Dolar 32,4255
Euro 34,4492
Altın 2.489,83
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C
Lösev

Kadın Çiftçiler Başarı Hikayeleri Yazıyor

Kadın Çiftçiler Başarı Hikayeleri Yazıyor
19 Ekim 2022 6:52 pm | Son Güncellenme: 19 Ekim 2022 7:06 pm
141

Türkiye’nin dört bir yanında Tarım ve Orman Bakanlığınca sağlanan desteklerle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan kadın çiftçiler, hem ekonomiye hem de ailelerinin geçimine katkı sağlıyor.

Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”yle desteklenen çiftçi kadınlar sürülerini her geçen gün büyüterek başarı hikâyeleri yazıyor.

Anadolu’nun fedakâr çiftçi kadınlarından bazıları şunlar:

TUNCELİLİ KADIN ÇİFTÇİLER, SÜT MİKTARI, KUZU DOĞUMU VE DAMIZLIK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE YÜKSEK VERİM ALMAYA BAŞLADI

Pertek ilçesine bağlı İstiklal Mahallesi’nde ikamet eden Necla Kos (38) ve Nurhayat Benler (36) de yıllardır koyun yetiştiriciliğiyle uğraşıyor.

Zorluklara rağmen hayvancılığı severek yapan göçer kadınlar, 2012 yılından beri faydalandıkları Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”yle de kendilerini geliştirdi.

Projenin teknik elamanlarından, aylık periyotlarda hem İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde hem de arazide, hayvanların geliştirilmesine ilişkin eğitim alan kadın üreticiler, karasal iklime dayanıklı olan “Şavak Akkaraman” cinsi koyun ırkının bölgede yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Belirli dönemlerde sürülerindeki hayvanların verim denetimini yapan kadınlar, uygun ırk ve kaliteli damızlıkları tespit ederek, koyunların ikiz yavrulamasını ve süt miktarının artmasını sağlıyor.

Yaz aylarında aileleriyle Pülümür ilçesindeki Çekem ve Bağırpaşa yaylalarında konaklayan göçer kadınlar, sonbaharda ise evlerine dönüş yaparak yaylada ürettikleri tulum peyniri ve tereyağı gibi ürünleri satıyor.

MANDA SÜTÜ, KADIN ÇİFTÇİNİN ELİNDE AFYON KAYMAĞINA DÖNÜŞÜYOR

Afyonkarahisar Merkeze bağlı Küçükçobanlı köyünde manda yetiştiriciliği yapan 53 yaşındaki Necla Eşmen, 2011’de TAGEM’e “Halk Elinde Anadolu Mandası Islah Projesi” kapsamında destek alabilmek için başvuruda bulundu.

Başvurusu kabul edilen Eşmen, aldığı 14 bin 115 liralık destekle manda sayısını 10’dan 18’e çıkardı, ayrıca besihanesinin yanına kaymak tesisi kurdu. Eşmen, manda sütünden kaymak ve yoğurt yaparak satışından elde ettiği parayla aile bütçesine katkı sağlıyor.

“ISLAH ETTİĞİ” KUZULARIYLA ÜRETİMİ VE HAYVAN SAYISINI ARTIRDI

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce (TAGEM) 2005’te hayata geçirilen “Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Ülkesel Projesi”nden Erzincan’da 130 yetiştirici faydalanıyor.

Soğuk havaya dayanıklılığı ve sütündeki yüksek yağ oranıyla öne çıkan “Şavak Akkaraman” koyun ırkı, ıslah çalışmalarıyla Erzincan’da üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Kemah ilçesine bağlı Esimli köyünde henüz 6 yaşındayken ailesiyle koyun otlatmaya başlayan Fecire Güzel ise uygulamadan faydalanan ve yarım asrı aşan hayvan sevgisiyle öne çıkan kadınlardan sadece biri.

Tescilli Erzincan tulum peyniri üreten Güzel, 30 koyunla başladığı hayvan sayısını aldığı desteklerin de katkısıyla 700’e çıkartmayı başardı.

Sabahın erken saatlerinde kalkarak çocuklarıyla hayvanların otlatılmasından sağımına ve peynir yapımına kadar birçok işle uğraşan Güzel, geçim mücadelesine devam ediyor.

Kırsalda koyunlarıyla üretim odaklı bir yaşam süren Güzel, hem kuzularından ayrılmamanın hem de ülkenin üretimine katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyor.

ISLAH PROJESİ BİNGÖLLÜ KOYUN YETİŞTİRİCİSİ KADINLARIN VERİMLİ ÜRETİM YAPMASINI SAĞLADI

Projeden yararlanan Bingöllü Reyhan Morkoyun ve Zeliha Karlı, akademisyenler ve alanında uzman teknik personelden seminer ile sahada koyunların bakımı ve hastalıklarla mücadelesine yönelik eğitim aldı.

Kadın yetiştiriciler, Bingöl’ün Karlıova ilçesindeki yaklaşık 2 bin rakımlı yaylalarda yaşadıkları tüm zorluklarla besicilik yapıyor. Birliğin verdiği desteklerle donanımlı hale gelen kadınlar, morkaraman koyunlarını sayısını artırdı.

Hayvanlarına aşı yapıp ve gerekli bakımlarıyla ilgilenen 2 kadın, aileleriyle çalışmalarına devam ediyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.