Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

İhracatın Lider Sektörü En Yüksek Mayıs Ayı İhracatına İmza Attı

İhracatın Lider Sektörü En Yüksek Mayıs Ayı İhracatına İmza Attı
6 Haziran 2023 4:31 am
134

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mayısta yüzde 32 artışla 3 milyar dolar ihracat yaptı. Bugüne kadarki en yüksek mayıs ayı ihracatına imza atan sektör, Türkiye ihracatında yüzde 14’lük pay ile yine ilk sırada yer aldı. İhracattaki ilk 10 ülkenin 7’sine çift haneli, Rusya’ya üç haneli artış oldu.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Otomotiv ihracatımız büyümeye devam ediyor. Ocak-mayıs dönemini de 14.3 milyar dolar ihracatla lider kapattık. Üstelik bu başarıyı, çip krizi, Ukrayna savaşı ve tedarik zincirlerinden yaşanan problemler gibi çoklu sorunlara rağmen elde ettik. Bu yıl 34 milyar dolar ile tüm zamanların ihracat rekorunu kırmayı hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkisinin azalması ile hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz.”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisi mayıs ayında geçen senenin aynı döneminde göre yüzde 32 artışla 3 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bugüne kadarki en yüksek mayıs ayı ihracatına imza atan sektör, Türkiye ihracatında yüzde 14’lük pay ile yine ilk sırada yer aldı.

Mayısta otobüs-minibüs-midibüs, çekiciler ve tedarik endüstrisi ihracatındaki yüksek oranlı artışlar dikkat çekti. Ülkeler bazında ise ilk 10 ülkenin 7’sine çift haneli, Rusya’ya üç haneli ihracat artışı yaşandı. Sektörün ocak-mayıs dönemi ihracatı da geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artışla 14 milyar 332 milyon dolar olurken, söz konusu dönemde en büyük pazar olan AB Ülkelerine de yüzde 22,5 artış gerçekleştirildi.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Otomotiv endüstrisi ihracatımız büyümeye devam ediyor. Endüstrimiz, 2022 yılına kadar 16 yıldır kesintisiz ihracat lideriydi. Geçen yıl pandemi sonrası oluşan çip krizi nedeniyle, ihracat talebi olmasına rağmen bir miktar kayıp yaşadık ve 2022 yılını ikinci sektör olarak kapattık. Bu yıl liderliği de geri aldık, ilk beş ayda liderliğimiz sürüyor. Üstelik bu başarıyı pandemi ile başlayan ve izleri halen süren çip krizi, Ukrayna savaşı ve tedarik zincirlerinden yaşanan problemler gibi çoklu sorunlara rağmen elde ettik. Bu yıl 34 milyar dolar ile otomotiv endüstrisinde tüm zamanların ihracat rekoruna ulaşmayı hedefliyoruz. Yılın ikinci yarısında çip krizinin etkisinin daha da azalması ile bu hedefe ulaşacağımıza inanıyoruz” dedi.

En büyük ürün grubu tedarikte yüzde 40 artış

En büyük ürün grubu Tedarik endüstrisinin mayıs ayı ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre %40 artarak 1 milyar 288 milyon USD oldu. Binek Otomobiller ihracatı %26 artışla 956 milyon USD, Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %0,5 azalarak 373 milyon USD, Çekiciler ihracatı %61 artarak 187 milyon USD ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatı%110 artarak 179 milyon USD oldu.

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke olan Almanya’ya ihracatta %34 oranında artış görülürken, İtalya’ya %46, Fransa’ya %41, Rusya’ya %169 artış, Birleşik Krallık’a ise %66 ihracat artışı yaşandı.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan olan Fransa’ya %19, İspanya’ya %70, İtalya’ya %61, Polonya’ya %49, Belçika’ya %50 ihracat artışı, İsrail’e %36 ihracat düşüşü oldu.

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise ABD’ye %24, Slovenya’ya %28, Belçika’ya %21, Almanya’ya %49 ihracat düşüşü görülürken, Birleşik Krallık’a %18, Fransa’ya %61, İspanya’ya %35 ihracat artışı oldu.

Otobüs Minibüs Midibüs ürün grubunda en fazla ihracat yapılan ülkeler olan İtalya ve Almanya’ya yüksek oranlı artış olurken, Çekiciler ürün grubunda ise Almanya ve Fransa’ya yüksek oranlı ihracat artışları kaydedildi.

Almanya’ya 426, Fransa’ya 411 milyon dolar ihracat

Ülkeler bazında en büyük pazar olan Almanya’ya 426 milyon USD ihracat yapılırken, Fransa’ya

%35 artışla 411 milyon USD, Birleşik Krallık’a %24 artışla 273 milyon USD ihracat oldu. İtalya’ya %44,5 İspanya’ya %57, Polonya’ya %32, Belçika’ya %31, Rusya’ya %172 ihracat artışı, İsrail’e %18, İsveç’e ise %22 ihracat düşüşü yaşandı.

AB ülkelerine yüzde 33 artış oldu

Ülke grubu bazında %67,5 pay ile ilk sırada yer alan Avrupa Birliği ülkelerine %33 artışla 2 milyar 46 milyon USD ihracat yapıldı. Yüzde 10,6 pay ile ikinci sırada yer alan Diğer Avrupa Ülkelerine ihracat %25 arttı. Mayıs ayında Bağımsız Devletler Topluluğu’na yönelik ihracat da %102 arttı.

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.