Dolar 32,5411
Euro 34,8759
Altın 2.430,43
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Lösev

Köhnü Üzümü ve Aşık Beyazı Çeşidi Üzüm Teşvik Yarışması Düzenlendi

Köhnü Üzümü ve Aşık Beyazı Çeşidi Üzüm Teşvik Yarışması Düzenlendi
13 Eylül 2022 6:42 pm
146

Malatya’nın Arapgir ilçesinde “25. Arapgir Bağbozumu ve Mor Reyhan Hasat Şenlikleri” programı kapsamında “Aşık Beyazı ve Köhnü Üzümü Teşvik Yarışması” yapıldı.

Programa Malatya Valisi Hulusi Şahin, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Selim Pilten, Malatya Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Ramazan Çolak, Arapgir Kaymakamı Adnan Doğan, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Arapgir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rauf Ay, Siyasi Parti Temsilcileri, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Programda konuşma yapan Malatya Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Ramazan Çolak, “Ülkemizde 565 bin hektar alanda üzüm üretimi yapılmakta olup, ülkemiz bu anlamda dünyada İspanya, İtalya ve Fransa’nın ardından 4. sırada gelmektedir. Tarım alanlarımızın %2.15’ini bağ alanı olarak tespit etmiş bulunmaktayız ve ülkemizde yılda 4 milyon ton üzerinde üzüm yetiştirilmekte, ülkemizde 221’i yabancı 881’i yerli olmak üzere toplamda 1.102 çeşit üzüm çeşidi ile üretim yapılmaktadır. Dünya kuru üzüm ihracatında 210 bin ton ve %45’lik pay ile ülkemiz 1. sırada yer almaktadır. Yetiştirilen üzümlerin %40’ı kurutmalık, %35’i sofralık, %23’ü geleneksel ürün ve sirke,  %2’si de şaraplık olarak değerlendirilmektedir. İlimizin toplam bağ alanı 37 bin dekar kadardır. Arapgir İlçemizde köhnü, aşık beyazı,  amasya ve kureyş çeşitleri yaygın olarak kullanılmaktadır. İlçemizde 2022 yılı tahmini rekoltesi 8.700 dekar alanda 7 bin tondur, dekara ortalama verim beklentimiz de 800 kilogram civarındadır. Köhnü üzümü Arapgir İlçemizin coğrafi işaretli ürünü olup ilçe ekonomisi için vazgeçilmez ürünüdür. Kaliteli üzüm yetiştiriciliği yapmak için bakanlığımızın teknik talimatlarına uygun mücadele yöntemleri önem arz etmektedir, aynı zamanda bu mücadele yöntemlerine üreticilerimiz uyarlarsa tüketici memnuniyeti ve sağlığında gıda arzını sağlamış olurlar. Daha önce Arapgir ilçesi bağlarında fungal kurma nedenleri ile yapmış olduğumuz bir projede 240 dekarlık bir alanda çalışma yaptık, Haziran, Temmuz, Eylül ve Ekim aylarında Sürvey çalışmaları yaptık ve bunların sonucunda üreticilerimize kültürel önlemleri, budama aletlerinin dezenfeksiyonu, budamadan sonra açılacak yaraların uygun bir şekilde kapatılmasının önemini, hastalıklı dokuların alandan ve bitkiden uzaklaştırılmasının ne kadar önemli olduğunu anlattık, bu anlamda proje kapsamında yüz üreticimize budama seti dağıttık. Arapgir ilçemizde düzenlenen yarışmaya katılan üreticilerimize teşekkür ediyorum, üreticilerimize bol kazançlı bir sezon diliyorum.”dedi

Malatya Valisi Hulusi Şahin ise “Coğrafi işaret almış olan Arapgir Köhnü Üzümünün yanında, Mor Reyhanı da Malatya’mıza, Arapgir’imize, ülkemize Arapgir Belediye Başkanımız Haluk Cömertoğlu tanıttı. Mor Reyhan bizim hazinemize Malatya’nın değerlerine eklenerek, Coğrafi İşaretini de aldı. Böylece Mor Reyhan Arapgir’in sayısız zenginliğinden biri olarak yerini aldı. Bu ürünün tanıtılmasında ve coğrafi işaret almasında emeği geçenleri tebrik ediyorum. Arapgir çok değerli, çok kıymetli bir coğrafya da, burada bir kültür var, bir ilim var, bir İrfan var. Arapgir bizi biz yapan, Türk Milli Kültürüne büyük değerler katan, büyük insanlar yetiştirmiş, değerli insanların memleketidir. Biz birliğimizi muhafaza edeceğiz. Birliğimizi muhafaza edersek sadece kendimize değil tüm insanlığa faydamız olacaktır. Biz mazlumların son sığınağıyız. Yüzlerce yıldır bu böyle olmuştur. O yüzden bir olacağız, birlikte olacağız, güçlü olacağız. Bunu başarırsak kendimize ve tüm mazlumlara da faydamız olur. Milli kültürümüzün önemli bir parçası olan Arapgir’de böyle bir etkinlikte böyle güzel insanlarla birlikte olmaktan büyük memnuniyet duydum” dedi.

Protokol üyelerinin konuşma yaptığı açılış töreninin ardından ilçenin coğrafi işaretli köhnü üzümü ile aşık beyazı çeşidi üzüm teşvik yarışmasına geçildi.

Üzüm yarışmasında ilk 3 dereceye giren üreticiler şunlar:

KÖHNÜ ÜZÜMÜ: 1.Yusuf Fırat -Budak Köyü, 2.Ali Fırat – Koru Köyü, 3.Alpay Özkan -Burak Köyü

AŞIK BEYAZI ÜZÜMÜ: 1.Bilgin Hüz – Düzce Köyü, 2. Mustafa Mayda – Düzce Köyü, 3.İzzettin Karagöz – Kayakesen Köyü

Açılış programının ardından Malatya Valisi Hulusi Şahin ve beraberindeki heyet üzüm bağında Köhnü Üzümünün hasadını gerçekleştirdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.