Dolar 32,4735
Euro 34,7485
Altın 2.439,71
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Lösev

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat

Kurbanlık Hayvan Alırken Dikkat
25 Mayıs 2023 4:41 am
143

Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvan alınırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ve hayvan sevklerinde dikkat edilmesi gerekenlerle ile ilgili olarak bir açıklama yaptı.

İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;

“2023 Yılı Kurban Bayramının yaklaşması münasebetiyle hayvan hareketleri her geçen gün yoğunlaşmaktadır.  Bulaşıcı hayvan hastalıklarının engellenebilmesi ve sağlıklı gıda tüketiminin sağlanabilmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çalışmalarımıza hız verdik. Bu dönemde hem yetiştiricilerimizin hem de kurbanlık hayvan alacak vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kurban bayramında kesilecek büyükbaş ve küçükbaş hayvan kapasitesi açısından büyükbaş hayvanlarda ihtiyacın yaklaşık 2 katı, küçükbaş hayvanlarda ise 3 katı kadar hayvan bulunakta olup, kurbanlık olma şartlarını taşıyan hayvan sayısı açısından hayvan varlığımız yeterlidir. Kurbanlık olarak alınacak küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurulan bilgisayar destekli veri tabanlarında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpeleri ve pasaportları olması gereklidir. Bu aşamada İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak görevlerimizden bir tanesi de iller arası sevki talep edilen fakat küpelenerek tanımlanmamış, veri tabanına kaydedilmemiş, yanlarında pasaportları bulunmayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevklerine izin verilmemesidir.

İller arası sevklerde hayvanların resmi veteriner hekim tarafından sağlık muayenesinden geçmiş olduğuna dair veteriner sağlık raporu bulunmalıdır. Hiçbir surette veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvan satın alınmamalıdır. Veteriner sağlık raporu olmadan iller arası hayvan nakleden hayvan ve araç sahiplerine, bu hayvanların kesiminin yapıldığı kesimhane sahiplerine idari para cezası uygulanacağı bilinmelidir.

Yol kontrol ve denetimleri sırasında nakil vasıtalarında yaralanma veya gereksiz yere acı ve ıstırap çekmelerine neden olabilecek şekilde aşırı olarak yüklenmiş hayvanlar ile hasta hayvanların bulunduğu tespit edilirse; bu tür hayvanları taşıyan araçlar sevkten alıkonulmasına ve hayvanların sağlık ve refahı yönünden gerekli tedbirler alınması da İl Müdürlüğümüz görevlerindendir.

Trakya’daki iller ile İstanbul ili Avrupa yakasına, “Şap Hastalığına Duyarlı Hayvanların Korunmuş Bölgelere Sevklerinde Uygulanacak Prensipler Genelgesi” (2020/06), “Koyun Keçi Vebası Hastalığından Korunmuş Bölge İlan Edilen Trakya’ya Yapılacak Küçükbaş Canlı Hayvan Sevkleri Genelgesi” (2021/04) ve 21.04.2021 tarih ve 1080702 sayılı yazı doğrultusunda uygun şartları taşıyan kurbanlık hayvanların sevklerine 12 Haziran 2023 Pazartesi gününden itibaren başlanacak olup bu tarihten önce kesinlikle sevk işlemi yapılmayacaktır. Nakil esnasında hayvanların araçlara aşırı yüklenmemesine özen gösterilmeli, bu araçların hayvanların sağlıklı bir şekilde yolculuk süresince yem ve su ihtiyaçları karşılanmasına ve yeterli havalandırma şartlarına sahip olmasına dikkat edilmelidir. Hayvan nakillerinde kullanılan araçlar; nakil öncesinde ve nakil sonrasında mutlaka temizlenip, dezenfekte edilmelidir. Bu kurallara uymayan yetiştiricilerimize, kesim yerlerine ve araç sahiplerine idari para cezası uygulanacağı unutulmamalıdır.

Ayrıca vatandaşlarımız; Tarım ve Orman Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu küpe sorgulama sistemleri aracılığı ile (https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/, tarımcebimde, Türkvet, HaySag) alacakları hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini hızlı ve kolay bir şekilde kontrol edebilirler.”

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.