Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Lösev

Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Feryad Ediyor

Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Feryad Ediyor
15 Haziran 2022 5:47 am
143

İYİ Parti Sivrihisar İlçe Başkanı Recep Toptaş küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin sorunlarını dile getirdi.

İlçe Başkanı Toptaş yaptığı açıklamada;
“Türkiye de hayvancılık sektörünün tarımsal üretim değerindeki yeri yaklaşık %30 dur. Gelişmiş ülkelerde bu oran %45 civarındadır. Böyle önemli bir sektörün alt dallarından birini oluşturan küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, ülkemizin hem et hem süt ihtiyacını karşılaması hem de ülke ekonomisine yaptığı katkıdan dolayı sahip çıkılması gereken önemli bir sektördür.

İlçemizde de resmi kayıtlara göre sayıları 300 bine yakın küçükbaş bulunmakta, ilçe nüfusunun büyük bölümü aileleri ile birlikte bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Ancak son yıllarda yapılan yanlış politikalar sonucunda küçükbaş hayvan yetiştiricileri zor günler yaşamaktadır. Köylerde küçükbaş hayvan yetiştiricileri ile yaptığımız görüşmelerde aşağıdaki sorunları ve talepleri tespit ettik.

Köylerde bulunan ve otlak olarak kullanılan hazine arazilerinin satışa çıkarılarak satılması ve meralarında yeterince kullanılamaması.
Yem fiyatlarının aşırı derecede zamlanması ve çuvalının 400 TL civarına yükselmesi.
Köylerde sürüleri otlatacak çoban bulunamaması, bulunsa bile geçen yıl aylık 5000.TL olan çoban fiyatlarının bu yıl 8-10 bin liraya yükselmesi.

Devletimizin küçükbaş hayvancılığa ayırdığı desteğin girdilere gelen fahiş zamlar sonucunda yetersiz kalması.

Devletin verdiği veteriner hizmetlerinin yetersiz kaldığı, özel veteriner hizmetlerinin ve ilaç fiyatlarının çok yüksek olması.
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kaliteli damızlık hayvanlar bulunamaması.
Yem fiyatları 200 TL iken canlı baskül birim fiyatı 30.TL olduğu halde şu an yem fiyatları 400.TL civarında seyrederken canlı baskül birim fiyatları 41.42 TL olup bu fiyatlara bile alıcı bulunamaması.

Hayvan yetiştiriciliğinde kullanılan sap ve yonca balyalarının fiyatının 25 TL iken 70.TL yükselmesi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ TÜCCARIN İNSAFINA BIRAKILMAMALIDIR.

Sadece küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ile geçimini idame ettiren vatandaşlarımız girdi fiyatlarındaki bu aşırı artışlar yüzünden para kazanamadıkları gibi zarar etmekte, çareyi hayvanlarını ucuz fiyatlara satmak zorunda kalmaktalar. Bu duruma çare bulunmaz ise ülkemizde küçükbaş hayvan bulmakta zorlanacağımız günler yakındır.
Devletimiz aynı mahsullerde olduğu gibi bu sektörde de günün şartlarına göre taban fiyat açıklaması yapmalı ve bu açıklanan taban fiyatlar üzerinden et balık kurumu aracılığı ile satın almalı, üç beş tüccarın insafına bırakılmamalı, yapılan destekler artırılmalı, yem fiyatlarındaki aşırı zamlar durdurularak makul seviyelere çekilmelidir. Veteriner hizmetleri genişletilmeli ve ilaç desteği sağlanmalıdır. Yaşamamız ve ülke ekonomisi için çok önemli olan küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin feryadı duyulmalı ve ivedilikle çözüm bulunmalıdır.”

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.