Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

İhracat Yasağı Domates Üreticisini Vurdu

İhracat Yasağı Domates Üreticisini Vurdu
12 Eylül 2022 2:08 pm | Son Güncellenme: 12 Eylül 2022 2:16 pm
134

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, domates, ihracı kayda bağlı mallar listesine alındı.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel açıklanan kararın ardından üreticilerin mağdur olduğunu dile getirdi. Domates üreticilerini ziyaret eden Gökçel, “Bu karar kaldırılmazsa çiftçi gelecek yıl domates üretmeyecek” dedi.

Geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeye göre, domates, ihracı kayda bağlı mallar listesine alındı. Karara tepki gösteren CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, alınan karara tepki gösterdi. İhracatın kısıtlanmasıyla üreticilerin mağdur olduğunun altını çizen Gökçel Mersin’de domates üreticilerini ziyaret etti. CHP’li Gökçel, Domatesin ve salçanın ihracatının kayda bağlı ürünler listesine alınmasıyla beraber yani domates ve salçanın ihracatının zorlaştırılması anlamına gelen bu karardan sonra domates üreticisinin yetiştirdiği bu ürünlere alıcı gelmiyor. 5- 6 liraya mal ettiği domatesi 5 liranın altında satmak zorunda kalıyor” dedi.

Alınan kararla yurt dışı pazarının kaybedileceğine de dikkat çeken CHP’li Gökçel, “122 ülkeye biz domates ve salça ihracatı yapıyoruz. Eğer biz bu pazarı kaybedersek bu çiftçiler daha fazla zarar edecek. Seneye de üretmeyecekler. Önümüzdeki dönem kış dönemi, eğer bu çiftçiler üretmezse 40 liraya 50 liraya domates yemek zorunda kalacaklar. Buradan bir kez daha sesleniyorum bu kararı gözden geçirsinler. Domates ve salçanın ihracatının zorlaştırıldığı bu kararı kaldırsınlar. Çiftçiyi mağdur etmesinler” diye tepki gösterdi.

Alınan karar sonrasında fiyatların düştüğünü ifade eden Mersinli domates üreticisi, “Biz 5 liradan satsak borcumuza denk geliyor. Çalıştığımızı, çocuklarıma yiyeceği yok” dedi. Artan maliyetlerden dert yanan Mersinli üretici, 350 liraya aldığımız gübre1500 lira oldu. 100 liraya aldığım ilaç 350 lira oldu. 350 liraya aldığım ilacı geçen gün aldım 1200 lira. Böyle giderse gelecek sene bunu biz yapamayız” dedi. Bazı ihracatçıların alınan kararı fırsata çevirdiğini dile getiren üretici, şu sıcağın altında, 32 – 33 derece sıcakta çalışmak kolay mı? Ama ihracatçılarda alınan kararı fırsata çevirdi. Biz buradan ekmek yiyeceğiz diye umutlanıyorduk ama geldiğimiz durum bu” dedi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.