Dolar 32,3764
Euro 35,0246
Altın 2.326,54
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C
Lösev

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Başladı

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları Başladı
16 Ocak 2023 8:05 am
135

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Kış Ortası Su Kuşu Sayımına 15 Ocak-15 Şubat tarihlerinde yapacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, ilgili kanun ve yönetmelikler çerçevesinde su kuşlarının envanterine yönelik olarak, su kuşları için önem arz eden alanlarda her yıl 15 Ocak -15 Şubat tarihleri arasında sayım gerçekleştiriyor. Bu tarihler, su kuşlarının mevsimsel göç hareketlerinin en az olduğu ve sulak alanlarda kümelendikleri nedeniyle tercih ediliyor.

Sayımlar, Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda bakanlık çalışanları, üniversiteler, STK ve gönüllülerin katılımı ile yapılıyor. Uzun dönemde elde edilmiş olan bu verilerin analiz edilmesiyle türlerin ve alanların korunması geliştirilmesi çalışmalarında Bakanlık politika ve uygulamalarına yön veriliyor.

Su kuşu popülasyonlarının ve sulak alan ekosistemlerindeki değişimlerin izlenebilmesi için kullanılan temel yöntemlerden biri olan sayımlar, uzun dönemli bakış açısının oluşmasında etken rol oynuyor. Aynı alanlarda aynı noktalardan yapılan standart sayımlar, uzun dönemde popülasyon trendlerinin analiz edilmesinde fayda sağlıyor.

Kış Ortası Su Kuşu Sayımları ile ülkemizde sulak alan işleyişini ve kullanım faaliyetlerini izlemeyi, koruma çalışmalarına yön vermek, yıllara göre tür sayısı ve populasyon büyüklüğündeki değişiklikleri takip etmeyi, nesli tehlike altında olan türler için hazırlanacak tür eylem planlarına altlık oluşturmayı, sayım sonuçlarına göre sulak alanlar, su kuşları ve çevre konularında kamuoyunun bilgilendirilmesine katkı sağlamayı, farkındalığı artırmayı ve ülkemizdeki kuş gözlemcilerine uygulamalı eğitim imkânı sunmayı hedefliyor.

135 ALANDA SAYIM YAPILDI

Türkiye genelinde 135 alanda gerçekleştirilen 2022 sayımında 104 türden 1 milyon 396 bin 369 su kuşu sayıldı.

2022 yılındaki sayımlarda en fazla 556 bin 200 birey ile sakarmeke, 103 bin 304 birey ile çamurcun, 84 bin 685 birey ile karabaş martı, 66 bin 123 birey ile Flamingo, 66 bin 79 birey ile yeşilbaş sıralandı.

SU KUŞU SAYIMLAR

Ülkemizde KOSKS sayımları 1967 – 1973 ve 1986 – 1989 yılları arasında çoğunlukla yabancı kuş gözlemcilerinin oluşturduğu ekipler tarafından gerçekleştirildi.. 1990-2013 yılları arasında sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllü kuş gözlemcilerinin oluşturduğu ekiplerle sayımlar yapıldı ve raporlandı.

Sayımlar 2014 yılından itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmaya başlandı.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.