan icradaki bazı alacaklardan vazgeçilmesinin de etkisiyle 10 milyon 883 bin dosya da sonuçlandı. Dolayısıyla UYAP üzerinden açılan ve icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısı 21 milyon 708 bin oldu” değerlendirmesinde bulundu.

BANKALAR KARDA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, haftalık ekonomik veriler üzerinden yaptığı değerlendirmede, AKP hükümetinin getirdiği sistem sayesinde bankaların ve finans şirketlerinin, karlılıklarını artırırken, vatandaşın da aynı oranda ekonomik anlamda zorluğa saplandığının belirtti.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.