Dolar 32,5811
Euro 34,8042
Altın 2.505,56
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C
Lösev

İnönü’de Kanola Tarla Günü Düzenlendi

İnönü’de Kanola Tarla Günü Düzenlendi
28 Mayıs 2022 2:12 pm
147

Yağlık kanola üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla 80 dekar alanda Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kurulan ve İlçe Müdürlüğü tarafından uygulanan demonstrasyon çalışması ile İnönü İlçesi Kümbet Akpınar Mahallesinde “Tarla Günü” düzenlendi.

Gerçekleştirilen etkinliğe İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sami Yasin Uysal, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Öz, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Zekeriya Kıyma, ESOGÜ Ziraat Fakültesi öğrencileri, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personeli ve çiftçiler katıldı. İnönü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personeli Rüstem Metin uygulamasını yaptıkları kanola demonstrasyonu hakkında katılımcılara detaylı bir şekilde teknik bilgiler verdi.

Tarla gününde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sami Yasin Uysal; “Özellikle son yıllarda İnönü’de yağlık ayçiçeği üretimi hızla arttı. Alternatif yağlık bitki olarak kanola ekiminin teşvik edilmesi amacıyla demonstrasyon alanları kurduk. Bu çerçevede sonbaharda ekimini yaptığımız ve haziran ayında da hasat etmeyi planladığımız kanolanın oluşabilecek kuraklığa karşı yağlık ayçiçeğine alternatif olabileceğini ve İlçemizde bal üretimini artırabileceğini tahmin ediyoruz.” dedi.

Kanola bitkisi, 1956-57 yıllarında insan gıdası olarak kullanılan, 2. Dünya Savaşından sonra Bulgaristan ve Polonya’dan gelen göçmenler tarafından ülkemize getirilen, ayçiçeğine alternatif yağlık ve yemlik olarak değerlendirilen bir bitkidir. 2021 Yılı TÜİK verilerine göre kanola ekimi son yıllarda İnönü İlçesinin yanı sıra Sivrihisar ve Günyüzü İlçelerinde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkenin yağ ihtiyacını karşılamak, boş arazileri karlı bir üretim ile değerlendirmek, çok su tüketen ürünler yerine kanola bitkisi üretimini teşvik etmek bakanlığın politikalarının hedefleri arasında yer alıyor. Bu hedefler doğrultusunda kanola tarımının öğrenilmesi, yaygınlaştırılarak münavebe sistemine dahil edilmesi ve çiftçilere tanıtımının sağlanması amacıyla İnönü İlçesinde 80 dekarlık alanda kanola demonstrasyonu kuruldu.

Bakanlığın vereceği teşvikler ve destekler sayesinde kanola gibi diğer yağlı tohumlu bitkilerde de üretim artışı bekleniyor. 2023 yılında Eskişehir’de uygulanmak üzere hazırlanıp onaya sunulan “Kanola Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Sivrihisar ve Günyüzü ilçelerinde 8.000 dekarlık alanda kanola üretimi planlanıyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.