Dolar 32,5237
Euro 34,7479
Altın 2.491,58
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Lösev

Gürer: “Toplulaştırma Çalışmaları Çok Yavaş İlerliyor”

Gürer: “Toplulaştırma Çalışmaları Çok Yavaş İlerliyor”
26 Şubat 2023 5:15 pm
207

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, ülkemizde yürütülmekte olan arazi toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, 8 milyon 780 bin 235 hektar alanda yürütülen çalışmalar kapsamında 6 milyon 152 bin 653 hektar alandaki çalışmaların tamamlandığını açıkladı. Bakan Kirişçi, kalan 2 milyon 627 bin 582 nektar alandaki çalışmaların ise devam ettiğini bildirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarım arazilerinin toplulaştırma çalışmalarının hangi aşamada olduğunu açıklanması istemiyle Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

TOPLULAŞTIRMA ÇALIŞMALARI HANGİ AŞAMADA

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, “Toprak kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve etkin kullanımı içim yapılan çalışmalarda son durum nedir? Toplulaştırma çalışmalarının tamamlandığı köy sayısı kaçtır? Çalışmalara başlanan köy sayısı kaçtır? Yapılan toplulaştırma çalışması nedeniyle hakkında dava açılan vatandaş sayısı kaçtır? Toplulaştırma sürecinin tamamlanması için ön görülen tarih ne zamandır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.

OVA KORUMA ALANLARI

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovaların; İl Toprak Koruma Kurulunun görüşü alınarak, Cumhurbaşkanı kararı ile büyük ova koruma alanı olarak belirlenmekte olduğunu açıkladı.

440 ADET BÜYÜK OVA KORUMA ALANI BELİRLENDİ

Bugüne kadar 72 ilde yaklaşık 9,3 Milyon hektar alanı kapsayan 440 adet büyük ova koruma alanı belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlandığını ifade eden Bakan Kirişçi, yeni büyük ova koruma alanı belirlenmesi çalışmalarının da devam ettiğini kaydetti.

8 MİLYLON 780 BİN HEKTAR TARIM ARAZİSİ TOPLULAŞTIRILACAK

Ülke genelinde 8 milyon 780 bin 235 hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının yürütüldüğünü açıklayan Bakan Kirişçi, 3 bin 950 yerleşim birimi ve 6 milyon 152 bin 653 hektar alanda çalışmaların tamamlandığını 2 bin 798 yerleşim birimi ve 2 milyon 627 bin 582 hektar alanda çalışmaların devam ettiğini de bildirdi.

2021 VERİLERİNE GÖRE 4,89 MİLYON HEKTAR ALAN TOPLULAŞTIRILMIŞTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2021 yılında aynı konuyla ilgili önergesine Tarım ve Orman Bakanlığınca verilen yanıtta ise “Ülkemiz genelinde 8,25 Milyon hektar alanda Arazi Toplulaştırma çalışmaları yürütülmektedir. 2021 yılı Haziran ayı sonu itibariyle tescil olan alan 4,89 Milyon hektar olarak gerçekleşmiş olup, 3,36 Milyon ha alanda çalışmalar devam etmektedir” açıklaması yer almıştı.

Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ülkemizde arazi toplulaştırma çalışmalarının 1961 yılında başlatıldığını anımsattı. Gürer, 2019 yılına kadar 3,77 milyon hektar alanda toplulaştırma tescilinin tamamlandığını belirtti.

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi sonucu bu arazilerin küçülüp parçalandığına işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arazilerin parçalanmasının hem verim açısından hem da arazilerde tarımsal üretimde, iş gücü ve makine ekipmanlarının daha çok kullanılmasına neden olması bakımından çok yönlü sorunları da beraberinde getirdiğini vurguladı.

Tarımsal altyapının ıslahı için arazi toplulaştırmasının önemli olduğuna değinen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çalışmaların bir an önce tamamlanması gerektiğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, arazi toplulaştırma çalışmalarıyla ilgili yargıya intikal eden dosyaların çokluğuna da dikkat çekerek, toplulaştırmanın gerektiği olduğunu ancak bunun adil ve düzenli bir şekilde yapılmasının da şart olduğunu ifade etti.

2011 YILINDA, 7 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAĞI AÇIKLANMIŞTI 

2011 yılında dönemin Tarım Reformu Genel Müdürünün arazi toplulaştırma çalışmalarını 7 yıl içinde bitirileceğini açıkladığını anımsatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Öyle anlaşılıyor ki bu çalışmalar çok daha uzun yıllar sürecek. Rakamsal verilere bakıldığındı, henüz tamamlanmamış 2 milyon 627 bin hektar alan var. 2021 yılında, soru önergemize verilen yanıtta  3 milyon 360 bin hektar alanda toplulaştırma çalışmalarının devam ettiği açıklanmıştı. 2022 yılında aynı konuyla ilgili önergeye verilen yanıtta ise 2 milyon 627 bin hektar alanda çalışmaların devam ettiği belirtiliyor. Başka bir ifadeyle yılda ortalama 600 bin hektar alanda çalışmaların tamamlanabildiği göz önünde bulundurulursa, tüm çalışmaların tamamlanmasının uzun yıllar süreceği öngörülebiliyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.