Dolar 32,4944
Euro 34,5532
Altın 2.496,26
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C
Lösev

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi VHO’dan Saldırıya Uğrayan Veteriner Hekime Destek

Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi VHO’dan Saldırıya Uğrayan Veteriner Hekime Destek
25 Nisan 2023 4:03 pm
214
Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu tarafından Çorum’da görevi başında saldırıya uğrayan veteriner hekim  Onur Bal’a destek amacıyla “Sağlıkta Şiddete Dur De! ” konulu bir basın açıklaması yapıldı.
Kars, Ardahan, Iğdır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu adına
Başkan Ercan Ödül tarafından yapılan açıklamada;
“Veteriner hekimlik, bir kamusal sağlık hizmetidir. Sağlık kavramının vazgeçilmez bir parçası olan veteriner hekimlerin görev alanı sadece hayvan sağlığı ve refahına yönelik faaliyetlerle sınırlı değildir. Veteriner hekimler çevrenin korunmasında, hayvanlardan insana geçen zoonotik hastalıkların önlenmesinde ve sağlıklı hayvansal gıdaya ulaşmada her aşamada sorumlu ve yetkili, halk sağlığı adına kamu hizmeti veren bir mesleğin temsilcileridir.
Veteriner hekimlik, çalışma alanları yönüyle son derece zor, zahmetli, riskli ve stresi yüksek bir meslektir. Veteriner hekimler bu zorlu fiziksel ve zihinsel şartlara rağmen özveriyle görevlerini yapmaktadırlar.
Zoonotik hastalıkların insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkileri dikkate alındığında veteriner hekimliğin önemi daha net ortaya çıkmaktadır. Zoonotik hastalıklar ve çevrenin etkileşim içinde olması ve artan küreselleşme, tüm dünyada beşeri hekimlerin veteriner hekimler ve diğer sağlık çalışanları ile birlikte çalışmasını ve ortak eylem planları oluşturmalarını bir zorunluluk haline getirmiş, “Tek Sağlık” yaklaşımı ile değerlendirilen bu durum sağlıklı insan, sağlıklı hayvan ve sağlıklı çevrenin birbirlerinden ayrılamayacak bir bütün olarak ele alınması gerekliliğini ortaya koymuştur.
Veteriner hekimlerin mesleğini uygularken hayvanlarla teması kadar ve belki de daha fazla olarak insanlarla doğrudan teması kaçınılmaz bir durumdur. Veteriner hekimler hastasının bulunduğu ahır, ağıl, kümes gibi hayvan barınaklarına giderek, hijyen koşullarından uzak havasız ve soğuk ortamlarda hizmet vermektedir. Veteriner hekimler hem hayvanların muayenesi sırasında hayvan sahiplerinden hem de hayvansal gıda ürünlerinin muayenesi sırasında işletme sahipleri tarafından şiddete uğramaktadır. Sağlık hizmeti veren veteriner hekimler bu görevleri sırasında şehir merkezlerinde ve taşrada, tedavi ve aşılama çalışmalarını aksatmadan sürdürürken, özellikle et olmak üzere hayvansal gıdaların muayenesini yaparken gıda üreten işletmelerde, veteriner klinik ve polikliniklerinde, hayvan hastanelerinde, belediyelerde sağlık hizmeti verirken sık sık şiddete ve baskılara uğramaktadırlar. Bunun bir sonucu olarak insan, hayvan ve çevre sağlığı adına özveri ile sağlık hizmetini yürütmeye çalışan veteriner hekimlerimize karşı giderek artan bir şiddet tablosu maalesef karşımıza çıkmaktadır.
Yozgat’ın Sorgun ilçesinde 25 Nisan 2022 tarihinde görevi başında katledilen meslek şehidimiz Veteriner Hekim Volkan LALE’nin acısını hala derinden hissediyoruz.
Ayrıca 24 nisan 2023 saat 14 30 da Çorum ilinde özel bir et mezbahasında kamu görevini yürütürken halk sağlığı açısından tehdit oluşturan karkas etin imhası için rapor tutan Veteriner Hekim Onur BAL işletme sahibi ve hayvan sahibi tarafından darp edildiği bilgisini üzülerek almış bulunmaktayız. Yaşanan bu sağlıkta şiddet olayını nefretle kınıyoruz. Meslektaşımıza acil şifalar diliyor, geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
İnsan, hayvan ve çevre sağlığı için aynı özveriyle görevimizi yapmaya devam edecek, veteriner hekimlere karşı sergilenen her türlü şiddete karşı mücadelemizi ise aynı kararlılıkla sürdüreceğiz.”
REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.