Dolar 32,4952
Euro 34,7654
Altın 2.488,35
BİST 9.532,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C
Lösev

Gürer: “TÜİK Güncel Verileri Paylaşmıyor, Bakanlık Sorularda Yan Çiziyor”

Gürer: “TÜİK Güncel Verileri Paylaşmıyor, Bakanlık Sorularda Yan Çiziyor”
9 Eylül 2022 8:17 am
145

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in;  kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi adına bakanlara sorduğu sorular yanıtsız kaldı.

Dış ticaret verileri ile ilgili Ticaret Bakanına farklı konularda sorular yönelten Gürer’e Bakanlık TÜİK’i adres gösterdi. Bazı veriler ise TÜİK’te güncel olmadığı için sorular boşlukta kaldı.

Ticaret Bakanlığı, Gürer’in son dönemde verdiği 10’dan fazla soru önergesini, “Ben bilmem, TÜİK bilir” mantığıyla yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bazı Bakanlar sorularda iktidarın lehine bir durum var ise en ince detayına kadar soruya yanıt veriyor. Ancak başarısızlığı sergileyen bir durum söz konusuysa yanıttan kaçınıyor. Bu durumda kamuoyu bilgilenme hakkı perdeleniyor. TÜİK verilerin bir kısmını güncel girmiyor. Bazı konularda ise yıllardır veri paylaşmadığı durumlar da var. Bakan milletvekili sorusunu yanıtlamayıp TÜİK adres gösterecekse milletvekilinin Bakan’a soru sormasının ne anlamı var? Bazı Bakanlar soru içeriklerine yanıt vermekten çekinir durumdalar. Cumhurbaşkanlığı sistemi Bakanları da bu bağlamda da işlevsiz kıldı” diye konuştu.

SORU ÖNERGELERİ BOŞLUKTA KALIYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in; başta hammadde olmak üzere ülkemizin gıda, tohum, , buğday gibi tarımsal ürünler ile ilaç ve gübre ithalatı ve ihracı gibi konuların yer aldığı soru önergelerine Ticaret Bakanlığı yanıt veremedi. İhracat rakam artışını  kamuoyuna balllandıra ballandıra duyuran Bakanlık ithalat rakam artışını ise kamuoyundan olabildiğince uzak tutmaya çalıştığı gibi Bakanlığın yaptığı ithalat verilerini de paylaşmaktan çekindi.

BAKANLAR İŞİ YOKUŞA SÜRÜYOR

5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu kapsamında TÜİK’i adres gösterirken, bazı soru önergelerinde topu başka Bakanlıklara attı, bazı önergeleri ise hiç yanıtlamadı. Ancak TÜİK’in resmi internet sitesinde de soruların yanıtları genel olarak yer almıyor.

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise başta Ticaret Bakanlığı olmak üzere soru önergelerinin yanıtsız bırakılması  ya da TÜİK’in adres gösterilmesi uygulamasına tepki gösterdi.

VERİLERİ BAKANLIK AÇIKLAMALI 

CHP Milletvekili  Ömer Fethi Gürer, “Sistem değişikliği olmadan milletvekilleri doğrudan başbakana soru sorabiliyordu. Yürütme başı olarak da Başbakan soruları yanıtlıyordu. Anayasa Cumhurbaşkanına milletvekilinin soru sormasına imkân vermiyordu. Sistem değişikliği ile başbakanlık kalktı. Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildi. Ancak Anayasa’da Cumhurbaşkanına soru sorulamayacağı yönündeki madde değiştirilmediği için milletvekillerinin  doğrudan cumhurbaşkanına soru sormasının önü kesildi. Oysa tek yetkili cumhurbaşkanı. Doğru olan, milletvekillerinin başbakan işlevi de gören mevcut Cumhurbaşkanına soru sormasıydı. Bakan yetkisiz, müsteşar kalktı. Bu sistem, adı bakan olan ama müsteşar gibi görev yapan bakanların olduğu bir yapıya dönüştü. Bakanlar da kamuoyuna yansıdığında cumhurbaşkanlığı sisteminin başarısızlığını gösterecek konulara güncel yanıt vermekten çekiniyor. TÜİK’i adres gösteren Bakan güncel bilginin TÜİK’te olmadığını biliyor. Hem soruyu yanıtsız bırakıp  hem de TÜİK o veriyi girdiğinde gündemden düşeceğini düşünerek soruları yanıtsız bırakıyor. Çok sayıda güncel veri ve sorun içeren sorularımıza Bakanlar ya yanıt vermiyor ya da soru içeriğini yanıtlamaktan uzak bilgiler veriyor” diye konuştu.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.