Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
BİST 8.991,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Lösev

Kabukcuoğlu: Pancarın Tonu 1500 TL Olmalı

Kabukcuoğlu: Pancarın Tonu 1500 TL Olmalı
12 Nisan 2022 11:17 am
182

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında,  Hükümetin pancarı çiftçilerden nasıl ucuza aldığına, pancar ekicisinin nasıl yüz üstü bırakıp küstürdüğüne ve şekere yapılan zamlara değindi.

MALİYET 3.5 MİSLİ ARTTI

2022 yılı Şubat ayından itibaren pancar ekicilerinin yepyeni bir sonuçla karşılaştığının altını çizen İYİ Partili Kabukcuoğlu, “ 2021 yılı nisan ayında pancar kooperatifleri çiftçilerle ekim sözleşmesi yaptı. 2021 yılı Nisan ayında DAP gübre tonu 2800 TL, mazotun litresi 6,7 TL, üre gübre tonu 2700 TL, küspe tonu 150 TL iken, çiftçimiz pancarını ekti. 2021 yılı Nisan hesabıyla 1 dekar pancarın maliyeti 2.016 TL iken 2022 Nisan itibariyle, bu yıl maliyet 5.734 TL’ye yükselmiş, yani maliyet, 3 misli artmıştır. DAP gübre 4,5 misli, Mazot 4 misli, Üre gübre 3,5 misli pahalandı. Hükümet çiftçiye pancar ekimi yaptırmak istiyorsa derhal pancarın tonunu 1500 TL olarak açıklamalıdır. Aksi takdirde çiftçi, yeni sezonda hükümetin istediği kadar pancarı ekemeyecektir. Vakit geçirmeden mevsimi geçmeden pancar ekimi yapılıp, milletimizin ihtiyacı olan şekerin karşılanabilmesi için hükümetin pancar ekicilerinin bu talebini dikkate alması gerekir. Geçen yıl ile şu anda satılan şeker fiyatını oranlayıp, bu oranı pancar fiyatına yansıtıp, mahsulünü satın aldığımız çitçiye ödemelisiniz. Hak ve adalet budur!” dedi.

HEDEFLENİN %65’İNE ULAŞILABİLDİ

İYİ Partili Kabukcuoğlu basın açıklamasında, hükümetin, Eskişehir bölgesinde,1 milyon 300 bin ton pancar ektirmeyi düşündüğüne, Daire başkanları, grup müdürleri, fabrika müdürleri, bölge şeflerinin, kapı kapı dolaşıp, çiftçiyi ikna etmeye uğraştığı halde, sadece 850 bin ton pancar ekim sözleşmesi yapılabildiğine, hedeflenenin, ancak %65’i kadar ekim taahhüdü alınabildiğine dikkat çekti.

ŞEKER FİYATLARI UÇTU GİTTİ

Şeker fiyatlarının yükselmesinin, pancar ekicilerini çaresizlik içinde olmasının nedeni olarak hükümetin uyguladığı başarısız politikaları işaret eden İYİ Partili Kabukcuoğlu konuşmasına şöyle devam etti: “ Geçen yıllarda, devletin elindeki toplam 33 fabrikanın 12’si özelleştirildiği için daha önce piyasanın %74’üne hâkim olan devlet kuruluşu Türkşeker A.Ş, günümüzde ancak %30’una hakim olabilmektedir. Bu nedenle piyasayı regüle edemiyor; şeker fiyatları uçtu gitti. Sonuç olarak da raflarda, sadece numunelik şeker kaldı. Hükümet pancar alım fiyatını şimdiden ilan etmezse, şeker açığı kaçınılmazdır. Doğacak bu açığı karşılamak için hükümet şeker ithalat bağlantılarını şimdiden kurmalıdır. Korkarım hükümet bu bağlantıları kuramazsa, Türk milleti diyabetojenik ve kanserojenik olan nişasta bazlı şekere mahkûm olacaktır. 2021’in Kasım ayında yapmış olduğumuz açıklamalarda Şekerin torba fiyatının 250 TL’den 500 TL’ye çıktığı zaman “Vatandaş şekerine gözü gibi bakıyor” demiştik. Şimdi ise hükümet, çiftçiye kaşıkla verdiğini kepçeyle almaya uğraşıyor. Pancar ekicisinin hali budur!”

 

 

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.