Dolar 32,3159
Euro 35,1191
Altın 2.296,14
BİST 9.064,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Hayvansal Verimde Tesadüfe Yer Yok

Hayvansal Verimde Tesadüfe Yer Yok
5 Ekim 2022 3:19 pm
132

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü, hayvanların gen özelliklerinden faydalanarak damızlık değer tespitinin yapıldığı “Genomik Seleksiyon” çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Proje ile hedef, yüksek verimli hayvanlardan elde edilen spermalar ile suni tohumlama yaparak hayvansal üretimde maksimum artışı sağlamak.

Hayvanlarda ekonomik verim özelliklerinin çok sayıda gen tarafından belirlenmesi, yüksek verim açısından yetiştiricilerin önünde önemli bir engel olarak duruyor.

GEN HARİTALARI ÇIKARILIYOR

Tarım ve Orman Bakanlığının yürüttüğü Genomik Seleksiyon çalışmaları ise bu engeli ortadan kaldırarak sorun olmaktan çıkarıyor. Genomik Seleksiyon ile büyükbaş hayvanlar üzerinde birçok gen bölgesi tarafından kontrol edilen ve verim özelliklerini belirleyen genler tespit ediliyor. Bu teknoloji sayesinde, DNA dizilerinin kullanımı ile yürütülen çalışmalardan elde edilen gen haritaları çıkarılıyor. Gen haritaları sayesinde, gen bilgileri kullanılarak, verim özellikleri yönünden damızlık değer tespiti tahmininde bulunulabiliyor. Bu damızlık değer tespiti sayesinde, boğaların daha buzağı iken DNA’ları inceleniyor ve ileride istenilen verimi sağlayacak, uygun bir boğa olup olmayacaklarına karar verilebiliyor. Yetiştiriciler daha küçük yaşta sığırlarının damızlık olarak kullanılıp kullanılamayacağını bu teknoloji sayesinde test yaptırarak öğrenebiliyor. Genomik seleksiyon ile ülkemize uygun damızlık materyal temini yerli imkânlarla karşılanabilecek, damızlık ve genetik materyal (sperma, embriyo) kullanımında dışa bağımlılık azaltılacak. Genomik teknolojilerin hayvan ıslahında uygulamaya aktarılması ile ulusal ölçekte ülkemizin ihtiyaç duyduğu yüksek kalitede damızlık hayvan üretimi ve rekabetçi hayvansal üretimin önü açılacak.

HEDEF HAYVANSAL ÜRETİMDE ARTIŞ

2016 yılında başlayan genomik seleksiyon çalışmalarına, siyah alaca (Holstein) ırkında referans popülasyon oluşturulma süreci tamamlandı. Simental ırkındaki çalışmalar ise hız kesmeden devam ediyor. Genomik damızlık değer tespiti yapılan siyah-alaca ve simental ırkı boğalardan elde edilen spermaların suni tohumlama uygulamalarında kullanılması ile yüksek verimli ırkların temini ile hayvansal üretimde artış hedefleniyor.

BAKAN KİRİŞCİ: “TEKNOLOJİ İLE TARIMI EN ÜST SEVİYEDE BULUŞTURMAK İSİYORUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, teknoloji alanında dünyada her gün baş döndürücü gelişmelerin yaşandığını belirterek, ülkemizin ve Bakanlığın bunu ıskalamamasının önemine işaret etti.

Ülkelerin gelişmişliğinin, geçmişte büyük oranda çelik ya da enerji üretimiyle ölçülürken, günümüzde bu değerlendirmenin tamamen bilgiye ve bilgi teknolojilerine sahip olma kriterlerine göre yapıldığına dikkati çeken Bakan Kirişci,  bu nedenle vizyonel politikalar geliştirdiklerini bildirdi.

Teknolojik gelişmelerin daha nitelikli bir üretime imkân sağladığının altını çizen Kirişci, “Teknoloji önemli ama tarım da önemli. En güzeli teknoloji ile tarımı en üst düzeyde buluşturmak ve her türlü hassasiyeti sergilemek. Biz de Bakanlık olarak çevreyi gözeten, kaliteyi artıran ve verimi en üst noktalara taşıyan teknolojileri kullanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Bakanlık olarak bilimin bütün imkânlarından yararlandıklarını vurgulayan Kirişci,  “Özelikle son yıllarda yapılan gelişmeler göz önünde bulundurularak, bu yenilikçi projelerimiz bitkisel üretimin yanı sıra hayvansal üretimde de başarıyla uygulanmaktadır.” bilgilerini aktardı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.