Dolar 32,3918
Euro 35,1481
Altın 2.325,22
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Lösev

Hububatta Pas Hastalığına Dikkat

Hububatta Pas Hastalığına Dikkat
13 Mayıs 2023 11:54 am
140

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Sivas ilinde bu yıl bahar ayının yoğun yağışlı geçmesinden dolayı, hububatlarda Sarı Pas hastalığı zararına karşı çiftçilerin tedbir alması gerektiği belirtildi.

Sarı Pas hastalığının yüksek nem ve sıcaklık altında tetiklendiğini belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri şu açıklamalar da  bulundu;

“Ülkemizde özellikle buğdayın en önemli hastalıklarından biri olan pas hastalığının en erken görüneni, ilimizde de çiftçiler tarafından kınacık olarak bilinen sarı pastır. Sarı pas hastalığı, ilkbaharla birlikte buğday, arpa, çavdar gibi hububatlarda görülür. Yaprakların üst yüzeylerinde dikiş izini andıran sarı renkli püstüllerle kendini belli eden bu hastalık, rüzgarın etkisiyle yayılıp çevredeki sağlıklı bitkileri de etkisi altına alır. Hastalığın şiddetli olduğu yıllarda sporlar başakların kavuz ve kılçıkları üzerinde de görülebilir.  Bunun sonucunda hem verim kaybı,  hem de zayıf daneler görülür ve kalite düşer. İlkbaharda % 90 nem ve 15-20 °C sıcaklık hastalığın gelişimi için uygun ortamdır.

Buğday pas hastalıkları ile mücadelede çiftçilerimiz öncelikle kültürel önlem olarak sık ekim yapmamalıdır. Yabancı ot mücadelesi zamanında yapılmalı ve tarlaya gereğinden fazla azotlu gübre verilmemelidir. Pas hastalıklarına karşı dayanıklı buğday çeşitleri kullanmalıdır.

Sarı pas hastalığına karşı kimyasal mücadele de büyük önem taşımaktadır. Kimyasal mücadele, ilk pas püsküllerinin görülmeye başlayıp, bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması şeklinde önerilmektedir. İlk ilaçlamadan sonra hastalığın seyrini dikkatle izlemek gerekir. Pas oluşumunun devam etmesi durumunda yapılacak ikinci bir ilaçlama çoğunlukla sorunu çözmektedir. Ancak iklim koşulları bazen ikinci ilaçlamaya rağmen hastalığın devam etmesine neden olmaktadır. Nem ve sıcaklığın sarı pas lehine olduğu ve hastalığın bir salgına dönüşme ihtimalinin görüldüğü durumlarda üçüncü bir ilaçlama da zorunlu hale gelebilir. Ancak hasat tarihine en geç 1 ay kala, bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı ilaçlama yapılmamalıdır.

Sarı pasa karşı ilaçlama; yaprakların ve sapın yüzeyi ilaçlı su ile kaplanacak şekilde yapılmalıdır. Çiftçilerimiz bu günlerde ürün kayıplarını engellemek için, zaman geçirmeden gerekli kontrolleri yaparak mücadeleye başlamaları gerekmektedir.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.