Dolar 32,5835
Euro 35,0278
Altın 2.460,78
BİST 9.796,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Lösev

Gürer: “Yem Fiyatlarındaki Yüksek Artış Hayvancılığı Bitirme Noktasına Getirdi”

Gürer: “Yem Fiyatlarındaki Yüksek Artış Hayvancılığı Bitirme Noktasına Getirdi”
18 Ekim 2022 8:52 am
137

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta giderlerin yüzde 70’ini oluşturan yemdeki fahiş fiyat artışının, hayvancılığı zora soktuğunu söyledi.

Yıllık 12 buçuk milyon ton yem ithal edildiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, ithal yemlerin tamamının ülkemizde üretilme şansı varken yanlış tarım politikaları nedeniyle yemde de ülkemizin dışa bağımlı hale getirildiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Amas mevkiinde hayvancılıkla uğraşan, Feridun Yel isimli vatandaşın çiftçiliğini ziyaret ederek, sektörde yaşanan sorunları yerinde tespit etti.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadıkları sorunları anlatan Feridun Yel, yem fiyatlarındaki artışın hayvancılık yapanları mağdur ettiğini ve sütte üreticinin değil sanayicinin kazandığını ifade etti.

SAMANIN TONU 700 LİRADAN 1700 LİRAYA ÇIKTI 

Geçen yıl 700-800 lira olan samanın tonunun bu yıl 1600-1700 liraya çıktığını anlatan Feridun Yel, mısır silajının 1100-1200 liradan satıldığını, paketlenmiş mısır silajının ise 1500-1600 lira civarında olduğunu belirtti.

Hayvancılık yapanların yüksek fiyat artışına rağmen yem bulmakta sorun yaşadığına dikkat çeken Feridun Yel, “Yem fiyatlarına neredeyse günlük zam geliyor. Yem fiyatlarına, mazota gelen zamlar nedeniyle nakliye ücreti eklenince fiyat katlıyor” dedi.

SANAYİ YEMİNİN YANINA YAKLAŞILMIYOR 

Hayvancılığın yanında aynı zamanda çiftçilik de yaptığını bu nedenle hayvan yemini kendilerinin üretmeye çalıştığını söyleyen Feridun Yel, mısır ve mısır silajının karışımından elde ettiği yemi göstererek, “Yemi de kendimiz üretmeye çalışıyoruz. Ancak bu karışımın içinde yonca olması gerekirken yok. İçinde ayrıca sanayi yemi de olması gerekir o da yok. Sanayi yeminin fiyatları çok yüksek. Karma yem makinesini de mazot pahalı olduğu için çalıştıramıyoruz. ” diye konuştu.

HAYVANLARA ARPA VEREMİYORUZ

Kendi ürettikleri samanı stokladıklarını ifade eden Feridun Yem, saman fiyatının kışın 2 bin lirayı bulacağının öngörüldüğünü, arpa fiyatının ise 7 lirayı bulduğu için hayvanlara yem olarak arpa veremediklerini anlattı.

SÜTTE SANAYİCİ KAZANIYOR 

Sütte üreticinin neredeyse hiç kazanamadığının, kazanan tarafın sanayici olduğunu söyleyen Feridun Yel, “Sütü gelip aracılar topluyor. 7 liradan sattığımız süt marketlerde 20 lira. Sanayi yemini bizden süt alan firmalardan satın almak zorunda kalıyoruz. Yeme sürekli fiyat artışı yapan sanayici, sütü aylardır aynı fiyattan bizden alıyor. Sanayici burada da kar ederken üretici olarak biz yine zarardayız” şeklinde konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ülkemizde hayvancılık yapanların en büyük sorununun yem fiyatlarındaki artış olduğuna dikkat çekerek, “Hayvancılık giderlerinin yüzde 70’ini yem oluşturuyor. Ulusal Süt Konseyinin tavsiye ettiği ücret  doğrudan küçük aile tipi işletmelerine gitmiyor. Çünkü süt toplayan aracılar en az elli kuruş daha düşük fiyatla alıyor. Bu nedenle açıklanan fiyatlar besiciye direk ulaşan tutar değil ” dedi.

İTHAL ETTİĞİMİZ YEMLERİ KENDİMİZ DE ÜRETEBİLİRİZ AMA…

Ülkemizin her yıl 12 buçuk milyon ton yem ithal ettiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Pamuk tohumu küspesi, ay çiçeği tohumu küspesi, mısır, soya ve arpa ithal ederek hayvanların beslenmesi sağlanıyor. Oysa ülkemizin topraklarında bunların hepsi yetişebilir. Ama yanlış tarım politikaları, ülkemizi yemde de dışa bağımlı hale getiriyor,  aynı zamanda hayvancılığı da vuruyor” diye konuştu.

HAYVANCILIK YAPANLAR AYNI ZAMANDA ÇİFTÇİLİK DE

YAPMIYORSA AYAKTA KALMA ŞANSI YOK

Samanın herhangi bir protein değeri olmadığı halde dolgu olsun diye hayvanlara yedirildiğini, mısır silajının ise yem olarak hayvanlar için önemli bir besleyici olduğuna da dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Eğer hayvancılık yapanlar aynı zamanda çiftçilik de yapmıyorsa ayakta kalma şansı zor” ifadelerini kullandı.

SÜT VE ETE ULAŞIMDA SORUN YAŞANABİLİR 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yem sorunu yaşayan hayvancılık sektörünün bu şekilde devam etme şansının olmadığına da dikkat çekerek, bu konuda ciddi önlemlerin alınmaması durumunda, önümüzdeki süreçte başta süt olmak üzere et ve et ürünlerinin temini konusunda sorunlar yaşanabileceği uyarısında bulundu. Gürer, “TÜİK verilerinde  dahi süt üretiminin düştüğü  görünüyor. Sorun giderek artıyor” dedi.

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.