Dolar 32,3298
Euro 35,0568
Altın 2.285,05
BİST 8.979,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Han İlçesinin Kaderi Tarımsal Turizm İle Değişiyor!

Han İlçesinin Kaderi Tarımsal Turizm İle Değişiyor!
29 Temmuz 2022 8:17 am | Son Güncellenme: 29 Temmuz 2022 8:28 am
178

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve BEBKA 2022 yılı Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında sunulan “Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi” en başarılı projeler arasına yer alarak desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında, hedef yörede turistlerin ilgisini çekecek yaklaşık 1 Milyon TL bütçeli ziyaret noktaları oluşturulacak.

BEBKA’nın uygun bulduğu 15 projenin 8 tanesi Eskişehir’de uygulanacak. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün onaylanan sekiz projenin beş tanesinin yürütücüsü veya ortağı olması dikkatlerden kaçmadı.

Konu hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş:

“Burada özellikle yürütücüsü olduğumuz “Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi”‘nde katettiğimiz mesafeyi açıklamak istiyorum. Proje BEBKA’ya sunulduktan sonra, Han ilçesinde üyelerinin tamamı Kadın çiftçilerimizden oluşan ve projeyi yürütecek kooperatif kuruldu. Hedef yörede, 1500 dekarlık alanda tarımsal turizme hitap eden lavanta üretimi yapmayı taahhüt eden 61 üretici belirlendi. Yörede atıl durumda bulunan eski köy okulunun, proje yürütücüsü kooperatife tahsis çalışmaları başlatıldı. Proje kapsamında irtibat noktası ve kooperatif üretim alanı olarak kullanılacak okulun tadilatı için gerekli olan mali kaynak arayışlarımız devam etmektedir.

Proje kapsamında ihtiyaç duyulan 1,5 milyon adet lavanta fidesinin ücretsiz olarak temin edilme çalışmaları devam etmektedir. Hedef yörede yapılan bilgilendirme toplantısında, sözleşmeli tarım kapsamında lavanta üretimi yaptırmaya hazır firmalar ile üreticiler bir araya getirildi. Bu uygulama ile üreticimizin en büyük problemi olan pazarlama sorununa üretime başlamadan çözüm bulmak amaçlanmıştır.

Proje kapsamında çiftçi eğitim çalışmaları da başlatılmış 33 çiftçiye arıcılık kursu verilmiştir. Kursiyerlerimize 25 adet çift katlı boş kovan Eti Maden Genel Müdürlüğünün desteği ile temin edilmiştir. Geri kalan 8 adet boş kovan, ihtiyaç duyulan 33 adet arı kolonisi ve diğer arıcılık ekipmanlarında Valiliğimizce sağlanan destekle,  temin edilerek kursiyerlerimize teslim edilecektir. Proje dâhilinde oluşturulacak Lavanta alanlarında, katma değeri yüksek lavanta balı üretimi de yaptırılması düşünülmektedir. Bu ürünün köyde üretilen diğer tarımsal ürünlerle birlikte yerinde pazarlanmasının üreticimizin gelirini arttırmaya katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

Bunun yanında, yöredeki çiftçilerimizle tarım turizmini yerinde göstermek amacı ile ”Lavanta Kokulu Köy” olarak tanınan Kuyucak köyüne çiftçi inceleme gezisi düzenledik. Bu sayede üreticilerimiz, projenin sonunda ne gibi çıktılar olduğunu yerinde gözlemleme imkânına kavuşmuşlardır.

Projemiz ile, Pilot köy olarak seçilen Gökçekuyu mahallesinde kurulacak olan bu ziyaret noktaları ile Frig Vadisini ziyarete gelen turistler bu köyde ağırlanarak tarım ve turizmin entegre gelişimi (tarım turizmi) ile köyde üretilen tarımsal ürünler yerinde ve değerinde pazarlanabilecek. Ayrıca Han yeraltı şehri, lavanta bahçeleri, Yazılıkaya turları ve devreye sokulacak ev pansiyonculuğunun katkısı ile Han ilçemizin tamamında üreticilere büyük bir gelir kapısı oluşturulabilecektir. Bu sayede yöre çiftçisinin sürdürülebilir bir gelir elde etmesi sağlanacaktır.

Uygulanan program ile Ekolojik bir köyden beklenen her türlü imkân sunularak, yörenin turizm potansiyeli açığa çıkarılacaktır. Tarım ve turizmin birbirini desteklemesi sağlanacaktır. Proje ile bütün bunların sonucunda hedef bölgede sürekli bir istihdamın sağlanması, yörede kırsal nüfusun refah seviyesinin arttırılması amaçlanmaktadır. Bu vesileyle ile son 20 yılda nüfusun %50, son 7 yılda nüfusun %12 azalmasına sebep olan köyden kente göçün önüne geçilmesine katkı sağlanarak tersine göçün teşvik edilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca bunun yanında Osmangazi Üniversitesi ile ortak yürüttüğümüz,  “TR-41 bölgesinde buğdayın teknolojik kalitesinin iyileştirilmesi ve buğday kalite haritalarının oluşturulması“, Seyitgazi Ziraat Odası ile ortak olarak yazılan, “Seyitgazi Tohum Eleme, Temizleme, İlaçlama Ve Paketleme Tesisi”, Beylikova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile birlikte olduğumuz “Silaj Paketleme Tesisine İstifleme Makinesi Kazandırılması”, Kaymazyayla Kadın Kooperatifi ile ortak olduğumuz “Kaymazyayla Kadınları Bebka İle Kalkınıyor Kırsal Gelişiyor” projeleri çok önemli gördüğüm diğer projelerdir.

Yöremizde, üreticilerimizin refahını arttırma hayalimizi gerçeğe dönüştüren, Sayın Valimiz Erol Ayyıldız başta olmak üzere, Bölge milletvekillerimiz, Prof. Dr. Emine Nur Günay, Prof. Dr. Nabi Avcı, Bursa Eskişehir ve Bilecik Kalkınma Ajansına Sekreteri Zeki Durak, süreç içinde projeyi hazırlayan ve uygulayan personelimize teşekkür ediyorum. Projelerimizin hayırlara vesile olacağına yürekten inanıyorum.”  dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.