Dolar 32,3299
Euro 35,0822
Altın 2.286,60
BİST 8.967,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Isparta Uluslararası Gül Festivali Başladı

Isparta Uluslararası Gül Festivali Başladı
2 Haziran 2023 7:24 pm
188

Isparta Uluslararası Gül Festivali renkli görüntülere sahne oluyor. 2-4 Haziran tarihleri arasında düzenlenen Gül Festivali kapsamında Atatürk Anıtına festival çelengi sunuldu, kortej düzenlendi. Korteji seyretmeye gelen binlerce vatandaşın üzerine araçlardan gül yaprakları ve gül suyu serpildi.

Isparta Uluslararası Gül Festivali başladı. Festival kapsamında 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında Atatürk Anıtına Festival Çelenginin sunumuyla başlayan festival, belediye önünden, valilik önüne kadar kortejle devam etti. Festivalde Isparta’nın simgesi gül ile gülsuyu vatandaşların üzerine serpildi. Renkli görüntülere sahne olan festivalin açılışında gülün ekonomiye katkısı ve turizm değeri bir kez daha gözler önüne serildi.

Isparta’ya özel bir bitki olan ve binlerce kişinin geçim kaynağı Isparta gülü, düzenlenen festival ile bir kez daha tüm dünyaya tanıtıldı. Ekonomik girdinin yanı sıra şehre kattığı turizm değeri ile de son yıllarda Türkiye’de ve dünyada adından çokça bahsedilen Isparta gülünün hasadı başladı.

Hasat mevsiminin gelmesiyle birlikte Isparta Valiliği ve Isparta Belediyesi organizasyonunda şehirde her yıl olduğu gibi bu yılda Uluslararası Gül Festivali düzenleniyor. Bu kapsamda yurt içi ve yurt dışından gelen halk oyunları ekiplerinin de yer aldığı festival, 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı.

Isparta Valisi Aydın Baruş ve Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu tarafından festival çelengi Atatürk Anıtına sunuldu. Burada bir konuşma yapan Isparta Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu, şehirde yağ gülü tarımının başlamasına ve şehrin ekonomik olarak kalkınmasına katkı sunan ve hayatının büyük bir bölümünü güle adayan merhum Müftüzade Gülcü İsmail Efendiyi rahmetle anarak sözlerine başladı.

Gülün hem maddi hem de manevi olarak çok önemli olduğuna işaret eden Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu, Ispartalılar olarak bunun kıymetini çok iyi bildiklerini söyledi.

Isparta’da gülcülük ile evlerini geçindiren ve şehre ekonomik katkı sunan binlerce gül üreticisine bereketli hasat temennisinde bulunan Başkan Vekili Büyükçulcu, “Gül hasat sezonumuz şehrimize hayırlı olsun” dedi.

Dünya gülyağı ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan ve kozmetik sanayisinin hammaddesini karşılamanın kendileri için bir gurur kaynağı olduğuna dikkat çeken Büyükçulcu, “Isparta dünyanın en iyi gülünü üretmektedir, bu da şehrimize önemli bir ekonomik gelir kazandırmaktadır. Son yıllarda ilimizde artan gül turizmi de bizler için ayrı bir kıvanç kaynağıdır” şeklinde konuşurken ‘Şimdi Isparta’da gül zamanı diyerek” konuşmasını sonlandırdı.

Isparta Valisi Aydın Baruş da, gülün tüm insanlar için olumlu anlamlar içeren ve anlamını esas olarak mutlulukta ifade edilen çok değerli bir bitki, güzel bir çiçek olduğunu söyledi. Vali Aydın Baruş, “Gül bizim için sevgidir, zarafettir, saygıdır. Gül güzel kokudur. Tüm bunların ötesinde Türk toplumu olarak kurmuş olduğumuz medeniyetlerde gül çok derin anlamları ifade eden bir kelime olarak kullanılmıştır” görüşlerinde bulundu.

Isparta’nın dünyanın gül bahçesi olduğunu belirten Vali Aydın Baruş, dünya gül yağı ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan şehir olduğunu kaydetti. Baruş, “Ispartalılar şehirlerinden ne kadar gurur duyarlarsa duysunlar, böyle bir şehre sahip olmak gül bahçelerinin içerisinde gül yüzlü insanların yaşadığı ve gül kokan mekana sahip olmak, bu mekanda yaşamanın mutluluğunu her zaman hissetmeliler. Bunu dünyaya hissettirmek, Türkiye’ye de göstermek için her yıl düzenlenen Uluslararası Gül Festivali bu yılda önemli etkinliklere sahne olacak. Yağlık gül üretimi hem Isparta açısından hem Türkiye ihracatı bakımından hem de Isparta’ya yönelik turizm hareketi bakımından çok önemli bir sektör. Bunun kıymetini Isparta olarak çok çok iyi bilmemiz lazım. 34 bin dekar ekim alanına sahip ve yıllık 13-15 bin tonluk gül yaprağı üretimi gerçekleştiren bu sektör aynı zamanda kozmetik sektörüne hammadde sağlamakla birlikte son yıllarda başarılı girişimcilerimizin de katkısıyla kozmetik sanayinde mamul üretiminin de gerçekleştirilmesiyle birlikte ekonomimiz açısından son derece önemli bir konuma geldi. Bu öneminde farkında olarak gül üreticilerimizi her zaman destekliyoruz. Gül Festivalimizin Isparta için, Türkiye için güzel günlere vesile olmasını temenni ediyorum. Festival kapsamında düzenlenen etkinliklerde emekleriyle her türlü katkıyı veren başta Isparta Belediyemize çalışanlarına, Isparta halkına ve tüm görevli arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından belediye önünden başlayarak valilik önünde son bulan kortej düzenlendi. Güllerin cadde ve sokakları süslediği kortejin ardından Vali Aydın Baruş ve Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu korteje katılan grupları selamladı. Kortejde Isparta Belediyesine gelen milli ve yerli gururumuz TOGG’da yer aldı. Kortejde mehteran ekibi, okullar, engelli denekleri, sivil toplum kuruluşları, Isparta Belediyesi ekiplerinin yanı sıra Ankara Mamak Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu, Ankara Hoyem Derneği, Moldova, Ukrayna, Romanya, Makedonya, İran, Gürcistan, Uluslararası öğrenci toplulukları temsilcileri, off-road, bisiklet, motosiklet gurupları, klasik Mercedes gurubu gibi çok sayıda ekip de yer aldı. Kortej geçişinde TIR’ların üzerinden korteji seyretmeye gelen vatandaşların üzerine gül yaprakları ve gül suları serpildi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.